Σάββατο 13 Ιούλη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Και ελλείψεις στα φάρμακα και φαρμακερά χαράτσια

Γρηγοριάδης Κώστας

Η νόσος του Crohn (αφορά το πεπτικό σύστημα) κατατάσσεται στις σπάνιες παθήσεις. Μοναδικό -χωρίς δηλαδή υποκατάστατο- είναι και το φάρμακο με το οποίο αντιμετωπίζεται: Ενα κουτί με 20 κάψουλες στοιχίζει 26 ευρώ και ο άρρωστος χρειάζεται μέχρι και πέντε κουτιά το μήνα. Μέχρι πρόσφατα, η συμμετοχή των αρρώστων ήταν 10%: Δηλαδή 26Χ5=150Χ10%=15 ευρώ. Μετά τις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης η συμμετοχή ανέβηκε σε 25%. Δηλαδή 37,5 ευρώ. Μοναδική είναι και η εταιρεία που το διαθέτει στην αγορά.

Αρρωστος από νησί του Αιγαίου (τα στοιχεία είναι στη διάθεση της εφημερίδας) καταγγέλλει ότι έμεινε για 15 μέρες, χωρίς το φάρμακο. Οι απαντήσεις που έπαιρνε ήταν ότι δεν υπάρχει ή μισόλογα που παρέπεμπαν στο υπό έκδοση δελτίο τιμών φαρμάκων. Οπως συμβαίνει, δηλαδή, κάθε περίοδο που επίκεινται ανατιμήσεις στα φάρμακα: Οι εταιρείες αποσύρουν τα φάρμακα, αδιαφορώντας αν ο άρρωστος υποφέρει, όπως ο συγκεκριμένος, με καθημερινούς πόνους στην κοιλιά και συνεχείς διάρροιες, αφού σταμάτησε τη θεραπεία.

Ποιοι δίνουν στις φαρμακευτικές εταιρείες τη δυνατότητα να αποσύρουν αυθαίρετα τα φάρμακα - τα προϊόντα τους όπως τα ονομάζουν; Ποιοι άλλοι απ' τους θεούς της αγοράς και του κέρδους, δηλαδή τα μονοπώλια του φαρμάκου και οι κυβερνήσεις που τα υπηρετούν, μεγαλοεπιχειρηματίες, πουλώντας το φάρμακο σαν εμπόρευμα για το κέρδος. Αλίμονο στους λαϊκούς ανθρώπους που θα αρρωστήσουν και που -εκτός απ' τις συνέπειες των ελλείψεων- πληρώνουν και φαρμακερά χαράτσια. Να γιατί λέμε ότι χρειάζεται αγώνας για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας και φάρμακο δωρεάν σε όλους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ