Πέμπτη 19 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οδηγίες για το ξεκλήρισμα των αγροτών

Σύσκεψη με τη νεοεκλεγείσα ηγεσία της ΠΑΣΕΓΕΣ είχε, χτες, ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης

Η αγροτική πολιτική και ειδικότερα ο ρόλος που καλούνται να παίξουν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί στην υλοποίηση της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ που έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ήταν το αντικείμενο της συνεργασίας που είχε χτες ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, με το νεοεκλεγέν προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού, στη σύσκεψη, που παραβρέθηκε και ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης, συζητήθηκαν:

  • η εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται από το Γ` Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΚΠΣ) για τη στήριξη του εισοδήματος των αγροτών και την ανάπτυξη της υπαίθρου
  • η προώθηση των αγροτικών προϊόντων στις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού, μέσα από ολιγάριθμες και ισχυρές συνεταιριστικές οργανώσεις
  • η αγροτική πίστη και η ασφάλιση της παραγωγής
  • η εκπαίδευση - κατάρτιση και ενημέρωση των αγροτών.
  • η εξασφάλιση επάρκειας υδατικών πόρων.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο, μετά το τέλος της σύσκεψης, αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη «φάση προσαρμογής που αυτή τη στιγμή διέρχεται η ελληνική γεωργία, φάση, που, όπως είπε, θα κλείσει θετικά». Με το όρο «προσαρμογή», ο πρωθυπουργός, δεν εννοούσε τίποτ' άλλο, παρά τη βίαιη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής- με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους αγρότες και την ελληνική οικονομία- στα πλαίσια του διεθνούς καταμερισμού εργασίας του διευθυντηρίου των Βρυξελλών.

Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε πως «οι απαιτήσεις της νέας εποχής, οι εξελίξεις στο διεθνές και το κοινοτικό περιβάλλον επιβάλλουν πλέον νέες προτεραιότητες για την ελληνική γεωργία» και κάλεσε την ηγεσία της ΠΑΣΕΓΕΣ να ανταποκριθεί με επιτυχία στα «νέα δεδομένα της παγκόσμιας αγοράς». Επιχειρώντας να εξωραΐσει την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, ο Κ. Σημίτης ισχυρίστηκε ότι στους στόχους της κυβερνητικής πολιτικής, είναι μεταξύ άλλων «η ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας και κατ' επέκταση της υπαίθρου και του γεωργικού τομέα» και η βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος».

Αφού διατύπωσε την άποψη, πως «το ζητούμενο δεν είναι να παράγουμε αλλά να πωλούμε», απένειμε τα εύσημα στην ηγεσία του συνεταιριστικού κινήματος «για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων», καθώς και την αποφασιστικότητα της ΠΑΣΕΓΕΣ «να προωθήσει τη δημιουργία οικονομικά εύρωστων και δυνατών συνεταιριστικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις συνεταιριστικές οργανώσεις».

Στο «διά ταύτα», ο πρωθυπουργός έδωσε οδηγίες στους εκπροσώπους της ΠΑΣΕΓΕΣ, προκειμένου -όπως υποστήριξε- «ο αγρότης να απολαμβάνει το αποτέλεσμα των κόπων του, η παραγωγή να συνδέεται με την κατανάλωση» και «η ποιότητα συνεχώς να βελτιώνεται παράλληλα με την ανταγωνιστικότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ