Πέμπτη 11 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Λαϊκή οργή κατά αντικαθεστωτικών στο Χαλέπι

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ενταση επικρατεί ανάμεσα σε κατοίκους και αντικαθεστωτικούς ενόπλους σε διάφορες περιοχές της επαρχίας του Χαλεπιού όπου οι, κατά κύριο λόγο, ισλαμιστές μισθοφόροι έχουν επιβάλλει αποκλεισμούς προκειμένου να αντιμετωπίσουν την επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων. Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι φαίνεται ότι είναι ο αποκλεισμός που έχουν επιβάλλει οι αντικαθεστωτικοί στο δυτικό Χαλέπι για να ανακόψουν τον ανεφοδιασμό των γραμμών του συριακού στρατού, ο οποίος ελέγχει την περιοχή.

Ο αποκλεισμός έχει πλήξει με βαρβαρότητα τους πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν ούτε τρόφιμα ούτε φάρμακα. Χτες πραγματοποιήθηκε μεγάλη διαδήλωση με τελικό προορισμό το φυλάκιο ελέγχου των αντικαθεστωτικών στην περιοχή Μπουστάν αλ Κασρ, όπου οι πολίτες ζητούσαν άμεση άρση του αποκλεισμού για να επιβιώσουν. Οπως μεταδίδουν ανθρωπιστικές οργανώσεις αλλά και καταγράφεται σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, ένοπλοι που φέρουν τα διακριτικά ισλαμιστικής οργάνωσης πυροβολούν στον αέρα και δημιουργείται πανδαιμόνιο μεταξύ των συγκεντρωμένων, ενώ τουλάχιστον ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε.

Στη Δαμασκό αντιπροσωπεία του ΟΗΕ συναντήθηκε με εκπροσώπους της συριακής ηγεσίας η οποία διαβεβαίωσε ότι γίνονται προσπάθειες να διασφαλιστεί η είσοδος αυτοκινητοπομπών με ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ και άλλων οργανώσεων στις πληγείσες περιοχές. Υπολογίζεται ότι στο δυτικό τμήμα της επαρχίας του Χαλεπιού, το οποίο είναι η ευρύτερη περιοχή που οι αντικαθεστωτικοί έχουν θέσει υπό αποκλεισμό βρίσκονται εγκλωβισμένοι δύο εκατομμύρια άνθρωποι.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται ο θόρυβος από την κατάθεση ενδελεχούς έκθεσης από το Ρώσο πρέσβη στον ΟΗΕ στην οποία αναφέρονται στοιχεία που αποδεικνύουν, κατά τη Μόσχα, τη χρήση χημικών όπλων -αερίου σαρίν- από τους αντικαθεστωτικούς κατά τη διάρκεια συγκρούσεων το Μάρτιο στην περιοχή Κχαν αλ Ασάλ του Χαλεπιού, όπου σκοτώθηκαν συνολικά 26 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 86. Αμερικανοί αξιωματούχοι έσπευσαν να δηλώσουν ότι θεωρούν απίθανο να έχει χρησιμοποιηθεί σαρίν από τους αντικαθεστωτικούς. Εκπρόσωπος του ΟΗΕ τόνισε ότι η έκθεση είναι μεγάλη και δεν έχει ακόμη μελετηθεί.

Την ίδια ώρα, η Επιτροπή Πληροφοριών και Ασφαλείας της βρετανικής Βουλής με έκθεσή της επισήμαινε ότι το συριακό οπλοστάσιο χημικών και βιολογικών όπλων είναι πολύ μεγάλο και ότι αν ανατραπεί, τελικά, ο Ασαντ, τότε «η κατάσταση θα είναι πολύ επικίνδυνη γιατί ουδείς μπορεί να ελέγξει πού θα φτάσουν τα όπλα αυτά». Παρ' όλα αυτά, το πρακτορείο «Ρόιτερς» μετέδιδε ότι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου πιέζουν το Κογκρέσο να «ανοίξει το δρόμο» στον εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών αν και πλέον επικρατεί μεγάλη ανησυχία μετά την πρόσφατη έκθεση του απερχόμενου αναπληρωτή διευθυντή της CIA, Μίκαελ Μόρελ, ο οποίος εκτίμησε ότι ακόμη και αν δοθούν όπλα δεν μπορεί ν' αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων στο πεδίο της μάχης.

Ανάλογη εκτίμηση εξέφρασε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατηγορώντας εκ νέου το νέο επικεφαλής της αντικαθεστωτικής Συριακής Εθνικής Συμμαχίας, Αχμάντ Τζάρμπα, ότι υποσκάπτει κάθε προοπτική επίτευξης συμφωνίας σε Διεθνή Σύνοδο λέγοντας ότι για να συμμετάσχει θα πρέπει να έχει αλλάξει η κατάσταση στο πολεμικό επίπεδο.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ φέρεται να ενισχύει σημαντικά τις στρατιωτικές του δυνάμεις στα κατεχόμενα υψώματα του Γκολάν εκτιμώντας, κατά πληροφορίες, ότι θα αποτελέσουν ορμητήριο για νέα επίθεση σε βάρος του από τη σιιτική «Χεζμπολλάχ».

  • Μια πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση υπό την επωνυμία «Ειδικές Δυνάμεις Ταξιαρχία 313» ανέλαβε την ευθύνη για την αιματηρή βομβιστική επίθεση στο προάστιο Νταχίγια της νότιας Βηρυτού, προχτές. Το σήμα της οργάνωσης φέρει τα χρώματα της σημαίας των Σύρων αντικαθεστωτικών και η γλώσσα της είναι γεμάτη από ισλαμιστική ορολογία. Ως αιτία της πράξης της αναφέρει την ανάμιξη ενόπλων της «Χεζμπολλάχ» στις μάχες στη Συρία στο πλευρό του στρατού. Στη «Χεζμπολλάχ» επιρρίπτουν την ευθύνη και σουνιτικές λιβανικές πολιτικές δυνάμεις αν και καταδίκασαν την επίθεση.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κερδίζει συνεχώς έδαφος ο συριακός στρατός στο Χαλέπι (2016-11-29 00:00:00.0)
Οξυνση των συγκρούσεων (2016-11-23 00:00:00.0)
Αρχισαν οι εμπλοκές για τη «Γενεύη ΙΙ» (2013-11-27 00:00:00.0)
Δυσαρέσκεια σε αντικαθεστωτικούς για τις δηλώσεις Κλίντον (2012-11-03 00:00:00.0)
Εύθραυστη κατάπαυση του πυρός (2012-10-26 00:00:00.0)
Κλιμάκωση συγκρούσεων και πιέσεων (2012-09-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ