Τρίτη 18 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δημόσια και δωρεάν Φυσική Αγωγή για όλο το λαό

Εκατοντάδες νέοι και οικογένειες αγκάλιασαν τη «γνωριμία με την πάλη, τα μαχητικά αθλήματα, τις πολεμικές τέχνες»

Παγκράτιο
Παγκράτιο
Ταξίδι στα αθλήματα που γέννησε η ανάγκη. Στη φεουδαρχική κοινωνία της Ιαπωνίας, στην αρχαία Σπάρτη αλλά και σε εκείνα που η ρίζα τους χάνεται στα βάθη των αιώνων, όλα τους μαχητικά να αντικατοπτρίζουν την προσπάθεια του ανθρώπου να επιβιώσει και να κυριαρχήσει στο περιβάλλον του. Ο λόγος για την ενδιαφέρουσα γνωριμία με την πάλη, τα μαχητικά αθλήματα, τις πολεμικές τέχνες, που αγκαλιάστηκε από εκατοντάδες νέους, στην πολυεπίπεδη εκδήλωση που έγινε με πρωτοβουλία της ΚΝΕ το περασμένο Σαββατοκύριακο, στο κλειστό γυμναστήριο «Νίκος Παξιμαδάς», στην Πετρούπολη. Στη διοργάνωση συμμετείχαν οι: Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Πάλης, Ελληνική Ομοσπονδία Παγκρατίου Αθλήματος, Ελληνική Φίλαθλος Ερασιτεχνική Ομοσπονδία Ζίου Ζίτσου.

«Να μη μένεις στην εξέδρα αλλά, αντίθετα, να μπεις μέσα και να παλέψεις», ήταν το σύνθημα. «Αυτό είναι για εμάς το περιεχόμενο της Φυσικής Αγωγής. Δεν είναι ο τζόγος, το στοίχημα, τα στημένα παιχνίδια, ούτε οι χορηγοί και οι χοροί των δισεκατομμυρίων. Ολα αυτά αναδεικνύουν τη σαπίλα που αναβλύζει μέσα από τον αθλητισμό που λειτουργεί με όρους καπιταλιστικής αγοράς, που μετατρέπει την ανάγκη για άσκηση σε απρόσιτο και ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα», τόνισε ο Νίκος Αμπατιέλος, εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ, ανοίγοντας τις διήμερες εκδηλώσεις.

Πάλη
Πάλη
Και φυσικά η επιλογή της ΚΝΕ να παρουσιάσει τα συγκεκριμένα αθλήματα δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς γίνεται εν μέσω συζητήσεων και προσπαθειών για αποπομπή της πάλης από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, γεγονός που κατήγγειλαν προπονητές απ' όλα τα αθλήματα, ευχαριστώντας το ΚΚΕ για την έμπρακτη συμπαράστασή του. «Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με αυτή την εξέλιξη. Δεν μπορεί κριτήριο για την ενίσχυση και την ανάπτυξη ενός αθλήματος να είναι αν πουλάει στην αγορά, αλλά αν μπορεί να συμβάλλει στη θωράκιση της υγείας και στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου, στην καλλιέργεια της άμιλλας (...) Εμείς δε μιλάμε μόνο για αθλητισμό και αθλητές, αλλά για φυσική αγωγή, για τη δυνατότητα μαζικής λαϊκής άσκησης (...) Είναι προφανές ότι αν δεν καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στον αθλητισμό, αν δεν σταματήσει η σωματική άσκηση να είναι εμπόρευμα που πουλιέται και αγοράζεται, η πλειοψηφία του λαού δε θα μπορέσει να γευτεί τα οφέλη από τη συστηματικά οργανωμένη ενασχόληση με τον αθλητισμό και γενικότερα τη φυσική αγωγή», υπογράμμισε ο Ν. Αμπατιέλος.

Η αναμέτρηση αφορά τη ζωή όλων

Μέσα από την παρουσίαση και μιλώντας με αθλητές και προπονητές διαπιστώνει κανείς ότι ο στόχος των συγκεκριμένων αθλημάτων, όπως είναι η καλλιέργεια του σεβασμού προς τον άνθρωπο, η ανάδειξη της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης και της πειθαρχίας, η καλαισθησία της τεχνικής, «δεν έχει καμία σχέση με τα φασιστοειδή, τους μπράβους της νύχτας, τη βία και το ξύλο. Σεβόμαστε τον άνθρωπο, μαθαίνουμε την ευγένεια, πειθαρχία σε κοινωνικές αξίες και, το κυριότερο, να μην το βάζουμε ποτέ κάτω», σημείωσε ο Βαγγέλης Σίμος, διακεκριμένος αθλητής στο τζούντο. «Τα αθλήματα της αναμέτρησης αφορούν τον κάθε άνθρωπο, όπως και η αναμέτρηση αφορά τη ζωή μας γενικότερα», δήλωσε στον «Ρ» η Βούλα Ζυγούρη, ολυμπιονίκης στην πάλη. «Δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτή τη χρονική συγκυρία θέλουν να βγάλουν την πάλη από το ολυμπιακό πρόγραμμα. Θέλουν να βγάλουν τη λέξη "πάλη" από το λεξιλόγιό μας και από τη ζωή μας», συμπληρώνει ο Χρήστος Σιδηρόπουλος, ομοσπονδιακός προπονητής σε αθλήματα πάλης.

Αναπόφευκτα η συζήτηση με αθλητές και γονείς αναδεικνύει την ανάγκη και τη δίψα των παιδιών να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, αλλά και τις δυσκολίες. Πολλοί σύλλογοι και προπονητές μένουν απλήρωτοι, αφού οι συνδρομές είναι αδύνατο να δοθούν στην ώρα τους, ενώ, όπως επισημάνθηκε, υπάρχουν και διακεκριμένοι αθλητές που δεν μπορούν να πάρουν μέρος σε αγώνες (βαλκανικούς, ευρωπαϊκούς, διεθνείς) γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα συμμετοχής, όπως είναι η μετακίνηση, η διαμονή, η διατροφή κ.ά. Οι ομοσπονδίες και οι σύλλογοι δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε μια μικρή μερίδα από αυτά γιατί φυτοζωούν σήμερα.

Παρουσίαση αθλημάτων

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του διημέρου παρουσιάστηκαν τα εξής αθλήματα:

Αθλήματα πάλης (ελληνορωμαϊκή, ελεύθερη), από τον ομοσπονδιακό προπονητή Χρήστο Σιδηρόπουλο και την ολυμπιονίκη Βούλα Ζυγούρη και αθλητές της ομοσπονδίας.

Παγκράτιο άθλημα,από τον γενικό γραμματέα της Ελληνικής και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παγκρατίου Αθλήματος, Παναγιώτη Κανελλόπουλο, και αθλητές της ομοσπονδίας, ενώ την παρουσίαση έκανε ο Αθανάσιος Νακάσης, πρόεδρος της Επιτροπής Ιστορικής Τεκμηρίωσης της Ομοσπονδίας.

Shito Ryu Karate και Jiu Jitsuαπό το σύλλογο Πολύμαχον Πετρούπολης, με τον εκπαιδευτή Ζήση Τζιότζιο.

Πυγμαχίααπό τον εκπαιδευτή Σταύρο Σολακάκη.

Judoαπό τον σύλλογο Ολύμπιο Πετρούπολης και τον διακεκριμένο αθλητή Βαγγέλη Σίμο.

Taekwondoαπό τον ομοσπονδιακό προπονητή Κώστα Τζιδημόπουλο.

Aikidoαπό τον ομοσπονδιακό σύλλογο.

Η ΚΝΕ επισήμανε την καθοριστική συμβολή των Ομοσπονδιών στη διοργάνωση, που έφεραν αθλητές από τις εθνικές ομάδες, Ολυμπιονίκες κ.τ.λ. ενώ και οι συμμετέχοντες, με τη σειρά τους, όπως και το πολυπληθές κοινό τις δυο μέρες των εκδηλώσεων, δε σταματούσαν να εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στην ΚΝΕ γι' αυτή την πρωτοβουλία και την άρτια διοργάνωση.

Το ραντεβού ανανεώθηκε για το αθλητικό camp της ΚΝΕ, που θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του 39ου Φεστιβάλ και ευθύς μόλις ανακοινώθηκε ότι αυτή η πρωτοβουλία θα έχει και συνέχεια, πολλοί αθλητές, μέλη συλλόγων και ομοσπονδιών, έσπευσαν να δηλώσουν συμμετοχή στο αθλητικό camp.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Λαϊκός αγώνας δρόμου την Κυριακή (2022-09-10 00:00:00.0)
Το πρόγραμμα του διημέρου για τα μαχητικά αθλήματα (2013-06-08 00:00:00.0)
Από σήμερα το αθλητικό ραντεβού στο Πάρκο «Τρίτση» (2012-09-08 00:00:00.0)
Με την πλάτη στο ταπί (2006-03-23 00:00:00.0)
Λιανο-λογίες (2004-08-28 00:00:00.0)
Πονηρό δημοσίευμα (2003-08-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ