Σάββατο 22 Ιούνη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΝΤ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Νέα εστία έντασης η μετακύλιση ελληνικών ομολόγων

Διαρρέονται απειλές ότι το Ταμείο θα σταματήσει να χρηματοδοτεί το πρόγραμμα από τον επόμενο μήνα

«Ανησυχία» για την πορεία του ελληνικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων εξέφρασε χτες ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντέιβιντ Λίπτον, μια μέρα μετά το δημοσίευμα των Financial Times, που έκανε λόγο για ανησυχίες του Ταμείου αναφορικά με το χρηματοδοτικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ΔΝΤ προετοιμάζεται να αναστείλει τις δόσεις προς την Ελλάδα από τον επόμενο μήνα, εφόσον η Ευρωζώνη δεν καλύψει το χρηματοδοτικό κενό των 3 - 4 δισ. ευρώ που έχει δημιουργηθεί στο δανειακό πρόγραμμα. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, το κενό επέτειναν η άρνηση των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης να μετακυλήσουν τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους και λήγουν τους επόμενους μήνες (άρα πρέπει να αποπληρωθούν) και οι καθυστερήσεις στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Οι εθνικές κεντρικές τράπεζες αρνήθηκαν τον περασμένο μήνα να μετακυλήσουν 3,7 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα, όταν έφτασε η πρώτη λήξη τους, με αποτέλεσμα οι δανειστές της Ελλάδας να επιταχύνουν τις πληρωμές δόσεων, με χρήματα που σχεδίαζαν να διαθέσουν για άλλους σκοπούς, αργότερα στη διάρκεια του προγράμματος. Η στάση των κεντρικών τραπεζών προκάλεσε την αντίδραση του ΔΝΤ και μια νέα εστία έντασης με την Ευρωζώνη, παρά τις διαβεβαιώσεις που υπήρξαν από την πλευρά της.

Βάσει καταστατικού, το ΔΝΤ δεν μπορεί να εκταμιεύσει δόση δανείου, αν δεν είναι διασφαλισμένη η χρηματοδότηση του επόμενου 12μηνου. Καθώς το ελληνικό πρόγραμμα εμφανίζει χρηματοδοτικό κενό 4,6 δισ. ευρώ από το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και περίπου 6,5 δισ. ευρώ το 2015, θα πρέπει ένα χρόνο νωρίτερα, δηλαδή τον Ιούλη του 2013, να εξασφαλισθεί ότι το πρόγραμμα θα είναι επαρκώς χρηματοδοτημένο από την Ευρωζώνη, έως και τον Ιούλη του 2014.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ