Τετάρτη 5 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις και η κρατική βία

Δεύτερος νεκρός ενώ υπάρχουν φόβοι και για άλλους από τους εκατοντάδες τραυματίες

Από χθεσινή κινητοποίηση του ΚΚ Τουρκίας στην Αγκυρα
Από χθεσινή κινητοποίηση του ΚΚ Τουρκίας στην Αγκυρα
ΑΓΚΥΡΑ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ._

Συνεχίστηκαν και χθες για πέμπτη μέρα οι μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις σε όλη την Τουρκία, που ξεκίνησαν με αφορμή το Πάρκο Γκεζί στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης και εξελίχθηκαν σε ξέσπασμα αντίστασης ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που φέρνει ανάπτυξη για το κεφάλαιο και φτώχεια και αυταρχισμό για το λαό. Χθες ανακοινώθηκε από ιατρικές πηγές ότι ακόμα ένας διαδηλωτής, ο Αμπντουλάχ Τζομέρτ, 22 χρονών, έχασε την ζωή του, στις κινητοποιήσεις της Αντάκιας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το δεύτερο επιβεβαιωμένο θύμα της άγριας αστυνομικής καταστολής, πυροβολήθηκε στο κεφάλι, το βράδυ της Δευτέρας και κατέληξε χθες το πρωί. Η εισαγγελία της περιοχής υποστηρίζει ότι η νεκροψία δεν έδειξε «κανένα σημείο εισόδου ή εξόδου σφαίρας πυροβόλου όπλου», ούτε αντίστοιχο τραύμα στους εγκεφαλικούς ιστούς, με τους ιατροδικαστές να διαπιστώνουν ωστόσο «κάταγμα στην κρανιακή κοιλότητα 3 επί 2,5 εκατοστών, χωρίς να μπορούν να αποφανθούν προς το παρόν για τα αίτια θανάτου»... Η κηδεία του έγινε χθες με τη συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών.

Το ΚΚ Τουρκίας που συμμετέχει ενεργά στις διαδηλώσεις, σε ανακοίνωσή του για τα γεγονότα, καταγγέλλει την αστυνομική βία, σημειώνοντας ότι οι τραυματίες και όσοι χρειάζονται βοήθεια τυγχάνουν ιατρικής φροντίδας σε διάφορους χώρους, οι οποίοι ωστόσο τυγχάνουν επιθέσεων από την αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον 50 διαδηλωτές που συνελήφθησαν τη Δευτέρα το βράδυ στην Αγκυρα, μεταξύ των οποίων και μαθητές, υπεβλήθησαν σε βασανιστήρια από την αστυνομία.

Τη στήριξή της στους διαδηλωτές εξέφρασε με την κήρυξη 48ωρης απεργίας, από χθες μέχρι και σήμερα, η Ομοσπονδία Συνδικάτων Εργαζομένων Δημοσίου Τομέα (ΚESK), ενώ τη συμμετοχή της σήμερα στις κινητοποιήσεις ανακοίνωσε και η Ομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων (DISK). Από τη Δευτέρα οι κινητοποιήσεις έχουν επεκταθεί και στα πανεπιστήμια και τα λύκεια της χώρας, με αρκετούς φοιτητές να απέχουν από τις εξετάσεις τους, τόσο στην Κωνσταντινούπολη, όσο και στην Αγκυρα, τη Σμύρνη, το Κοτζάελι, την Προύσα και άλλες πόλεις. Χθες από το απόγευμα οι διαδηλωτές άρχισαν να γεμίζουν τις πλατείες δεκάδων πόλεων σε όλη τη χώρα.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς επιχείρησε χθες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την κατακραυγή για την βάρβαρη καταστολή κάνοντας έκκληση για «ηρεμία» και ζητώντας δήθεν «συγνώμη για υπερβολική βία που ασκήθηκε σε όσους αρχικά κινήθηκαν με κριτήριο το περιβάλλον». Κατά τα άλλα ανέφερε ότι οι κινητοποιήσεις «έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης από περιθωριακές και παράνομες ομάδες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα με τους ένστολους αστυνομικούς που κάνουν χρήση χημικών, πλαστικών σφαιρών, αντλιών νερού, ακόμα και όπλων κατά των διαδηλωτών, δρουν και δυνάμεις με πολιτικά, που ξυλοκοπούν άγρια διαδηλωτές με ρόπαλα, ενώ καταγγέλλονται ότι συμμετέχουν και σε προβοκάτσιες, προκειμένου μετά να χτυπιούνται οι διαδηλωτές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ