Τρίτη 4 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΟΦΙΜΑ - ΠΟΤΑ
Με συνελεύσεις στους τόπους δουλειάς στη μάχη για τη σύμβαση

Από τη χτεσινή σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης για τη σύμβαση
Από τη χτεσινή σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης για τη σύμβαση
Την ανάγκη να πάρουν οι ίδιοι οι εργάτες του κλάδου την υπόθεση της υπογραφής της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα χέρια τους, επιβεβαίωσε η χτεσινή σύσκεψη σωματείων, εργοστασιακών επιτροπών και πρωτοπόρων εργατών που πραγματοποίησε το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής σε συνεργασία με την Ομοσπονδία.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να γίνουν άμεσα σε κάθε χώρο δουλειάς Γενικές Συνελεύσεις και συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων, με αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία, για την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης, καθώς και συμμετοχή την ερχόμενη Πέμπτη 13 Ιούνη στις 7 μ.μ., στην κινητοποίηση του κλάδου έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών έχει ήδη πάρει απόφαση για απεργία με θέμα την υπογραφή σύμβασης με ανοιχτή ημερομηνία, ενώ έχει ήδη προχωρήσει σε μία συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΣΕΒ, όπου δεν υπήρξε αποτέλεσμα με ευθύνη της εργοδοσίας.

Οπως επισημάνθηκε εισηγητικά, «χρειάζεται τις επόμενες μέρες να ανοίξει σε κάθε εργοστάσιο που υπάρχει επιχειρησιακό σωματείο, σωματειακή επιτροπή, στα εργοστάσια που υπάρχουν μέλη του κλαδικού συνδικάτου, συζήτηση για το πώς πρέπει να παλέψουμε για να υπογράψουμε κλαδική σύμβαση».

Σε αυτό το πλαίσιο, η χτεσινή σύσκεψη αποτέλεσε το πρώτο βήμα για την καλύτερη οργάνωση του κλάδου, για «να γίνει ο αγώνας για την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης υπόθεση των εργατών όλου του κλάδου», καθώς μόνο αυτό «θα πιέζει περισσότερο την εργοδοσία».

Μέσα από τη συζήτηση που αναπτύχθηκε, διαπιστώθηκε πρώτα απ' όλα η ανάγκη να σπάσει το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργεί η εργοδοσία και τα «τσιράκια» της μέσα στους τόπους δουλειάς. «Να δείξουμε», όπως είπε ένας συνδικαλιστής, «ότι δε φοβόμαστε την εργοδοσία, ότι δε σκύβουμε το κεφάλι». Κοινός τόπος στη διάρκεια της σύσκεψης ήταν ότι δεν πρέπει να κυριαρχήσει στους εργάτες η λογική της ανάθεσης, ότι δηλαδή, η υπόθεση της σύμβασης είναι θέμα ενός ΔΣ ή ορισμένων συνδικαλιστών, αλλά ότι είναι υπόθεση των εργατών του κλάδου. Κρίσιμο ζήτημα, επίσης, αναδείχθηκε η ανάγκη να εξηγηθεί αναλυτικά στους εργαζόμενους ότι η επίθεση είναι γενικευμένη σε όλον τον κλάδο και αυτό παρά τη μεγάλη κερδοφορία. Οπως τονίστηκε η κερδοφορία δεν κρατά ανοιχτά τα εργοστάσια, δεν εξασφαλίζει δουλειά για τους εργάτες, δε σημαίνει καν αξιοπρεπείς μισθούς. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της ΜΕΒΓΑΛ, όπου ενώ ο πρόεδρος της εταιρείας ταξίδευε μαζί με τον πρωθυπουργό στην Κίνα για την ενίσχυση της «επιχειρηματικότητας», την ίδια στιγμή, αποφάσιζε το κλείσιμο του υποκαταστήματος διακίνησης της Αττικής. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των Σωματείων από τη ΜΕΒΓΑΛ, την TASTY, τη ΦΑΓΕ, την COCA-COLA, την ΕΒΓΑ, τον ΚΑΤΣΕΛΗ, την PEPSICo, από το κλαδικό Συνδικάτο Αλαντοποιίας, από τις Εργοστασιακές Επιτροπές του ΝΙΚΑ και της ΝΟΥΝΟΥ, καθώς και από το Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών Αιτωλοακαρνανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ