Πέμπτη 20 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ερώτηση του ΚΚΕ για την απαγωγή Τούρκου πολιτικού πρόσφυγα

Τις τεράστιες ευθύνες της συγκυβέρνησης για την απαγωγή και παράδοση στην Τουρκία του πολιτικού πρόσφυγα Μπολούτ Γιαϊλά τονίζει το ΚΚΕ σε Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης (την υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας, Χρήστος Κατσώτης, Σπύρος Χαλβατζής). Το κείμενό της έχει ως εξής:

«Τεράστια αγανάκτηση και ερωτηματικά προκαλεί η απαράδεκτη γκανγκστερική απαγωγή, στις 30 του περασμένου Μάη, στο κέντρο της Αθήνας και στη συνέχεια η παράδοση στην Τουρκία του πολιτικού πρόσφυγα Μπολούτ Γιαϊλά, σε προφανή συνεργασία ελληνικών, τουρκικών αστυνομικών, ενδεχομένως και άλλων υπηρεσιών.

Στον συγκεκριμένο πρόσφυγα μάλιστα, παρόλο που είναι θύμα διώξεων και βασανιστηρίων από το τουρκικό καθεστώς, δεν είχε πρακτικά επιτραπεί να υποβάλει αίτημα ασύλου στο αρμόδιο τμήμα Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής (Π. Ράλλη), παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές του αλλά και την παρέμβαση οργανώσεων που ασχολούνται με τα ζητήματα των προσφύγων.

Το περιστατικό αυτό αποτελεί επικίνδυνη κλιμάκωση μιας σειράς αλλεπάλληλων προσαγωγών, συλλήψεων, διώξεων και ενεργοποίησης διαδικασιών έκδοσης Τούρκων πολιτικών προσφύγων που ζουν στην Ελλάδα, που συμβαίνουν μετά την τελευταία επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία, σε υλοποίηση συμφωνιών Σαμαρά - Ερντογάν, στα πλαίσια και της λεγόμενης αντιτρομοκρατικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, που υλοποιείται στους κόλπους του ΝΑΤΟ και άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Η συγκυβέρνηση και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης έχουν τεράστιες ευθύνες τόσο για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης επιχείρησης όσο και για την προσπάθεια συγκάλυψής της, όπως και γενικότερα για το πογκρόμ που έχουν εξαπολύσει σε βάρος των Τούρκων πολιτικών προσφύγων.

Οι ευθύνες τους μάλιστα είναι ακόμη μεγαλύτερες γιατί αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι και οι νέοι της Τουρκίας έρχονται αντιμέτωποι με τη μαζική βίαιη καταστολή των διαδηλώσεών τους και τον αυταρχισμό της τουρκικής κυβέρνησης στην Κωνσταντινούπολη και άλλες πόλεις.

Η απαγωγή και παράδοση στις τουρκικές αρχές του πολιτικού πρόσφυγα Μπολούτ Γιαϊλά κουρελιάζει κάθε έννοια σεβασμού των δικαιωμάτων των προσφύγων, όπως τη βασική αρχή της μη επαναπροώθησης, γεγονός που επισημαίνεται και στην ανακοίνωση του Γραφείου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ενώ ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για την παραπέρα καταπάτηση των λαϊκών ελευθεριών.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

  • Ποια ήταν η εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου Δημόσιας Τάξης σε αυτή τη βρώμικη επιχείρηση, που συνιστά βάναυση παραβίαση των δικαιωμάτων των προσφύγων;
  • Ποια ή ποιες συγκεκριμένες υπηρεσίες έδωσαν εντολή, υλοποίησαν την εν λόγω επιχείρηση και συμμετείχαν σε αυτήν, σε ποια υπηρεσία ανήκει το αυτοκίνητο με το οποίο έγινε η απαγωγή;
  • Θα σταματήσει επιτέλους η κυβέρνηση το πογκρόμ που έχει εξαπολύσει κατά των πολιτικών προσφύγων από την Τουρκία που ζουν στη χώρα μας και θα κάνει σεβαστά τα δικαιώματά τους;»

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ