Σάββατο 22 Ιούνη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΥΠΗΓΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Βήμα στο συντονισμό της πάλης των εργαζομένων

Ενα ακόμα βήμα στην υπόθεση του συντονισμού και της κοινής δράσης των εργαζομένων στη ναυπηγική βιομηχανία και συνολικά στον κλάδο του Μετάλλου αποτέλεσε η σύσκεψη που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά με τη συμμετοχή 13 σωματείων Μετάλλου της Αττικής. Η σύσκεψη διοργανώθηκε από τις διοικήσεις του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και του Σωματείου Εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά «ΤΡΙΑΙΝΑ», μετά από πρόταση που κατέθεσε η αγωνιστική παράταξη Εργοστασιακή Επιτροπή Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΕΝΣ) ενταγμένη στη δύναμη του ΠΑΜΕ.

Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων κατέληξαν σε κοινό διεκδικητικό πλαίσιο, το οποίο στοχεύει στην άμεση λειτουργία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, με το σύνολο των δραστηριοτήτων τους. Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους του ναυπηγείου και σε όλο τον κλάδο. Καμία απόλυση. Υπογραφή ΣΣΕ χωρίς μειώσεις με πλήρη δικαιώματα. Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων. Κατάργηση της μαύρης εργασίας και της Συνθήκης Μπολκεστάιν. Η προοπτική της πάλης να είναι η δημιουργία δημόσιου ενιαίου φορέα ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας.

Επόμενο βήμα της κοινής δράσης θα είναι η γενική συνέλευση - συγκέντρωση όλων των εργαζομένων του κλάδου στο ΕΚΠ την 1η Ιούλη. Για την προετοιμασία της συνέλευσης, όλα τα σωματεία των ναυπηγείων θα προχωρήσουν σε γενικές συνελεύσεις, ενώ θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 26 Ιούνη στις 10 το πρωί στο ΕΚΠ. Παράλληλα, αποφασίστηκε η διοργάνωση πολύμορφων κοινών αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, εισηγητικά ανέφερε πόσο ακριβά έχει στοιχίσει στους εργαζόμενους και τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας η βάρβαρη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που φέρει ατόφια τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σήμερα, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι κλειστά και οι 1.000 εργαζόμενοι επί 15 μήνες απλήρωτοι, ενώ είναι άγνωστο αν θα συνεχίσει να υπάρχει το ναυπηγείο. Τα ναυπηγεία Ελευσίνας «φυτοζωούν», ενώ ο ιδιοκτήτης Ταβουλάρης, αφού άρχισε να τσεπώνει εκατομμύρια ευρώ -συνολικά θα πάρει 85 εκατ. ευρώ για τα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού- άρχισε να απολύει τους εργαζόμενους. Τα ναυπηγεία Χαλκίδας, και Νεωρίου έγιναν καρνάγια και στη Ζώνη δεν πέφτει «σφυριά».

«Είναι επιτακτική ανάγκη -ανέφερε- η συσπείρωση των εργαζομένων και των σωματείων από τα κάτω, ώστε να υπάρξει απάντηση στην κυβερνητική επιθετικότητα, αλλά και στην αδιαλλαξία των εργοδοτών». Αναφέρθηκε στη θετική εμπειρία από τη δράση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Ναυπηγικής Βιομηχανίας που συνέβαλε στην καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Ενώ επισήμανε ότι έχει τεράστια σημασία για την οργάνωση της πάλης, οι εργαζόμενοι να δουν την προοπτική, ότι δεν είναι μονόδρομος «η ανάπτυξη για τα μονοπώλια», ότι υπάρχει πραγματικά λύση: «Τα ναυπηγεία, τα εργοστάσια γενικά τα μέσα παραγωγής μπορούν αν τεθούν στην υπηρεσία του λαού, να βελτιώσουν τη ζωή του, να αυξήσουν το πλούτο του, να εξασφαλίσουν δουλειά για όλους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βήμα στο συντονισμό της πάλης των εργαζομένων (2013-06-22 00:00:00.0)
Μαζική συμμετοχή στη χτεσινή σύσκεψη (2013-03-12 00:00:00.0)
Να στρίψουμε το τιμόνι σε άλλη κατεύθυνση (2013-01-04 00:00:00.0)
Να στρίψουμε το τιμόνι σε άλλη κατεύθυνση (2013-01-04 00:00:00.0)
Πρωτοβουλία για κοινή δράση (1998-05-07 00:00:00.0)
Τα "μαζεύει" η ΤΡΙΑΙΝΑ (1995-04-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ