Τετάρτη 29 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ»
Με την εργατική τάξη σε ρόλο πρωταγωνιστή

Το αγωνιστικό πλαίσιο για την αλλαγή συσχετισμών στο ποδόσφαιρο παρουσίασε η ΑΚΑΠ ενόψει και των εκλογών στην ΕΠΣ Λάρισας

Η «Αγωνιστική Κίνηση για τον Αθλητισμό και το Ποδόσφαιρο» (ΑΚΑΠ), πιστεύει ότι ο λαός έχει ανάγκη από ένα ποδόσφαιρο όπου «οι εργαζόμενοι, η νεολαία, τα λαϊκά στρώματα, από απλοί θεατές - πελάτες και δέκτες των εξελίξεων που κάποιοι άλλοι αποφασίζουν, θα μετατραπούν σε πρωταγωνιστές και συμμέτοχους, σε όσο το δυνατό μαζικότερη βάση, σε επίπεδο άσκησης του αθλήματος και όπου σε επίπεδο διοίκησης και λήψης των αποφάσεων θα συμμετέχουν όλοι οι ασχολούμενοι με το άθλημα φορείς (προπονητές, αθλητές, γονείς, διαιτητές κτλ)»...

Αυτά τόνισαν εκπρόσωποι της ΑΚΑΠ - Π. Κρίκης, Β. Σταμουλάκης, Κ. Πράττος, Χρ. Καραστέργιος, Στ. Κουκούλης, Χαρ. Νούσιας - σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στη Λάρισα κι ως αποτύπωση της εικόνας βαθιάς κρίσης, με τάσεις επιδείνωσης, που εμφανίζει σήμερα το ποδόσφαιρο στη χώρα μας, ανέφεραν τα παρακάτω φαινόμενα:

  • Εκατοντάδες ποδοσφαιρικά σωματεία φυτοζωούν, ασφυκτιούν οικονομικά, πάσχουν από έλλειψη γηπέδων και άλλων υποδομών. Αντίθετα, οι Ακαδημίες και τα ιδιωτικά γήπεδα 5Χ5 ξεφυτρώνουν σαν τα «μανιτάρια» κάνοντας απρόσιτο το δικαίωμα της πλειοψηφίας της νεολαίας να έχει πρόσβαση στην άσκηση και την άθληση.
  • Πολλά ποδοσφαιρικά σωματεία, λειτουργώντας στη λογική «μικρών ΠΑΕ», έχουν «ιδιοκτήτες», χορηγούς, διαφημίσεις, με αγοραπωλησίες μικρών παιδιών και κάθε είδους συναλλαγές, ακόμη και παράνομο τζόγο. Στην ουσία μετατρέπονται σε «δορυφόρους» των ΠΑΕ.
  • Εχουμε έκρηξη της βίας μέσα και έξω από τους αγωνιστικούς χώρους, με «ραντεβού» θανάτου ακόμη και σε προπαιδικά πρωταθλήματα.
  • Φημολογίες για στημένα παιχνίδια, αλισβερίσια και δοσοληψίες κάτω από το τραπέζι.

Παίρνοντας αφορμή από τις εκλογές στην Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Λάρισας (ΕΠΣΛ), που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 2 Ιούνη, με τη συμμετοχή δυο παρατάξεων, σημείωσαν: «Ολες οι κυβερνήσεις, διαχρονικά, αλλά και οι διοικήσεις της ΕΠΣΛ, στηρίζουν την άποψη ότι τα σωματεία πρέπει να βρουν διέξοδο στις «τοπικές κοινωνίες», δηλαδή στη χορηγία και στην τσέπη της λαϊκής οικογένειας. Το αποτέλεσμα είναι η λαϊκή οικογένεια να αδυνατεί να στείλει τα παιδιά της στον αθλητισμό και να μειώνεται κατακόρυφα η συμμετοχή με όποιες συνέπειες για την ψυχοσωματική υγεία των παιδιών. Η κατάσταση αυτή ήταν αναμενόμενη. Θα οξυνθεί το επόμενο διάστημα με τη συγχώνευση σωματείων και τον περιορισμό των τμημάτων τους.

Η εξέλιξη αυτή καταρρίπτει σαν χάρτινο πύργο την άποψη που καλλιεργούν χρόνια και οι δυο σημερινοί υποψήφιοι πρόεδροι και οι παρατάξεις τους, ότι ο "ερασιτεχνικός" αθλητισμός μπορεί να συνυπάρχει πλάι στον "επαγγελματικό" και να λειτουργεί εξίσου καλά χωρίς κέρδος, (άποψη που υπερασπίζεται και ο ΣΥΡΙΖΑ). Στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ούτε μπορεί να υπάρξει ερασιτεχνικός αθλητισμός ως καθολικό δικαίωμα όσο υπάρχει η επιχειρηματική δράση»

Θέσεις και διεκδικήσεις

Παρουσιάζοντας τις θέσεις της Κίνησης για το αθλητικό σωματείο και το ποδόσφαιρο, τόνισαν ότι απαιτείται η διασύνδεση της Φυσικής Αγωγής στο σχολείο, με το αθλητικό σωματείο και τη λειτουργία των αθλητικών προγραμμάτων των Δήμων, κάτω από ένα ενιαίο σύστημα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, βασισμένου σε επιστημονικές έρευνες, σε συνεργασία με τα ΤΕΦΑΑ, για τις πραγματικές ανάγκες άθλησης των εργαζόμενων, των νέων, των γυναικών και άλλων ομάδων του πληθυσμού.

Και επισήμαναν ότι η εφαρμογή αθλητικών δραστηριοτήτων εκτός σχολείου μπορεί να γίνεται τις απογευματινές ώρες, με δωρεάν διαθέσιμο χώρο τις εγκαταστάσεις των σχολικών συγκροτημάτων, των αθλητικών κέντρων, σε συνεργασία με τα σωματεία της γειτονιάς. Οι φυσικές αρετές των παιδιών πρέπει να αναπτύσσονται, να καλλιεργούνται στο σχολείο, και τα αθλητικά σωματεία να εντάσσουν στις γραμμές τους παιδιά που έχουν κλίση σε ένα άθλημα σε συνεργασία με τους καθηγητές ΦΑ των σχολείων. Γι' αυτό κάθε ομοσπονδία πρέπει να διαθέτει επιστημονικό δυναμικό (συνεργασία με τα ΤΕΦΑΑ) για έρευνα και για τον έλεγχο του έργου τους με ποσοτικούς και ποιοτικούς δείκτες και να έχει επεξεργασμένο σχέδιο ανάπτυξης σε συνεργασία με το επιστημονικό δυναμικό στα σχολεία.

Κι αφού υπογράμμισαν ότι το κράτος οφείλει να παρέχει όλες τις προϋποθέσεις για το έργο του αθλητικού σωματείου, να καλύπτονται τα έξοδά του με θεσμοθετημένο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό, να κοπούν οι δεσμοί με τους χορηγούς, ανέφεραν ότι η Κίνηση παλεύει για:

-- Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον αθλητισμό. Κατάργηση του «επαγγελματικού» αθλητισμού (ΠΑΕ-ΚΑΕ) που βασίζεται στους επιχειρηματίες και δήθεν χορηγούς.

-- Αύξηση των τακτικών επιχορηγήσεων των αθλητικών ομοσπονδιών, με βάση τις πραγματικές ανάγκες για την ανάπτυξη του κάθε αθλήματος. Κατάργηση της κατηγοριοποίησης που προωθεί η ΓΓΑ.

-- Αύξηση των τακτικών επιχορηγήσεων των αθλητικών σωματείων με τη σταθερή και άμεση καταβολή τους κάθε έτος. Αμεση τακτοποίηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων από παρελθόντα έτη με ευθύνη της ΓΓΑ.

Αμεσοι στόχοι πάλης είναι:

* Να μειωθεί άμεσα στο 50% η συνδρομή των αθλούμενων σε όλα τα σωματεία - ακαδημίες. Η συνδρομή πρέπει να είναι συμβολική και το κράτος να εξασφαλίζει οικονομική στήριξη.

* Κάλυψη όλων των δαπανών των τοπικών πρωταθλημάτων της ΕΠΣΛ από θεσμοθετημένο κονδύλι της ΕΠΟ και όχι να τα φορτώνονται στις πλάτες τους τα ποδοσφαιρικά σωματεία

* Να καταργηθεί η συνδρομή που δίνουν τα σωματεία στην ΕΠΣΛ για τη συμμετοχή τους στο πρωτάθλημα.

* Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των αθλητών - μαθητών με ανά 3μηνο ιατρικές εξετάσεις

* Κατάργηση της ανταποδοτικότητας για τη χρήση των αθλητικών υποδομών που επιβάλλονται από τους Δήμους στα ποδοσφαιρικά σωματεία της πόλης.

* Να καθιερωθεί η απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα σε όλη την κλίμακα των αθλητικών φορέων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ