Παρασκευή 31 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ»
Εκλογικές και κομματικές σκοπιμότητες κρύβει ο καυγάς

Πρόταση νόμου κατέθεσαν χτες ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, δικές της προσθήκες στον ισχύοντα νόμο πρότεινε η ΝΔ

Η πρόταση νόμου για την «καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας», που κατέθεσαν χτες στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, επαληθεύει τις αντιδραστικές στοχεύσεις που υπηρετούν με τέτοια νομοθετήματα. Οπως γράφουν στην πρόταση νόμου, σκοπός τους είναι «η καταπολέμηση ιδιαίτερα σοβαρών εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας (...) Για την εκπλήρωση του ανωτέρω σκοπού, λαμβάνεται κάθε αναγκαίο και ανάλογο μέτρο, σύμφωνα με την Απόφαση-Πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ του Συμβουλίου της ΕΕ της 28ης Νοεμβρίου 2008 (L 328/55)».

Θυμίζουμε ότι στην εν λόγω απόφαση τονίζεται: «Η παρούσα απόφαση - πλαίσιο δεν εμποδίζει κράτος - μέλος να θεσπίζει διατάξεις εθνικού δικαίου με τις οποίες επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής (...) σε εγκλήματα που απευθύνονται εις βάρος ομάδας προσώπων, η οποία προσδιορίζεται βάσει άλλων κριτηρίων εκτός από εκείνα της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενετικών καταβολών ή της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, όπως είναι αυτά της κοινωνικής θέσης ή των πολιτικών πεποιθήσεων».

Επιπλέον, στα πρακτικά του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ της 19/4/2007, που αποφάσισε υιοθέτηση της απόφασης, αναφέρεται: «Το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να εξετάσει, και να υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο (...) κατά πόσον είναι αναγκαίο να εκδοθεί μια πρόσθετη πράξη που θα καλύπτει τη δημόσια επιδοκιμασία, άρνηση ή χονδροειδή υποτίμηση εγκλημάτων γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου εις βάρος ομάδας ατόμων που προσδιορίζεται βάσει άλλων κριτηρίων εκτός από αυτά της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, της γενεαλογικής καταβολής ή της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, όπως λόγου χάρη η κοινωνική τάξη ή οι πολιτικές πεποιθήσεις».

Αρα, η απόφαση και όποια κείμενα την ακολουθούν είναι προπομπός ποινικοποίησης της διαφορετικής άποψης για την Ιστορία από τη σημερινή κυρίαρχη ιμπεριαλιστική, ποινικοποίησης της ταξικής και ιδεολογικής πάλης, αφού μπορεί να κριθεί ότι καλλιεργεί μίσος απέναντι στα καπιταλιστικά μονοπώλια και την εξουσία τους.

Η πρόταση ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ προβλέπει φυλάκιση και πρόστιμα για όποιον «παροτρύνει, προκαλεί ή διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή μίσος, κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, τον γενετήσιο προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου».

Ομοίως προβλέπονται ποινές και πρόστιμα για όποιον «εγκωμιάζει, αρνείται κακόβουλα ή εκμηδενίζει τη σημασία εγκλημάτων γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου (...) καθώς και των εγκλημάτων του ναζισμού». Η πρόβλεψη για ποινικές διώξεις σε όποιον «αρνείται» - για παράδειγμα - τη «γενοκτονία», ένα ιστορικό ζήτημα, σημαίνει ποινικοποίηση της διαφορετικής άποψης στο ιστορικό ζήτημα.

Αν «αξιόποινη πράξη» τελέστηκε «μέσω ή προς όφελος ή για λογαριασμό νομικού προσώπου ή ενώσεως προσώπων», προβλέπονται για το νομικό πρόσωπο (σ.σ. περιλαμβάνει και τα κόμματα) ή την ένωση πρόστιμα, ανάκληση ή αναστολή της άδειας λειτουργίας του, αποκλεισμός από δημόσιες παροχές, επιχορηγήσεις, ενισχύσεις, επιδοτήσεις κ.λπ.

«Προσθήκες» κατέθεσε η ΝΔ

Η κατάθεση από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ της πρότασης νόμου πυροδότησε έναν ακόμη γύρο αντιπαράθεσης με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, μακριά και ενάντια στην ουσία, που όλοι προσπαθούν να συγκαλύψουν. Η ΝΔ κατέθεσε χτες δική της πρόταση νόμου με προσθήκες «για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία» στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο (Ν.927/1979).

Μεταξύ άλλων, προβλέπει «ποινικές κυρώσεις για την επιδοκιμασία των γενοκτονιών, του ολοκαυτώματος και των εγκλημάτων του ναζισμού». Και εδώ επίσης υπάρχει ζήτημα. Αν στη «γενοκτονία», ένα ιστορικό ζήτημα, έχει κάποιος αντίθετη γνώμη, μπορεί να εκληφθεί και ως επιδοκιμασία, άρα ποινικοποιείται. Ετσι, για παράδειγμα, έχει εκτιμηθεί η δράση του Μιλόσεβιτς, αφού ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία έγινε με το πρόσχημα της «εθνοκάθαρσης». Αρα, ο ελληνικός λαός που εναντιώθηκε στον πόλεμο, που δεν έχει την ίδια άποψη με τους ιμπεριαλιστές και την εκφράζει, μπορεί να διώκεται ποινικά.

Βάσει της αιτιολογικής έκθεσης της πρότασης νόμου, «προβλέπονται ποινικές κυρώσεις κατά των δραστών που με πρόθεση δημόσια, προφορικά ή διά του Τύπου, μέσω διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, επιδοκιμάζουν ή υποτιμούν τη σοβαρότητα των γενοκτονιών, του ολοκαυτώματος και των εγκλημάτων του ναζισμού».

Η ποινή που προβλέπεται είναι φυλάκιση 3 μηνών έως τριών ετών και χρηματική ποινή από 5.000 μέχρι 20.000 ευρώ. Με τις ίδιες ποινές θα διώκεται και όποιος «υποκινεί ή προκαλεί βία ή μίσος που στρέφεται κατά προσώπου που προσδιορίζεται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές ή την εθνική ή εθνολογική καταγωγή».

Στηρίζοντας την πρόταση, ο Αντ. Σαμαράς υποστήριξε ότι «ενώνει τον πολιτικό κόσμο της χώρας μας εναντίον των νεοναζί - χωρίς να μπλέκεται σε άλλα ζητήματα και χωρίς να δημιουργεί συνταγματικά προβλήματα». Ο ίδιος επιχείρησε προκλητικά να αποδώσει τη δράση των νεοναζί, που την γεννά και την εκτρέφει το σύστημα, στη «μαζική λαθρομετανάστευση», η οποία, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε απαντητική του επιστολή προς τον ποιητή Νάνο Βαλαωρίτη, «δημιούργησε πολύ ευνοϊκό έδαφος για να εμφανιστεί ο εφιάλτης των νεοναζί».

Στην ίδια επιστολή δίνει το σύνθημα για ένα νέο πογκρόμ σε βάρος των μεταναστών, επιβεβαιώνοντας ότι το αστικό σύστημα κα το κράτος του καλλιεργούν το ρατσισμό. Οπως είπε, «πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα αυτό. Οχι να το αποσιωπούμε. Πρέπει να αφαιρέσουμε από τους νεοναζί το βασικό τους όπλο». Ξεπερνώντας μάλιστα κάθε όριο, έφτασε να ισχυρίζεται ότι «η ιδεολογική τρομοκρατία που επιβλήθηκε για χρόνια, να μη μιλάμε δηλαδή για το πρόβλημα (σ.σ. των μεταναστών) και να απαξιώνουμε όσους τολμούν να το θέτουν, οδήγησε επίσης στο δυνάμωμα των νεοναζί».

Αντιπαράθεση ενάντια στην ουσία

Τη Δευτέρα θα προχωρήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ στην κατάθεση δικής του πρότασης νόμου. Πρωτοβουλία διαρρέουν ότι θα αναλάβουν και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, είτε με την κατάθεση ξεχωριστού νομοσχεδίου, είτε με την προσθήκη τροπολογιών στα νομοσχέδια που καταθέτουν τα άλλα κόμματα.

Σχολιάζοντας τη στάση της ΝΔ, στελέχη του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν ότι «είναι η τρίτη φορά που η ΝΔ αλλάζει άποψη για τη νομοθεσία σχετικά με την καταπολέμηση των φαινομένων ρατσισμού». Η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, σε ανακοίνωσή της ανέφερε: «Ας ελπίσουμε ότι η ΝΔ έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι είναι μεγάλο πολιτικό και θεσμικό λάθος να μην προωθηθεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Ελπίζουμε να καταλάβει σύντομα ότι στο ζήτημα της αντιμετώπισης του ναζισμού και της ξενοφοβίας δεν αρκούν οι προσθήκες».

Στο ίδιο μήκος κύματος το Γραφείο Τύπου της ΔΗΜΑΡ, που σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι «η ΝΔ από το δεν χρειάζεται νέος νόμος μετακινήθηκε στη θέση της κατάθεσης προσθηκών». Οπως αναφέρει η ΔΗΜΑΡ, η «ανάγκη των προσθηκών επιβεβαιώνει ότι χρειάζεται νέο νομοθετικό πλαίσιο» και καλεί «τη ΝΔ και όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου, να ψηφίσουν τη πρόταση νόμου» που έχει καταθέσει με το ΠΑΣΟΚ.

Επαληθεύοντας την αφερεγγυότητά του, ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρθηκε και χτες ενάντια στο «αντιρατσιστικό» νομοθέτημα που μέχρι πρόσφατα υποστήριζε, ισχυριζόμενος τώρα ότι «η πρόταση νόμου που από κοινού καταθέτουν ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, αλλά και η ξεχωριστή πρόταση νόμου της ΝΔ, όχι μόνο δεν κρύβει τις αντιφάσεις και τα κυβερνητικά αδιέξοδα, αλλά τα αναδεικνύει στο έπακρον».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ