Τετάρτη 3 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΜΟΝΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΕΡΔΟΣ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΑ: «Εάν επί μήνες κυκλοφορεί η φήμη ότι θα υπάρξουν νομίμως μισθοί κάτω από τον κατώτερο, χωρίς ένσημα, χωρίς φόρους, ο κόσμος συνηθίζει την ιδέα (...) Λέγεται ότι στις επόμενες συναντήσεις των δανειστών με την κυβέρνηση, θα διατυπωθούν προτάσεις για νέες μειώσεις του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα. Λέγεται ότι θα επιμείνουν στην ευελιξία. Και στην ελαστικότητα. Να γίνουν οι σχέσεις εργασίας ελαστικές και οι εργαζόμενοι λάστιχα. Λέγεται ότι θα προταθούν αποδοχές ύψους 340 ευρώ (...) Υπουλα ύπουλα ρίχνουν την ιδέα, για να την διαψεύσουν και να την περάσουν με έναν μουλωχτό τρόπο (...) Είμαστε μάρτυρες μιας απόπειρας να καταστούν δούλοι οι πιο αδύναμοι (...) Τι λέει για όλα αυτά ο υπουργός Εργασίας; (...) Δεσμεύεται ότι ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει στα 586 ευρώ. Ποιος τον πιστεύει;» (στο ΒΗΜΑ).

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ; «"Ρευστοποιήστε το εργατικό δυναμικό, ρευστοποιήστε τις κρατικές μετοχές, ρευστοποιήστε τους αγρότες, ρευστοποιήστε την ακίνητη περιουσία" (...) Διατυπώνονται ερωτήματα σχετικά με το εάν όντως ο Αντριου Μέλον είπε αυτά ακριβώς, γιατί το μόνο που έχει διασωθεί είναι η εκδοχή του Χούβερ (...) Η Ελλάδα βλέπει να στοιχειώνει στον εναέριο χώρο της το φάντασμα του Ιρβινγκ Φίσερ (...) όταν αποκάλυπτε "το μεγάλο παράδοξο", "το κύριο μυστικό των μεγάλων υφέσεων": "όσο περισσότερα πληρώνουν οι οφειλέτες, τόσο περισσότερα χρωστούν" (...) Οσο περισσότερο μειώνονται οι μισθοί για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί, τόσο περισσότερο αυξάνεται το πραγματικό χρέος (...) Για τους πιστωτές αυξάνει την αξία των χρημάτων τους και τους επιτρέπει να αγοράσουν πολύ φθηνά οτιδήποτε απαξιώνεται (ανθρώπους, επιχειρήσεις, γη)» (στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΕΝΑ ΕΜΠΟΔΙΟ: «Μετά από έναν αιώνα οικονομικής έρευνας οι καθοριστικοί παράγοντες της ανεργίας δεν έχουν ακόμη κατανοηθεί πλήρως (...) Κλειδί στην κατανόηση (...) είναι να σκεφτεί κανείς τις "δυσκαμψίες" της αγοράς εργασίας και τη γενναιοδωρία των επιδομάτων ανεργίας (...) Το υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης ίσως είναι ένας σημαντικός λόγος για την υψηλή ανεργία (...) Η Ελβετία έχει 3% ανεργία και 30% ιδιοκατοίκηση, ενώ η Ισπανία έχει 25% ανεργία και 80% ποσοστό ιδιοκατοίκησης (...) Η υψηλότερη ιδιοκατοίκηση οδηγεί σε χαμηλότερη κινητικότητα του εργατικού δυναμικού, μεγαλύτερους χρόνους μετακίνησης προς την εργασία, και έναν χαμηλότερο ρυθμό σχηματισμού των επιχειρήσεων» (από άρθρο του Andrew J Oswald που δημοσιεύθηκε στο VoxEU.org / capital).

ΤΖΑΜΠΑ ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ: «Αλλαγές στο τιμόνι του κινεζικού ομίλου μετά τη συνταξιοδότηση του κάπτεν Γουέι Τζιαφού, ο οποίος αποχωρεί από τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της COSCO (...) Οπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της Wall Street Journal, οι δύο τελευταίες χρονιές (2011-2012) ήταν ζημιογόνες για την COSCO» (στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το παράδειγμα της Γερμανίας (2013-08-17 00:00:00.0)
Προκλητικός (2012-01-14 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2010-10-07 00:00:00.0)
Με όπλο την πάλη και την ψήφο (2010-09-09 00:00:00.0)
Απεργούν οι λιμενεργάτες στη Γαλλία (2010-01-05 00:00:00.0)
Δικομματικό ΚΛΟΤΣΟΣΚΟΥΦΙ το κατώτερο μεροκάματο (2004-01-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ