Σάββατο 8 Ιούνη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ
Οχι στο θερινό ωράριο χωρίς προσωπικό!

Τις προσλήψεις προσωπικού, κυρίως φυλακτικού, μέσω ΜΚΟ και την απόφαση της ηγεσίας της ΓΓ Πολιτισμού (πρώην YΠΠΟ) να «επιτάξει» εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων για να λειτουργήσουν τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι με θερινό ωράριο καταγγέλλει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι το προσωπικό που προσλαμβάνουν ΜΚΟ (με σχετικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ) δουλεύει για 500 ευρώ και μειωμένα εργασιακά δικαιώματα. «Οπως είχαμε εγκαίρως επισημάνει, πέρα από τα προβλήματα που δημιουργούνται στις εργασιακές σχέσεις του προσωπικού που δουλεύει στη ΓΓ Πολιτισμού, οι προσλήψεις μέσω ΜΚΟ δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται για να καλυφθούν οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, στις οποίες -αυτονόητα- εντάσσεται και η λειτουργία τους με διευρυμένο ωράριο». Επιπλέον, οι ΜΚΟ δεν καθυστέρησαν τις προσλήψεις κι έτσι δεν υπάρχει ακόμη θερινό ωράριο.

Αναφερόμενος στην απαίτηση της ΓΓ Πολιτισμού να δουλέψουν οι πάντες για να υπάρχει θερινό ωράριο (8 - 8) ο ΣΕΑ υπογραμμίζει ότι «οι εργαζόμενοι άλλων ειδικοτήτων στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους επιτελούν διαφορετικά καθήκοντα και συγκεκριμένες εργασίες. Αν οι εργατοτεχνίτες μετατραπούν σε φύλακες όλο το καλοκαίρι, πώς θα προχωρήσουν οι ανασκαφές στα οικόπεδα ιδιωτών; Αν οι συντηρητές ασχολούνται με τη φύλαξη, πώς θα ετοιμαστούν οι περιοδικές εκθέσεις και οι λοιπές εργασίες των μουσείων; Αν οι διοικητικοί ασχολούνται με τη φύλαξη, πώς θα προχωρήσουν τα έργα του ΕΣΠΑ; Η πολιτική ηγεσία δεν είναι αυτή που ζητά την τήρηση της στοχοθεσίας από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων και τα μουσεία; Πώς να τηρηθεί η στοχοθεσία, όταν το προσωπικό ετεροαπασχολείται;». Επιπλέον «η πολιτική ηγεσία συμπεριφέρεται σαν να αγνοεί ότι η φύλαξη των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων σχετίζεται με την ασφάλειά τους και είναι γνωστοί οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν, όταν ανατίθεται σε μη ειδικευμένο προσωπικό (...) Το ωράριο λειτουργίας 8 π.μ. - 8 μ.μ., όταν δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό, είναι πραγματικός παραλογισμός. Υπάρχουν άλλες λύσεις διευθέτησης του ωραρίου, ώστε και το υπάρχον προσωπικό να ανταποκρίνεται, αλλά και την επισκεψιμότητα αρχαιολογικών χώρων καιν μουσείων, που δεν είναι η ίδια σε κάθε περιοχή, να εξυπηρετεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ