Πέμπτη 19 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προς νέα άνοδο του πληθωρισμού;

Ο συνδυασμός της ανόδου των τιμών του πετρελαίου και της πτώσης της ισοτιμίας του ευρώ, ως προς το δολάριο, δημιουργούν φόβους για αναζωπύρωση του πληθωρισμού τον μήνα Απρίλη. Τον περασμένο μήνα ο πληθωρισμός είχε παρουσιάσει μείωση μισής μονάδας, καθώς ο ρυθμός αύξησης είχε πέσει από το 3,5% (το Φλεβάρη) στο 3% το Μάρτη. Μια νέα άνοδος του πληθωρισμού τον Απρίλη, όπως φοβούνται παράγοντες στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, απομακρύνει οριστικά την πιθανότητα για την επίτευξη του στόχου για ετήσιο πληθωρισμό 2,3% το 2001. Σε μια τέτοια περίπτωση εκ των πραγμάτων τίθεται ευθέως θέμα μισθολογικών αυξήσεων, ώστε να προστατευτεί τουλάχιστον η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων από το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού.

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, το τελευταίο διάστημα, έκαναν άλμα από τα 24 περίπου δολάρια στα 28,5 δολάρια το βαρέλι. Επίσης, η συναλλαγματική τιμή του Ευρώ έχει κατρακυλήσει κάτω από τα 88 σεντς ανά δολάριο, διαψεύδοντας τις ελπίδες που είχαν δημιουργηθεί από την πρόσκαιρη, όπως αποδεικνύεται, ανάκαμψη που είχε παρουσιάσει το προηγούμενο διάστημα, όταν έφτασε και τα 94 σεντς ανά δολάριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του 2001 έχει συνταχθεί με βάση παραμέτρους που προβλέπουν σχέση δολαρίου - ευρώ ένα προς ένα και τιμές πετρελαίου 25 δολάρια ανά βαρέλι.

Αν και είναι ακόμα νωρίς για γενικότερες εκτιμήσεις, τα σκαμπανεβάσματα του ευρώ και των τιμών πετρελαίου, απλώς επιβεβαιώνουν το ταραγμένο διεθνές οικονομικό κλίμα των ημερών. Αν οι τάσεις αυτές μονιμοποιηθούν, τότε εκτός από την επιβάρυνση του πληθωρισμού πρωτογενώς από τις τιμές πετρελαίου και δευτερογενώς από την ενσωμάτωση των αυξημένων τιμών στα εμπορεύματα καταναλωτή, θα υπάρξει και επιβάρυνση και του ισοζυγίου πληρωμών της χώρας, το οποίο παρουσιάζει ήδη σοβαρή ελλειμματικότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ