Πέμπτη 30 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΒΙΕΝΝΗΣ
Δισεκατομμύρια άνθρωποι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα

Οι παραγκουπόλεις που ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στον 21ο αιώνα πολλαπλασιάζονται σε όλο τον κόσμο (φωτ. από τη Νότια Αφρική)
Οι παραγκουπόλεις που ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στον 21ο αιώνα πολλαπλασιάζονται σε όλο τον κόσμο (φωτ. από τη Νότια Αφρική)
BIENNH.--

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα είναι αναγκασμένοι να ζουν σήμερα πάνω από 1,2 δισεκατομμύριο άνθρωποι, ενώ άλλα 2,8 δισ. προσπαθούν να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες χρησιμοποιώντας ξύλα και βιομάζα. Αυτή είναι η σημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα, στον 21ο αιώνα που, με την εξέλιξη της επιστήμης και τεχνικής, θα μπορούσαν να είχαν λυθεί ακόμα και πολύ δυσκολότερα προβλήματα. Η Ενέργεια όμως είναι εμπόρευμα προς κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων και έτσι οι λαοί υποφέρουν. Βέβαια, οι διαπιστώσεις της τελευταίας έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που αναφέρθηκαν στο 3ο Διεθνές Φόρουμ Ενέργειας που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στη Βιέννη, γίνονται για να εξωραΐσουν το σύστημα και βεβαίως να προωθήσουν και τα συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων, δήθεν ευαίσθητων για το περιβάλλον και τις ανάγκες των ανθρώπων.

Η συντριπτική πλειοψηφία του 1,2 δισ. ανθρώπων που ζει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα βρίσκεται σε 20 αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας και της Υποσαχάρειας Αφρικής και το 80% αυτών σε αγροτικές περιοχές.

Μεταξύ της εικοσαετίας από το 1990 έως το 2010, το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που ζούσε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα υποχώρησε από 24% σε 17%, αλλά η βελτίωση είναι μικρή, ειδικά στην Ινδία. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, 1,7 δισ. άνθρωποι είχαν για πρώτη φορά πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια, αριθμός όμως που ενώ φαίνεται εντυπωσιακός είναι μόλις και μετά βίας λίγο μεγαλύτερος από την αντίστοιχη αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού (1,6 δισ. άνθρωποι) κατά τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με την ίδια έκθεση.

Η έκθεση επισημαίνει ακόμη ότι μόλις το 18% της παγκόσμιας παραγόμενης Ενέργειας προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ενώ για να επιτευχθεί ο στόχος διπλασιασμού του συγκεκριμένου ποσοστού έως το 2030 θα χρειαστεί να διπλασιαστούν οι επενδύσεις κρατικών οργανισμών και ενεργειακών επιχειρήσεων, ώστε να ανέλθουν σε τουλάχιστον 800 δισ. δολάρια, ένα νέο πεδίο κερδοφορίας για τους καπιταλιστές. Οι αξιωματούχοι της Παγκόσμιας Τράπεζας ή ...και των ενεργειακών κολοσσών απέφυγαν να κάνουν οποιαδήποτε νύξη στην «ενεργειακή φτώχεια» που πλήττει ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα λαών και σε ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής καθώς εκατομμύρια εργαζομένων αδυνατούν να πληρώσουν υπέρογκους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, βυθίζονται στη φτώχεια και την ανέχεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ