Πέμπτη 11 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Εκρηκτική ατμόσφαιρα και λεπτές πολιτικές ισορροπίες

ΚΑΪΡΟ.--

Προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης άρχισε χτες ο μεταβατικός πρωθυπουργός, φιλελεύθερος οικονομολόγος, Χάζιμ αλ Μπιμπλάουι, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι θα προσπαθήσει μέχρι τέλους να συμμετάσχουν σε αυτήν όλες οι μεγάλες πολιτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» και του πολιτικού τους σκέλους, του κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, αν και συμπλήρωσε ότι δεν μπορεί να είναι όλοι ικανοποιημένοι. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μπιμπλάουι σχεδιάζει να προτείνει την παραμονή σε υπουργικούς θώκους εκπροσώπων των «Αδελφών Μουσουλμάνων», εκπρόσωπος των οποίων όμως κατέστησε σαφές ότι δε γίνεται αποδεκτή «η συνεργασία με πραξικοπηματίες».

Ταυτόχρονα, η Γενική Εισαγγελία της χώρας ζήτησε να συλληφθεί ο θρησκευτικός ηγέτης των «Αδελφών Μουσουλμάνω» Μουχάμαντ Μπαντίε, και άλλα εννιά στελέχη τους με την κατηγορία της «υποκίνησης σε βία και επίθεση» έξω από την έδρα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, τη Δευτέρα τα ξημερώματα, στα επεισόδια κατά τα οποία σκοτώθηκαν 53 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 400. Γνωστοποιήθηκε επίσης ότι ανάλογες κατηγορίες θα απαγγελθούν και σε 200 από τους 650 προσαχθέντες για τα επεισόδια. Εκπρόσωπος της προσωρινής κυβέρνησης διευκρίνισε ότι δεν έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία σε βάρος του έκπτωτου προέδρου Μούρσι, ο οποίος τονίστηκε ότι «κρατείται σε ασφαλές μέρος».

Από την πλευρά του, θετικά διάκειται απέναντι στο ενδεχόμενο στήριξης και συμμετοχής στην μεταβατική κυβέρνηση υπό τον Μπιμπλάουι το ακραίο ισλαμιστικό κόμμα Νουρ, που αποδέχτηκε το διορισμό του. Θετικές ήταν και οι πρώτες αντιδράσεις του αντιπολιτευόμενου αμαλγάματος του «Εθνικού Μετώπου Σωτηρίας», το οποίο απέσυρε την αρχική καταγγελτική ανακοίνωση που εξέδωσε για το συνταγματικό διάταγμα στο πλαίσιο του οποίου θα κινηθεί η χώρα μέχρι τις νέες εκλογές. Στη δεύτερη ανακοίνωση σημειώνει ότι θα μεταφέρει τις διαφωνίες και τις προτάσεις του σχετικά με το διάταγμα στον μεταβατικό πρόεδρο Μανσούρ και στον πρωθυπουργό, με τον οποίο επίκειται συνάντηση. Αντίθετα, εμμένει στις επικρίσεις και στις αντιρρήσεις του το κίνημα «Ταμαρόντ», που οργάνωσε τις μεγάλες διαδηλώσεις κατά του Μούρσι την περασμένη βδομάδα, και συνέλεξε και εκατομμύρια υπογραφές για την έξοδό του από την εξουσία.

Στο οικονομικό πεδίο, τη «στήριξή» του και πρακτικά στη μεταβατική κυβέρνηση υπό το στρατό έσπευσε μετά από τη Σ. Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να εκφράσει και το Κουβέιτ, ανακοινώνοντας 4 δισεκατομμύρια δολάρια δάνειο προς την Αίγυπτο. Οι κινήσεις αυτές έρχονται να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη διαγκωνισμών στους κόλπους των πετρελαιομοναρχιών στην ευρύτερη περιοχή με γνώμονα τη δράση πολιτικών δυνάμεων, όπως οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι».

«Ενθαρρυντική» χαρακτήρισε την ανακοίνωση του συνταγματικού διατάγματος επειδή «καθορίστηκε ένα σχέδιο προς τα εμπρός» η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Πσάκι. Αμερικανοί αξιωματούχοι ανοιχτά παραδέχονταν ότι αποφεύγουν σκοπίμως να αναφέρουν τον όρο «πραξικόπημα» προκειμένου να μην τεθεί, αυτόματα, σε αμφισβήτηση η χορήγηση ετήσιας οικονομικής βοήθειας 1,3 δισ. δολαρίων προς τον αιγυπτιακό στρατό, στάση στην τήρηση της οποίας πιέζει και η ισραηλινή ηγεσία.

  • Δύο νεκροί και τουλάχιστον έξι τραυματίες είναι ο απολογισμός επίθεσης με ρουκετοφόρα κατά σημείο ελέγχου του στρατού στο βόρειο Σινά, προχθές τα ξημερώματα. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη αλλά φαίνεται ότι πρόκειται για επίθεση εξτρεμιστών ισλαμιστών που δρουν στην περιοχή εδώ και χρόνια σε συνεργασία με δίκτυα του κοινού ποινικού δικαίου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ