Πέμπτη 11 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Αντιπαραθέσεις για την απόφαση του δικαστηρίου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του Δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσον αφορά την υπόθεση της τραγωδίας που προκάλεσε η έκρηξη στο Μαρί το 2011. Χθες ο Κύπριος υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνας Νικολάου, ερμήνευσε την απόφαση λέγοντας ότι όπως «φαίνεται επιρρίπτονται ευθύνες και σε κάποιους, που δεν ήταν ενώπιον του Δικαστηρίου, μεταξύ αυτών και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας», Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος, όπως είπε, καλύπτεται από την ασυλία. Σε αυτό το πλαίσιο ο Ι. Νικολάου αναφέρθηκε στη νέα πρόταση της κυβέρνησης η οποία ξεχωρίζει τυχόν ποινικές ευθύνες για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι οποίες δε θα καλύπτονται από την ασυλία, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό δε θα ισχύσει αναδρομικά. «Θεσμικά απαράδεκτη», χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη τοποθέτηση ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αρίστος Δαμιανού, κατηγορώντας τον υπουργό Δικαιοσύνης ότι προβαίνει σε πολιτική ερμηνεία της απόφασης του Κακουργιοδικείου, και ότι η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ εξυπηρετεί μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Χτες το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να ανακηρύξει σε ήρωες τα θύματα της έκρηξης, καθώς και να αυξήσει έως 10.000 ευρώ ετησίως τα ποσά που θα παραχωρούνται από το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου σε όλα τα παιδιά ή τα αδέλφια των θυμάτων για σπουδές στην Κύπρο ή το εξωτερικό.

Την ίδια στιγμή, η Επιτροπή Νομικών της Κυπριακής Βουλής άρχισε να συζητά νομοσχέδιο για συμμόρφωση της Κύπρου με το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε σχέση με την έκδοση Κύπριου πολίτη, σε άλλη χώρα, κατόπιν αιτήματος της Δικαιοσύνης. Σε ερώτηση κατά πόσο το νομοσχέδιο θα επηρεάσει την περίπτωση έκδοσης στην Ελλάδα του πρώην υπουργού Ντίνου Μιχαηλίδη και του γιου του, ο Ι. Νικολάου ανέφερε ότι το θέμα αφορά το δικαστήριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ