Σάββατο 22 Ιούνη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΣΦΑ
«Καταρχήν συμφωνία» ανακοινώνει η αζέρικη «Socar»

Ολοκληρώθηκε ο φάκελος για τον ΤΑΡ. Η «Gazprom» δε θα συμμετάσχει σε νέο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ

Με την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΣΦΑ, η αζέρικη «Socar» αποκτά τον έλεγχο της αποθήκευσης και διακίνησης φυσικού αερίου στην Ελλάδα
Με την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΣΦΑ, η αζέρικη «Socar» αποκτά τον έλεγχο της αποθήκευσης και διακίνησης φυσικού αερίου στην Ελλάδα
Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν «Socar» ανακοίνωσε χτες ότι έχει καταλήξει σε συμφωνία επί της αρχής με το ΤΑΙΠΕΔ για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ από το δημόσιο και τα ΕΛΠΕ, επαληθεύοντας ότι το τίμημα που κατέθεσε (περίπου 400 εκατ. ευρώ) θεωρείται «ικανοποιητικό» από την κυβέρνηση και το Ταμείο που συνέστησε για να εκποιήσει τη δημόσια περιουσία και στρατηγικούς τομείς της οικονομίας.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της «Socar», έγινε γνωστό ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και η κοινοπραξία του αγωγού ΤΑΡ, οριστικοποίησαν τη «Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας», ολοκληρώνοντας το φάκελο που είναι αναγκαίος ώστε η κοινοπραξία του αζέρικου κοιτάσματος «Σαχ Ντενίζ ΙΙ» να αποφασίσει στις 28 Ιούνη ποιος αγωγός (ΤΑΡ ή «Nabucco West») θα μεταφέρει το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η Συμφωνία καθορίζει το πλαίσιο υλοποίησης και λειτουργίας του έργου επί ελληνικού εδάφους (διέλευση και απόκτηση γης, εφαρμογή των τεχνικών, περιβαλλοντικών, κοινωνικών προτύπων και προτύπων ασφάλειας, αδειοδοτήσεις). Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο επικεφαλής του τμήματος εξαγωγών της ρωσικής κρατικής εταιρείας αερίου «Gazprom», Α. Μεντβέντεφ, ανακοίνωσε χτες ότι δεν πρόκειται να καταθέσει πρόταση για την ελληνική ΔΕΠΑ σε ένα ενδεχόμενο νέο διαγωνισμό.

Η ανακοίνωση του στελέχους της «Gazprom», ενδεχόμενα να συνιστά ελιγμό του ρώσικου μονοπωλίου στα παζάρια για την εκποίηση της ΔΕΠΑ και τους γενικότερους ενεργειακούς ανταγωνισμούς που μαίνονται στην περιοχή. Η «Gazprom» είχε αποχωρήσει από το διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ, αλλά αξιωματούχος της εταιρίας είχε δηλώσει τότε ότι «σε περίπτωση προκήρυξης νέου διαγωνισμού, η "Gazprom" θα μελετήσει λεπτομερώς όλες τις προϋποθέσεις για συμμετοχή ή μη».

Το ρώσικο μονοπώλιο εμφανίζεται ταυτόχρονα να ενισχύσει τις επενδύσεις του σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, όπως δείχνει η εξαγορά της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας «Marcinelle», με έδρα το Βέλγιο, από την ιταλική «Enel SpA».

Η «Enel» είχε αγοράσει τη μονάδα ισχύος 400 MW το 2008, ενώ η «Gazprom» έχει εκδηλώσει εδώ και καιρό το ενδιαφέρον της για τη μονάδα. Επιπλέον, η «Gazprom» και η «Electricite de France» συμφώνησαν επί της αρχής στις συνθήκες αγοράς του αερίου που θα μεταφέρεται στην Ευρώπη από τον αγωγό «South Stream», στην κατασκευή του οποίου είναι άλλωστε συμμέτοχοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ