Πέμπτη 20 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Για εξοπλισμό αντικαθεστωτικών συζητάνε οι «Φίλοι»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Νέα συνάντηση θα έχουν το Σάββατο στην Ντόχα του Κατάρ εκπρόσωποι των λεγόμενων «Φίλων της Συρίας», όπου θα εξεταστεί ποιας μορφής θα είναι τελικά η περαιτέρω βοήθεια που οι δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις προανήγγειλαν ότι θα δώσουν στους Σύρους αντικαθεστωτικούς την περασμένη εβδομάδα, αρχής γενομένης από τις σχετικές δηλώσεις του Ομπάμα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, στην Ντόχα θα βρεθούν 11 υπουργοί Εξωτερικών, μεταξύ των οποίων από ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Αίγυπτο και Σ. Αραβία. Εντούτοις, και χτες, ο Αμερικανός πρόεδρος απέφυγε να συγκεκριμενοποιήσει τι είδους βοήθεια σκέφτεται να χορηγήσει στους αντικαθεστωτικούς.

Στο μεταξύ εντός Συρίας, σφοδρότατες μάχες σημειώνονται στις επαρχίες Χαλέπι, Ιντλίμπ, Ντάιρ αλ Τζουρ αλλά και στην περίμετρο της Δαμασκού, όπου αντικαθεστωτικοί ισχυρίζονται ότι ο συριακός στρατός έκανε χρήση χημικών όπλων αλλά και ότι μάχονται ένοπλοι της λιβανικής σιιτικής «Χεζμπολάχ». Η λιβανική οργάνωση βρίσκεται στο επίκεντρο συζητήσεων εμπειρογνωμόνων της ΕΕ προκειμένου να γνωμοδοτήσουν για το αν πρέπει η οργάνωση να χαρακτηριστεί «τρομοκρατική».

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται στην Ιορδανία εκτεταμένα γυμνάσια του ιορδανικού στρατού που, επισήμως τουλάχιστον, εντάσσονται στο πλαίσιο εκπαίδευσης από Αμερικανούς αξιωματικούς απέναντι στο ενδεχόμενο αντιμετώπισης διάχυσης των συγκρούσεων από τη Συρία. Ο ιορδανικός στρατός ανακοίνωσε, χτες, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες, ότι σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών στην ιορδανο-συριακή μεθόριο όταν άγνωστοι ένοπλοι προσπάθησαν να περάσουν στο ιορδανικό έδαφος, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας ένοπλος και να τραυματιστούν δύο.

Επίσης, στο πλαίσιο του γενικότερου πολεμικού κλίματος, χτες, το ρωσικό αντιτορπιλικό «Ναύαρχος Παντελέγιεφ» και το ρυμουλκό διάσωσης «Φότιγ Κριλόφ» «έδεσαν» στη Λεμεσό για ανεφοδιασμό πριν επιστρέψουν το Σάββατο στις περιπολίες του ρωσικού στόλου στην ανατολική Μεσόγειο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ