Τετάρτη 19 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΟΠΥΥ
Περικοπές χωρίς τέλος στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Με πρόσχημα τα ελλείμματα που η ίδια προκαλεί με την υποχρηματοδότηση, η συγκυβέρνηση ετοιμάζει νέες περικοπές

Τέλος δεν έχουν οι περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των λαϊκών στρωμάτων λόγω της κρατικής υποχρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ αλλά και της σύνθλιψης των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας καθ' υπόδειξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και προς δόξα της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας.

Μετά και την προχτεσινή συνάντηση της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ο ΕΟΠΥΥ έχει τεθεί «υπό επιτήρηση», λόγω του προαλειφόμενου ελλείμματος κατά 1,2 δισ. ευρώ το 2013. Κύρια αιτία του ελλείμματος είναι η κρατική υποχρηματοδότηση. Ταυτόχρονα όμως, και η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας -τόσο απ' το δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα- έχουν ξετινάξει τον ΕΟΠΥΥ με τα αυξημένα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια όσο και με τις ιατρικές και διαγνωστικές πράξεις με τις οποίες χρεώνουν οι πάροχοι -δημόσιοι και ιδιωτικοί- τον Οργανισμό.

Θύματα, όπως πάντα, είναι οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού οι οποίοι δεν μπορούν πια να πληρώσουν ούτε τις συμμετοχές τους -μέχρι 25%- στα φάρμακά τους. Μάλιστα, μετά τα νέα μέτρα, όπως η καθιέρωση της Ασφαλιστικής Τιμής (ΑΤ) και της πληρωμής κατά 50% της διαφοράς μεταξύ της τιμής του φαρμάκου που συστήνει ο γιατρός και της ΑΤ η μεσοσταθμική συμμετοχή στα φάρμακα ανέβηκε σε 16%, από 10% που ήταν πριν. Με το νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ οι ασφαλισμένοι υποχρεώνονται σε συμμετοχή 15% για τις διαγνωστικές εξετάσεις που κάνουν στον ιδιωτικό τομέα, στον οποίο εξωθούνται λόγω των κλειστών εργαστηρίων του πρώην ΙΚΑ και των ατέλειωτων ουρών στις υπόλοιπες δημόσιες δομές Υγείας. Για τον ίδιο λόγο οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ πλήρωσαν 60 εκατ. ευρώ, επιπλέον, απ' την τσέπη τους για τη νοσηλεία σε ιδιωτικές κλινικές απ' το Νοέμβρη του 2012 που εφαρμόστηκε ο νέος ΕΚΠΥ του Οργανισμού.

Παράσταση διαμαρτυρίας κάνει σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΕΟΠΥΥ στα γραφεία του Οργανισμού, ώρα 3:30 μμ, ενάντια στα «καταστροφικά σχέδια της κυβέρνησης και της τρόικας στο χώρο της Υγείας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ