Τρίτη 11 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΕ
Εκτεταμένες ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις

OYAΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Φουντώνουν οι αποκαλύψεις αλλά και οι αντιδράσεις γύρω από το σκάνδαλο μαζικής και εκτεταμένης παρακολούθησης των ηλεκτρονικών τηλεπικοινωνιακών δεδομένων από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες σε βάρος εκατοντάδων εκατομμυρίων πολιτών, εντός και εκτός ΗΠΑ, με φερόμενο πρωταγωνιστή της δημοσιοποίησης της υπόθεσης τον 29χρονο Αμερικανό υπάλληλο της εταιρείας «Booz Allen Hamilton» Εντουαρντ Σνόουντεν και πρώην πράκτορα της CIA.

Η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», που πρωτοδημοσιοποίησε το πρόγραμμα PRISM της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) για την άμεση πρόσβαση των μυστικών υπηρεσιών στις τράπεζες ηλεκτρονικών και τηλεπικοινωνιακών δεδομένων εκατομμυρίων πολιτών με πρόσχημα τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, υποστήριξε ότι η πηγή της ήταν ο 29χρονος Αμερικανός. Ο ίδιος δήλωσε, σε βιντεο-συνέντευξη στη βρετανική εφημερίδα, πως έκανε τις αποκαλύψεις γιατί «δεν ήθελε έναν κόσμο όπου τα πάντα παρακολουθούνται και καταγράφονται», ότι ήταν «πρόθυμος να θυσιάσει ετήσιες αποδοχές 200.000 δολαρίων» προκειμένου να έχει «καθαρή συνείδηση»... Είπε ακόμη ότι με βάση μία διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου οποιοσδήποτε αναλυτής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών μπορεί να παρακολουθήσει τις κινήσεις των πάντων «είτε είναι δικαστής, γερουσιαστής, λογιστής ή ακόμη και ο ίδιος ο πρόεδρος». Ισχυρίστηκε ότι επέλεξε να μεταβεί στο Χονγκ Κονγκ γιατί έχει, όπως υποστήριξε, «ισχυρή παράδοση στην ελευθερία της έκφρασης», αλλά ζήτησε πολιτικό άσυλο από την... Ισλανδία.

Η υπόθεση (που «συμπτωματικά» ήρθε στην επιφάνεια λίγες μέρες πριν τη σινο-αμερικανική διάσκεψη κορυφής στην Καλιφόρνια όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκαν και θέματα κυβερνοασφάλειας), προκάλεσε αντιδράσεις ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Γερμανοί αξιωματούχοι σημείωσαν ότι η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ θα θέσει το ζήτημα των παρακολουθήσεων κατά την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ στο Βερολίνο την ερχόμενη βδομάδα. Ευρωενωσιακοί αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι το θέμα θα τεθεί και στο τραπέζι της διυπουργικής διατλαντικής συνόδου που ξεκινά την Πέμπτη στο Δουβλίνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ