Σάββατο 8 Ιούνη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Επίδαυρος εφ' όλης της ύλης

Σχέδιο που εικονίζει μνημεία της Επιδαύρου, όπως ήταν στην αρχαιότητα
Σχέδιο που εικονίζει μνημεία της Επιδαύρου, όπως ήταν στην αρχαιότητα
«Η Επίδαυρος εφ' όλης της ύλης» τιτλοφορείται η έκθεση που θα παρουσιάσει (11/6 - 28/7, 8-10 μ.μ.) το Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» (Πειραιώς 206, τηλ. 210 3418 550), με την υποστήριξη του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, του Θεατρικού Μουσείου και του σκηνογράφου - ενδυματολόγου Διονύση Φωτόπουλου (παραχώρησε οπτικό υλικό). Η έκθεση σε επιμέλεια του δημοσιογράφου, συγγραφέα, εικαστικού και συλλέκτη Βασίλη Καββαθά, που περιλαμβάνει υλικό από το αρχείο - συλλογή του Β. Καββαθά και συνοδεύεται και με παράλληλες εκδηλώσεις: τρεις ανοιχτές συζητήσεις - συνεντεύξεις και προβολές ντοκιμαντέρ, από το Αρχείο - Μουσείο της ΕΡΤ, σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης.

Στόχος της έκθεσης είναι η ουσιαστική γνωριμία του κοινού, ιδιαίτερα των νέων, με το «μαγικό» τόπο, που λέγεται Επίδαυρος. Τόπος πολιτισμού και επιστήμης, όπου κάποτε συνέρρεαν κατά μυριάδες οι προσκυνητές - ασθενείς απ' όλα τα γνωστά μέρη της εποχής, για να βιώσουν το «θαύμα», ν' ακολουθήσουν το τελετουργικό της εγκοιμήσεως από το «θεό» Ασκληπιό, που «και νεκρούς ανάσταινε»...

Η συλλογή του Βασίλη Καββαθά -μέρος της οποίας παρουσιάζεται για πρώτη φορά- αποτελείται από σπάνιες εκδόσεις βιβλίων, αφίσες και προγράμματα παραστάσεων, γκραβούρες, ξυλογραφίες και χαλκογραφίες καλλιτεχνών και περιηγητών, πίνακες ζωγραφικής, ακουαρέλες και φωτογραφίες επιδαύρειας θεματολογίας. Απώτερος στόχος του συλλέκτη είναι η δημιουργία μιας Βιβλιοθήκης - Πινακοθήκης της Επιδαύρου.

Στην πρώτη εκδήλωση (11/6, 8 μ.μ.) ο Βασίλης Καββαθάς θα μιλήσει για τον αρχαιολόγο Παναγή Καββαδία και τις ανασκαφές του στο ιερό της Επιδαύρου και θα παρουσιάσει τα συγγράμματα - εκδόσεις του αρχαιολόγου. Εν είδει βιωματικών συζητήσεων- συνεντεύξεων, στις 14/6 (8 μ.μ.) ο δημοσιογράφος θα συζητήσει με τον Στέφανο Γερουλάνο, με θέμα «Η Ιατρική στην Επίδαυρο». Στις 19/6 (8 μ.μ.) συζήτηση με τον Κώστα Γεωργουσόπουλο και στις 27/6 (8 μ.μ.) με τον Πλάτωνα Μαυρομούστακο «Εφ' όλης της ύλης» για το αργολικό θέατρο κατά την αρχαιότητα και στη σύγχρονη εποχή. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, αλλά είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης, και χρήσιμη η προετοιμασία του κοινού για το «τι εστί Επίδαυρος», Ασκληπιείο και «θεραπεία κατ' όναρ».

Τα θέματα των ντοκιμαντέρ που θα προβάλλονται (Δευτέρα έως Κυριακή 7 - 9.30 μ.μ., στο Video-Room του ιδρύματος) είναι τα εξής: «Ο Αλέξης Μινωτής στην Επίδαυρο», «Το "Θέατρο Τέχνης" ανεβάζει "Μήδεια"», «Διονύσης Φωτόπουλος», «Δε πόλις ελάλησεν, η Επίδαυρος - Γιώργος Μανιώτης», «Ελλάδος περιήγησις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ