Παρασκευή 28 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Φώντας» και φρούδες ελπίδες

Ο θίασος «Βήματα» των Ελένης Γερασιμίδου - Αντώνη Ξένου θα παρουσιάσει το καλοκαίρι το έργο του Μήτσου Ευθυμιάδη «Ο Φώντας» (έργο - μικρός «θησαυρός» της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας). Μέσω ενός ζευγαριού, του Βούλη και της Αριστέας, ο συγγραφέας με μαεστρία ανέδειξε τη σχέση εκμεταλλευτή - εκμεταλλευόμενου. Ο άχρηστος σύζυγος παρασιτεί εις βάρος της συζύγου, συστηματικά, προς όφελός του, χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα παραπλάνησης. Ενα από αυτά είναι και ο Φώντας. Πρόσωπο ανύπαρκτο, όμως κεντρική αναφορά του έργου. Ο «Φώντας» συμβολίζει τις φρούδες ελπίδες, τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, τις αυταπάτες, οτιδήποτε προβάλλει ως κοινωνικό εμπόδιο στην εξέλιξη του ανθρώπου και της κοινωνίας.

Το καταξιωμένο έργο αποκαλύπτει τη διαχρονική του αξία, τους πολιτικούς συμβολισμούς του. Στη σκηνική μεταφορά του, σήμερα, πρέπει να τονιστεί η συμβολική του διάσταση με λιτά σκηνικά και εκφραστικά μέσα και με την επαγρύπνηση ηθοποιών και κοινού. Ετσι η παράσταση προσφέρεται ως ακατέργαστη πρώτη ύλη, που πρέπει να την επεξεργαστεί το ίδιο το κοινό. Αυτός είναι ο στόχος της σκηνοθεσίας της Αγγελικής Ξένου.

Στο πλαίσιο της σκηνοθετικής αντίληψης για το ανέβασμα του έργου, ο θίασος συνεργάζεται με το συγκρότημα «KollektivA» για τη σύνθεση πρωτότυπης μουσικής. Σκηνικά - κοστούμια: Κώστας Βελινόπουλος. Παίζουν: Ελένη Γερασιμίδου και Αντώνης Ξένος.

Το πρόγραμμα για τον Ιούλη έχει ως εξής: 8/7 Aνοιχτό Θέατρο «Αντώνης Καλογιάννης», στην Καισαριανή (9 μ.μ., είσοδος ελεύθερη). 18/7 Διεθνές Φεστιβάλ «Πέτρας» (9.30 μ.μ.). Εισιτήριο 10 ευρώ. Φοιτητές - μαθητές - συνταξιούχοι 8 ευρώ. Ανεργοι δωρεάν με επίδειξη της κάρτας. Διατίθενται και εισιτήρια ΟΓΑ. 20/7 Αποθήκες Μεταλλείων Λιμεναρίων Θάσου (9.15 μ.μ.). 21/7 θέατρο Χελιδονόπετρας Μαρώνειας. Είσοδος 10 ευρώ. Φοιτητές - μαθητές - συνταξιούχοι 8 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ