Πέμπτη 20 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Nα απελευθερωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι από τις ισραηλινές φυλακές

Επιστολή των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ στα όργανα της ΕΕ

Από παλιότερη διαδήλωση για τους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους στο Ισράηλ
Από παλιότερη διαδήλωση για τους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους στο Ισράηλ
Με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο της Ιρλανδικής Προεδρίας, Εντα Κένι, και την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κάθριν Αστον, οι ευρωβουλευτές του KKΕ Γιώργος Tούσσας και Mπάμπης Aγγουράκης ζητούν την άμεση απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές.

Στην επιστολή επισημαίνονται τα εξής:

«Η επιθετικότητα της ισραηλινής κυβέρνησης ενάντια στον παλαιστινιακό λαό συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στην Ιερουσαλήμ, στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας. Οι εποικισμοί συνεχίζουν να επεκτείνονται σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη. Η Λωρίδα της Γάζας εξακολουθεί να παραμένει αποκλεισμένη από το Ισραήλ, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο την ίδια την επιβίωση των κατοίκων της. Η εγκληματική αυτή πολιτική του Ισραήλ ενθαρρύνεται από τη στήριξη της ΕΕ και των ΗΠΑ, στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών τους για τη "νέα Μέση Ανατολή" και των επεμβάσεών τους σε ολόκληρη την περιοχή, με αιχμή του δόρατος την ανοιχτή ιμπεριαλιστική τους επέμβαση στη Συρία και τον εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών ομάδων ενάντια στο συριακό λαό.

Εκφραση της ισραηλινής επιθετικότητας ενάντια στο λαό της Παλαιστίνης και το δίκαιο αγώνα του για την ίδρυση ανεξάρτητου, βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους συνιστά και η δραματική κατάσταση των Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων.

Σύμφωνα με στοιχεία παλαιστινιακών οργανώσεων - αφού οι ισραηλινές αρχές αρνούνται να δώσουν λεπτομερή και ακριβή στοιχεία - υπάρχουν σήμερα 4.900 Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές, εκ των οποίων οι 105 κρατούνταν πριν την υπογραφή της συμφωνίας του Οσλο το 1993. Το μόνο "έγκλημα" των πολιτικών αυτών κρατουμένων ήταν η ανυποχώρητη πάλη τους για τη δίκαιη υπόθεση του παλαιστινιακού λαού. Τα στοιχεία είναι πραγματικά συγκλονιστικά. Ανάμεσα στους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους βρίσκονται 235 παιδιά και 14 γυναίκες. Ενώ το έτος 2012 σημειώθηκε αύξηση στις συλλήψεις Παλαιστίνιων παιδιών με ποσοστό 26% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Δεκατέσσερις εκλεγμένοι βουλευτές και 2 πρώην υπουργοί. 180 Παλαιστίνιοι κρατούνται με το καθεστώς της "διοικητικής κράτησης", χωρίς να τους έχει απαγγελθεί οποιαδήποτε κατηγορία, ενώ 30 κρατούμενοι προέρχονται από άλλες αραβικές χώρες. Πάνω από 200 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι κατάγονται από την Ιερουσαλήμ.

Είκοσι πέντε (25) κρατούμενοι κρατούνται για διάστημα άνω των 25 χρόνων. Είκοσι τέσσερις (24) κρατούμενοι πάσχουν από καρκίνο.

Διακόσιοι τέσσερις Παλαιστίνιοι κρατούμενοι έχουν πεθάνει στις ισραηλινές φυλακές από το 1967.

Πολιτικοί κρατούμενοι είναι επώνυμα στελέχη παλαιστινιακών οργανώσεων και κομμάτων, όπως ο Αχμαντ Σαντάατ, ΓΓ του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, ο Μαρουάν Αλμπαριούθι, μέλος της ΚΕ της ΦΑΤΑΧ, ο Μπάσεμ Χαντάκτζι, μέλος της ΚΕ του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης.

Οι συνθήκες κράτησης των Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων είναι απάνθρωπες. Το Ισραήλ παραβιάζει κατάφωρα κάθε Διεθνή Συνθήκη σχετικά με τους κρατούμενους και τη μεταχείρισή τους. Αρνείται να επιτρέψει σε αντιπροσωπεία βουλευτών την επίσκεψη στους πολιτικούς κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές, προκειμένου να διαπιστώσουν τις συνθήκες κράτησής τους.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση πρέπει να τερματιστεί άμεσα.

Η ΕΕ πρέπει να σταματήσει την αναβάθμιση των σχέσεών της με το Ισραήλ, που ενθαρρύνει τη συνέχιση της εγκληματικής πολιτικής του εναντίον του παλαιστινιακού λαού.

Δηλώνουμε για ακόμη μία φορά την αλληλεγγύη μας στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για τη δημιουργία ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους, στα εδάφη του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Απαιτούμε:

  • Την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων.
  • Να μας επιτραπεί άμεσα να επισκεφθούμε τους πολιτικούς κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές, για να διαπιστώσουμε τις συνθήκες κράτησής τους».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ