Πέμπτη 20 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ομιλία Ομπάμα με ... υποσχέσεις και αιχμές

Πίσω από το αλεξίσφαιρο τζάμι οι Ομπάμα και Μέρκελ
Πίσω από το αλεξίσφαιρο τζάμι οι Ομπάμα και Μέρκελ
BEΡΟΛΙΝΟ._ Ρεσιτάλ υποκρισίας και ατέρμονων «καλών προθέσεων» για την διεθνή ύφεση και ασφάλεια, την αντιμετώπιση της ανεργίας και του AIDS, αλλά και νέες υποσχέσεις για το κλείσιμο του κολαστήριου των φυλακών στο Γκουαντάναμο ήταν η χτεσινή ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα στην Πύλη του Βραδεμβούργου, στο πλαίσιο της 26ωρης επίσκεψής του στο Βερολίνο.

Ο Ομπάμα, μιλώντας σε πλήθος μόλις 4.500 ανθρώπων (αντί των 250.000 που είχαν έρθει να τον ακούσουν στην προηγούμενη επίσκεψή του στο Βερολίνο το 2008 όταν ήταν ακόμη υποψήφιος), άφησε -εμμέσως πλην σαφώς-αιχμές για την αυστηρή πολιτική λιτότητας της Γερμανίδας καγκελάριου Αγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας ότι «όσο υπάρχει άδειο στομάχι, όσο υπάρχει ανεργία δεν ευημερούμε πραγματικά». Σε επόμενο σημείο απηύθυνε γενικώς και αορίστως κάλεσμα για συνεργασία ώστε «οι νέοι σε Σικάγο, Βερολίνο, Αθήνα και Μαδρίτη να απολαύσουν τους καρπούς της εργασίας»...

Επανέλαβε τις υποσχέσεις για κλείσιμο του Γκουαντάναμο. Ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν «περισσότερα» για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, την καταπολέμηση του AIDS, ενώ τάχθηκε υπέρ των «ίσων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας και σεξουαλικών προτιμήσεων», σημειώνοντας ρητορικά «τη σημασία της πρόσβασης στην εργασία»...

Η Ρωσία θέτει το ζήτημα της «αντιπυραυλικής ασπίδας»

Η κεντρική πρότασή του για μείωση των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών κατά το ένα τρίτο, αντιμετωπίστηκε με επιφύλαξη από το Κρεμλίνο που ανταπάντησε θέτοντας το ζήτημα της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας και της ανάπτυξης «συμβατικών οπλικών συστημάτων υψηλής ακρίβειας που αυξάνουν την επιθετικότητα...».

Πέρα από την ομιλία στην Πύλη του Βραδεμβούργου, ο Ομπάμα έδωσε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, όπου μεταξύ άλλων υπεραμύνθηκε των μαζικών ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων εκατομμυρίων πολιτών από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες λέγοντας ότι «έσωσαν ζωές» και ότι το πρόγραμμα «παρακολουθείται στενά από τα αρμόδια δικαστήρια».

Σχολιάζοντας διακριτικά τις αναφορές Ομπάμα στο ζήτημα των παρακολουθήσεων, η Μέρκελ σημείωσε πως είναι «σημαντική η συνέχιση της συζήτησης για την εξισορρόπηση ανάμεσα στην ασφάλεια και την προστασία των ατομικών ελευθεριών και της ιδιωτικής ζωής».

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόμενος στην απόφαση του Αφγανού ομολόγου του να σταματήσει τις διμερείς συνομιλίες για τη σύναψη νέας συμφωνίας ασφάλειας λόγω των παράλληλων συνομιλιών των ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν, είπε ότι οι αντιδράσεις ήταν «αναμενόμενες» αλλά ότι είναι «σημαντικό να υπάρξει παράλληλη πορεία προς τη συμφιλίωση στο Αφγανιστάν παρά τη συνέχιση συγκρούσεων».

Αρνήθηκε να απαντήσει τι είδους όπλα θα στείλουν οι ΗΠΑ στις αντικαθεστωτικές δυνάμεις της Συρίας, ενώ παραδέχθηκε τις διαφωνίες εντός της πρόσφατης συνόδου του G8 σχετικά με το μέλλον του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ λέγοντας ότι σε καμία περίπτωση «δεν μπορεί να ανακτήσει νομιμότητα».

Τέλος διέψευσε ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τη Γερμανία σαν βάση για την χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά τρομοκρατικών στόχων.

  • Πάνω από 150 γιατροί σε ΗΠΑ και Βρετανία ζητούν με επιστολή τους στον πρόεδρο Ομπάμα να αποκτήσουν οι γιατροί πρόσβαση στις φυλακές του Γουαντάναμο, προκειμένου να εκδώσουν «ανεξάρτητο ιατρικό πόρισμα» για την πορεία της υγείας δεκάδων κρατουμένων που πραγματοποιούν απεργία πείνας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ