Τρίτη 18 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παιδότοπος της ΚΝΕ στο Γεντί Κουλέ

Μια ξεχωριστή και δημιουργική μέρα πέρασαν τα μικρά παιδιά, οι «φανατικοί» του παιδότοπου της ΚΝΕ, την Κυριακή στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε με θέμα τον πόλεμο και την ειρήνη. Από νωρίς το πρωί, οι μικροί κατέφταναν σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Φρούριο του Επταπυργίου (Γεντί Κουλέ). Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια ξενάγηση στις φυλακές του Γεντί Κουλέ. Εμαθαν ότι στο χώρο αυτό φυλακίζονταν αγωνιστές κατά τη διάρκεια της Κατοχής και της Χούντας. Στη συνέχεια, μίλησαν για τη ζωή και το έργο του Πάμπλο Πικάσο, για την προσφορά του στη διαμόρφωση και την εξέλιξη της ζωγραφικής και για τα αντιπολεμικά έργα του όπως η «Γκουέρνικα» και «το παιδί με το περιστέρι». Μέσα από αυτές τις εικόνες, έγινε αναφορά για το πού γίνεται πόλεμος σήμερα και τι συνέπειες έχει. Τα παιδιά ζωγράφισαν για τον πόλεμο και την ειρήνη. Κάποια εμπνεύστηκαν από τις φωτογραφίες από τους πίνακες του Πάμπλο Πικάσο, άλλοι εκφράστηκαν, γράφοντας συνθήματα όπως «Ειρήνη για όλους», «Ολα τα παιδιά στο σχολείο», «Οι δίκαιοι αγώνες των λαών» κ.ά.

Στη συνέχεια, παρακολούθησαν το κουκλοθέατρο «Τα παιδιά που φέρανε την Ειρήνη» της Ζωής Βαλάση. Η παράσταση μιλούσε για την Ερημοχώρα, μια χώρα που καταστράφηκε από τον πόλεμο, και πλέον ήταν χωρίς δέντρα, χωρίς πουλιά, χωρίς παιχνίδια. Οι τρεις φίλοι όμως, ο Αστέρης, ο Μελής και η Δάφνη, δεν το έβαλαν κάτω, κίνησαν γη και ουρανό και μέσα από το δίκαιο αγώνα τους κατάφεραν να φέρουν την Ειρήνη στη χώρα τους.

Στο τέλος περπάτησαν μέχρι το «Πυροβολείο», όπου έκαναν πικ-νικ και έπαιξαν ένα γιγάντιο επιτραπέζιο παιχνίδι γνώσεων σχετικά με τον πόλεμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ