Πέμπτη 11 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μια από τα ίδια...

Το κτίριο που στεγάζει το ΥΠΠΟ στην οδό Μπουμπουλίνας. Στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρεται ότι «η περαιτέρω κατάτμηση του ακινήτου είναι εφικτή»...
Το κτίριο που στεγάζει το ΥΠΠΟ στην οδό Μπουμπουλίνας. Στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρεται ότι «η περαιτέρω κατάτμηση του ακινήτου είναι εφικτή»...
Την ίδια πολιτιστική πολιτική που εκπορεύεται από κεντρικά συμφωνημένους στόχους στην ΕΕ για εμπορευματοποίηση του πολιτισμού, ακολουθεί, όπως αναμενόταν, και η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ, όπως προκύπτει από χτεσινή συνάντηση γνωριμίας του υπουργού Πολιτισμού, Π. Παναγιωτόπουλου, με τους διαπιστευμένους στο ΥΠΠΟ δημοσιογράφους.

Παρότι ο υπουργός προσπάθησε να παρουσιάσει ένα λιγότερο «ακραίο» αγοραίο ιδεολογικό «προφίλ» («δεν είμαι της λογικής ότι τα πάντα είναι χρήμα, ειδικά στον πολιτισμό» είπε), τάχθηκε υπέρ της «χορηγίας» και των διευθυντών μουσείων - «μάνατζερ».

Από τη συνάντηση προέκυψε ότι προς... «αξιοποίηση», δηλαδή ιδιωτικοποίηση, οδεύει και το ιστορικό κτίριο που στεγάζεται το ΥΠΠΟ (οδός Μπουμπουλίνας), τόπος μαρτυρίου των αγωνιστών κατά την περίοδο της χούντας, με τα κλιμάκια του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) να «κόβουν βόλτες» ήδη στους διαδρόμους του.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το επικρατέστερο σενάριο μεταστέγασης του ΥΠΠΟ είναι το πρώην εργοστάσιο Τσαούσογλου (Πειραιώς 260, ιδιοκτησίας της Εθνικής Τράπεζας, παραχωρημένο στο Φεστιβάλ Αθηνών) όπου θα συγκεντρωθούν οι κεντρικές υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, που τώρα είναι διάσπαρτες σε 17 κτίρια. Βέβαια, πολλά από αυτά τα κτίρια - αν όχι όλα - αποτελούν περιουσία του ΥΠΠΟ και ορισμένα βρίσκονται στην Πλάκα. Είναι τα κτίρια που ο υπουργός Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκης (Ιανουάριος 2007), είχε χαρακτηρίσει... «βαρίδια» για το Δημόσιο.

Για την άσχημη οικονομική κατάσταση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων - Απαλλοτριώσεων και, κατ' επέκταση, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις βασικές της ανάγκες, ο υπουργός δήλωσε: «Πιέζουμε για να έχουμε άμεσες κυβερνητικές αποφάσεις και ρυθμίσεις».

Ο υπουργός επιβεβαίωσε και τη νέα «εμπλοκή» στην κατασκευή του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (στο πρώην «ΦΙΞ», Συγγρού), όπου οι εργασίες σταμάτησαν. Ωστόσο δήλωσε ότι γίνεται προσπάθεια να εγκαινιαστεί κατά την ελληνική προεδρία στην ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Για το Μέγαρο Μουσικής είπε ότι χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση για να λυθεί το θέμα των χρεών του, δηλώνοντας ότι «δεν θα κλείσει και δεν θα υποβαθμιστεί, αλλά θα επεκταθεί ο ρόλος του».

Για τα σημαντικά βυζαντινά ευρήματα στο μετρό Θεσσαλονίκης δεν ξεκαθάρισε τη θέση του, αλλά τα χαρακτήρισε «καταπληκτικά». Για τον κινηματογράφο σημείωσε ότι χρειάζονται αλλαγές και τροποποιήσεις στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, ενώ, για το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, που απειλείται με έξωση από το ΙΚΑ (ιδιοκτήτη του κτιρίου), είπε ότι «δεν θα βγει στο δρόμο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ