Κυριακή 2 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να ληφθούν μέτρα για την αντιπυρική προστασία της Θάσου

Μέτρα για τη νέα αντιπυρική περίοδο στη Θάσο της ΠΕ Καβάλας, ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή και την οποία υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου. Το κείμενο της Ερώτησης, που απευθύνεται στους υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, έχει ως εξής:

«Παρά το γεγονός ότι η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει, η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Θάσου αντιμετωπίζει και φέτος σοβαρά προβλήματα.

Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες εργασίες του καθαρισμού των αντιπυρικών ζωνών και της συντήρησης των δασικών δρόμων.

Τα οχήματα που διαθέτει η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Θάσου είναι υπέργηρα (με έτος πρώτης κυκλοφορίας μέσα στη δεκαετία του '70) έχοντας εξαντλήσει εδώ και χρόνια το ευδόκιμο ζωής, ενώ βρίσκονται όλα συγκεντρωμένα στον Λιμένα, δηλαδή στη βόρεια πλευρά του νησιού. Τα πολλά χρόνια κυκλοφορίας και ελλιπούς συντήρησής τους, σε συνδυασμό με το δύσβατο του νησιού, τα καθιστά ανίκανα να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά μια ενδεχόμενη πυρκαγιά. Μάλιστα, φέτος εξαιτίας της έλλειψης πετρελαίου, οι περιπολίες των οχημάτων θα ξεκινήσουν από την 1η Ιούνη.

Σημαντικό, επίσης, πρόβλημα αποτελεί και το γεγονός ότι στο νότιο τμήμα του νησιού, δεν υπάρχει πυροσβεστικό κλιμάκιο. Η ίδρυσή του αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής, αν λάβουμε υπόψη τη σπουδαιότητα της άμεσης επέμβασης σε μια πυρκαγιά.

Να τονιστεί ότι οι αποστάσεις και το ανάγλυφο του νησιού απαιτούν τη μόνιμη παρουσία πυροσβεστικών οχημάτων στη νότια πλευρά, απ' όπου είναι δυνατή η πρόσβαση στη μεγαλύτερη επιφάνεια του ορεινού όγκου του νησιού.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη, καθώς στα προβλήματα προστίθεται και αυτό της έλλειψης προσωπικού. Οι υπηρετούντες πυροσβέστες δεν επαρκούν για να καλύψουν τις 24ωρες περιπολίες στο νησί, ενώ από τα τρία Πυροφυλάκια που υπήρχαν στη Θάσο, φέτος θα λειτουργήσει μόνο το ένα και μάλιστα για δέκα ώρες κατά τη διάρκεια της μέρας.

Τα παραπάνω στοιχεία αναδεικνύουν με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο τις παραπλανητικές μεθόδους και τα ασύστολα ψεύδη της κυβέρνησης που κατά καιρούς εξαγγέλλει, για το δήθεν ενδιαφέρον της για την οργάνωση της πυρασφάλειας ενόψει της θερινής περιόδου.

Ερωτώνται οι κ. υπουργοί, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

  • Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης για τη στελέχωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θάσου.
  • Να δοθεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να πραγματοποιηθούν άμεσα οι απαραίτητες εργασίες για την αντιπυρική προστασία της Θάσου καθώς και για την ενίσχυση της Υπηρεσίας με όλα τα αναγκαία σύγχρονα μέσα και εξοπλισμό.
  • Να δημιουργηθεί το πυροσβεστικό κλιμάκιο στη νότια πλευρά της Θάσου».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες πυρκαγιές σε πολλές περιοχές της χώρας(2021-07-01 00:00:00.0)
Μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβέστες κάτω από αντίξοες συνθήκες(2017-08-02 00:00:00.0)
Ερώτηση στη Βουλή για την αντιπυρική προστασία της Ρόδου(2016-06-25 00:00:00.0)
Αρχίζουν ...περιπολίες(2007-08-07 00:00:00.0)
Στο έλεος των πυρκαγιών τα δάση(2004-07-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ