Πέμπτη 19 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ
Ο κυβερνητικός εμπαιγμός δεν έχει όρια

Αρνούνται να καταβάλουν τα αναδρομικά και κρύβονται πίσω από μια απλή γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

Πίσω από μια απλή γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για το οικογενειακό επίδομα κρύβεται η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να μη δώσει αναδρομική ισχύ στην απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου για την καταβολή του οικογενειακού επιδόματος και στους δύο συζύγους. Ενώ αρχικά ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης, είχε δηλώσει δημόσια, πως η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, στη συνέχεια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, άρχισε να χρονοτριβεί με χίλιους δύο τρόπους, εκτιμώντας προφανώς και τη «χλιαρή» αντίδραση της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ.

Στα πλαίσια αυτά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που η ίδια προκάλεσε και συχνά επικαλείται. Η τακτική αυτή προκαλεί και νέα ερωτηματικά για τις μεθοδεύσεις που απεργάζεται στην προσπάθειά της να μεταφέρει στις «ελληνικές καλένδες» την καταβολή των ποσών στους δικαιούχους δημόσιους υπάλληλους. Αλλωστε, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είχε προϊδεάσει για την τακτική κωλυσιεργίας που ακολουθεί προβάλλοντας την άποψη πως στον προϋπολογισμό του 2001 δεν προβλέπεται το σχετικό κονδύλι, δηλαδή περί τα 45-50 δισ. ετησίως που απαιτείται για την περίπτωση. Ετσι, αν και επίσημα δεν αμφισβητείται ότι η καταβολή του επιδόματος ξεκινά από την ημέρα δημοσίευσης της απόφασης του Ανώτατου ειδικού Δικαστηρίου, δηλαδή από τις 7 Μάρτη του 2001, είναι άγνωστο από πότε θα πραγματωθεί.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου - πίσω από την οποία οχυρώνεται η κυβέρνηση - αναφέρει πως τα αναδρομικά δικαιούνται μόνον όσοι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια. Αν κάτι τέτοιο επαληθευτεί, θα πρόκειται για την καλύτερη επιβεβαίωση, πως πρόκειται για γνωμοδότηση «κατά παραγγελία».

Οι κυβερνώντες, πάντως, έχουν κατά νου πως τα χρωστούμενα προς τους δημοσίους υπαλλήλους παραγράφονται μετά την παρέλευση διετίας. Να σημειώσουμε όμως πως ο χρόνος της παραγραφής διακόπτεται τη στιγμή που ο δικαιούχος προσφύγει στα δικαστήρια ή που έχει υποβάλει σχετική αίτηση στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Ο νομικός σύμβουλος της ΑΔΕΔΥ Αλ. Μητρόπουλος, μιλώντας σε εκπομπή της ΕΡΑ1 συνέστησε σε όσους δημοσίους υπαλλήλους δεν έχουν έως τώρα αναλάβει πρωτοβουλία, να καταθέσουν εξώδικη αίτηση στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, προκειμένου να πάρουν αναδρομικά δύο ετών.

Ο εμπαιγμός προς τους δημοσίους υπαλλήλους προκύπτει ανάγλυφα και από το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών χρησιμοποιεί δύο μέτρα και δύο σταθμά: Με απόφαση του υφυπουργού Γ. Δρυ που δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα της Κυβέρνησης» δίνονται αναδρομικά στους βουλευτές ύψους 1,6 δισ. δρχ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ