Πέμπτη 30 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Επίδειξη «κινητικότητας»

«Κινητικότητα» στο θέμα των λεηλατημένων ελληνικών αρχαιοτήτων από τους ναζί κατά τη διάρκεια της κατοχής φαίνεται ότι προσπαθεί να επιδείξει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Κ. Τζαβάρας, διαβίβασε έγγραφο στη Βουλή, που αναφέρει ότι το γερμανικό μουσείο Pfahlbaumeseum «διαβεβαίωσε» τις ελληνικές αρχές για την «πρόθεσή» του να επιστρέψει λεηλατημένες αρχαιότητες.

Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο υπουργός, η παράδοση αναμένεται να γίνει εντός του Ιούνη. Πρόκειται για 8.000 κομμάτια από αγγεία της νεολιθικής εποχής, τα οποία προέρχονται από παράνομη ανασκαφή που έγινε το 1941 σε περιοχή κοντά στο Βελεστίνο. Το πρακτορείο προσθέτει ότι και το υπουργείο Εξωτερικών σε έγγραφη απάντησή του προς βουλευτή, «ξεκαθαρίζει ότι το ζήτημα της επιστροφής των ελληνικών πολιτιστικών αγαθών που εξήχθησαν παρανόμως από τη χώρα μας, εντάσσεται στο ευρύτερο θέμα των αξιώσεων της Ελλάδας κατά της Γερμανίας για τις παραβιάσεις του Δικαίου του πολέμου στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου».

Θυμίζουμε ότι στις αρχές Μάη, το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση - απάντηση στην είδηση ότι στη Γερμανία πωλούνται μέσω διαδικτύου ελληνικές αρχαιότητες που αρπάχτηκαν στην Κατοχή. Μεταξύ άλλων αναφερόταν ότι ολοκληρώνονται οι «διαδικασίες επαναπατρισμού αρχαιολογικού υλικού (δεκάδων χιλιάδων οστράκων νεολιθικής περιόδου), τα οποία εξήχθησαν παρανόμως από την Ελλάδα στη διάρκεια της κατοχής» (σσ προφανώς πρόκειται για τα 8.000 αντικείμενα που βρίσκονται στο γερμανικό μουσείο). Πρόσθετε ότι από τον περασμένο Φλεβάρη «ζητήθηκε από όλες τις Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων, να καταγράψουν ποιες αρχαιότητες εξήχθησαν από την Ελλάδα στη διάρκεια της κατοχής και ποιες εξ αυτών έχουν επαναπατριστεί» και ότι «σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνημείων ερευνάται το σύνολο του αρχειακού υλικού του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και εντός των επομένων μηνών θα εξαχθούν οριστικά και επιστημονικώς τεκμηριωμένα συμπεράσματα για το θέμα των αρπαγέντων ελληνικών πολιτιστικών θησαυρών, στη διάρκεια της Κατοχής».

Ωστόσο, μια πρώτη καταγραφή των αρπαγμένων υπάρχει ήδη από το 1946 και μάλιστα διά χειρός ΕΑΜιτών αρχαιολόγων. Τι γίνεται με αυτές τις αρχαιότητες; Πώς προχωρά η νέα καταγραφή που ξεκίνησε το Φλεβάρη; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα απαιτούν απάντηση, αν και σε πολιτικό επίπεδο, οι ευθύνες όλων των μεταπολεμικών ελληνικών κυβερνήσεων και σε αυτό το σημαντικό ζήτημα είναι τεράστιες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ