Παρασκευή 28 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΘΗΝΑΣ
Απειλεί θέατρα με κλείσιμο

Με κλείσιμο ως τα τέλη Αυγούστου απειλεί η εκλεγμένη με στήριξη ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ/Οικολόγων/ΔΡΑΣΗΣ δημοτική αρχή Αθήνας θέατρα και διάφορους χώρους εκδηλώσεων στην πρωτεύουσα.

Το προηγούμενο διάστημα η δημοτική αρχή προχώρησε σε ελέγχους σε μια σειρά θέατρα της πόλης ζητώντας κλείσιμό τους επικαλούμενη παραβάσεις. Μπρος στις αντιδράσεις, παρέπεμψε το θέμα σε εξέταση από επιτροπή του δήμου. Χτες σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος παρουσίασε ως λύση, η σφράγιση των θεάτρων να μετατεθεί στις 31/8. Στο ενδιάμεσο να «πιεστεί» η κυβέρνηση ώστε να συζητήσει στο θερινό τμήμα της Βουλής και να ψηφιστεί εκεί ένα «σύγχρονο» πλαίσιο λειτουργίας των θεάτρων.

Η πρόταση αυτή δε βρίσκει σύμφωνους τους εργαζόμενους στο χώρο όπως φάνηκε και από τις τοποθετήσεις στο ΔΣ εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος, του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, της Πανελλήνιας Ενωσης Ελευθέρου Θεάτρου, των Χώρων Πολιτισμού και των Μη Κερδοσκοπικών Θιάσων.

Χαρακτηριστικά, μιλώντας εκ μέρους του ΣΕΗ, η Λίλα Καφαντάρη σημείωσε ότι με πολλούς τρόπους κλείνουν σήμερα θέατρα και σκηνές και ότι και στην «αγορά» αυτή γίνεται συγκέντρωση και συγκεντροποίηση σε όφελος ομίλων. Ζήτησε το ΔΣ να πάρει απόφαση όχι για αναστολή σφράγισης αλλά για πάγωμα, ακολούθως ο δήμος να στηρίξει πολιτικά τη νομοθετική πρόταση λειτουργίας θεάτρων και σκηνών που θα συνδιαμορφώσουν προς τα συναρμόδια υπουργεία οι φορείς του χώρου, γνωρίζοντας βέβαια ότι νόμοι που ψηφίζονται οδηγούν στο κλείσιμο των μικρομεσαίων και τη γιγάντωση των ομίλων.

Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, υπογράμμισε ότι μια σύντομη παράταση δε λύνει κανένα πρόβλημα. Σημείωσε ότι όλοι οι χώροι πολιτισμού οδηγούνται σε κλείσιμο με βάση ένα αναχρονιστικό ΠΔ που καθορίζει τη «νομιμότητα» πέρα και μακριά από τις σύγχρονες συνθήκες και ανάγκες. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση ότι η κυβέρνηση θα φέρει άμεσα νέο πλαίσιο λειτουργίας το οποίο μάλιστα να μπορούν να ακολουθήσουν άμεσα θεατράρχες. Περιέγραψε τις δύσκολες συνθήκες εργασίας για τους εργαζομένους στο χώρο, όπως και την αγωνία επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, όσοι εξοντώνονται από τα μεγαθήρια. Ζήτησε ο δήμος να παγώσει τις διαδικασίες σφράγισης ως μια ελάχιστη κίνηση συμπαράστασης στον αγώνα επιβίωσης που δίνουν καθημερινά.

Παρά τις τοποθετήσεις αυτές, παρά και την εναλλακτική πρόταση που κατατέθηκε, η διορία στα θέατρα να μετατεθεί ως τις 31/12/13, η δημοτική αρχή επέμεινε στην ασφυκτική προθεσμία του Αυγούστου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ