Σάββατο 13 Ιούλη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΡΙΖΑ
Με εντάσεις η οργανωτική προσαρμογή στο νέο ρόλο

Συμβιβαστικές λύσεις για μια σειρά από ζητήματα που πυροδοτούν αντιπαραθέσεις στο 1ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, οι εργασίες του οποίου συνεχίζονται και ολοκληρώνονται αύριο Κυριακή, αναζητά η ηγεσία του φορέα, προκειμένου να μην εκπέμψει το συνέδριο την εικόνα της «φαγωμάρας». Πάντως, γεγονός είναι πως το Συνέδριο αυτό δεν αποσκοπεί παρά στο να προσαρμόσει και οργανωτικά τον ΣΥΡΙΖΑ στον αναβαθμισμένο του ρόλο στο αστικό πολιτικό σκηνικό και οι διαμάχες δεν αφορούν παρά στο ποια εσωκομματική «φατρία» θα έχει το πάνω χέρι στην οργάνωση της επιχείρησης εξαπάτησης, χειραγώγησης και ενσωμάτωσης του λαού.

Απ' αυτή τη σκοπιά, είναι πλήρως ερμηνεύσιμα όλα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, σχετικά με τη «σφαγή» για τη διαμόρφωση των συσχετισμών στο Συνέδριο, οι καταγγελίες για διπλοψηφίες και παρατυπίες κατά την εκλογή των συνέδρων, όπως και το γεγονός ότι ως χτες το πρωί, τρίτη μέρα του Συνεδρίου σημαντικό μέρος των 3.550 συνέδρων δεν είχε παραλάβει την κάρτα αντιπροσώπου.

Κορυφαίο ανάμεσα στα ζητήματα που προκαλούν αντιπαράθεση είναι αυτό της αυτοδιάλυσης των συνιστωσών χάριν της οργανωτικής ενιαιοποίησης του σχήματος. Τουλάχιστον 5 διαφωνούν, με επικεφαλής τους «Ενεργούς Πολίτες» του Μ. Γλέζου, ο οποίος μιλώντας προχτές το βράδυ καταχέριασε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για την επιμονή της και δήλωσε ότι η Κίνησή του δεν σκοπεύει να αυτοδιαλυθεί. Απευθυνόμενος στον Αλ. Τσίπρα, ο Μ. Γλέζος τον προέτρεψε: «Κάνε ό,τι θες εσύ, διαλύσου ή διασπάσου, πώς μπορείς όμως να αποφασίζεις για εμάς;», ενώ καταλόγισε στην πλειοψηφία ότι θέλει να «σκοτώσει τα άλογα» που τράβηξαν το «κάρο» ως το σημείο όπου βρίσκεται.

Ο Μ. Γλέζος εισηγήθηκε ακόμα συλλογική ηγεσία, τριμερή όργανα και όχι μονοπρόσωπα, εναλλαγή στις θητείες των στελεχών στο όνομα ενός κόμματος «συλλογικού και όχι αρχηγικού», σε αντιπαράθεση με την ηγεσία που επιμένει για εκλογή προέδρου απ' το Συνέδριο και όχι απ' την ΚΕ όπως γινόταν ως σήμερα.

Με τις απόψεις Γλέζου συντάσσονται οι ΔΕΑ, ΚΕΔΑ, ΔΗΚΚΙ και ΕΔΗΚ αλλά και η «αριστερή πλατφόρμα» του Π. Λαφαζάνη που επίσης εγείρει ζητήματα τρόπου εκλογής των οργάνων, διαφωνώντας με την πρόταση της πλειοψηφίας για ενιαία λίστα, με την εκλογή προέδρου απ' το συνέδριο, με την εναλλαγή στις θητείες, τις συμμαχίες που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ κ.ά.

Στο μεταξύ, παρέμβαση στο Συνέδριο κάνει το «Σχέδιο Β» του Αλ. Αλαβάνου, με την «ανοικτή επιστολή προς κάποιους συνέδρους» του γραμματέα του Τ. Σταυρόπουλου, με την οποία τους καλεί να διαχωρίσουν τη θέση τους καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα είναι «συναυτουργοί», μιας και «για ό,τι γίνεται στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δε φταίει μόνο ο Τσίπρας», αλλά και όσοι ανέχονται, κλείνουν μάτια και στόμα, «διαφωνούν αλλά μένουν για το καλό του κόμματος».

Σε άλλο σημείο σχολιάζει καυστικά την ομιλία του Αλ. Τσίπρα σαν μίμηση του ΠΑΣΟΚικού λόγου, που αποσκοπεί «να δείξει πως, όπως τότε ο Αντρέας, τώρα ο Αλέξης». Ενώ για τα περί ακύρωσης του μνημονίου, αναφέρει: «Τι σημαίνει όταν το μνημόνιο είναι η σημερινή πραγματικότητα της Ελλάδας; Μήπως ο χώρος της Ευρωζώνης δε θεσμοποιεί για όλους τους μνημονιακούς κανόνες; Πώς μπορείτε να δέχεστε αυτή την ψηφοθηρική ρητορεία εξαπάτησης των απλών ανθρώπων της δουλειάς που ο ΣΥΡΙΖΑ τους διαβεβαιώνει για το αδύνατο»...

Ουσιαστικά το «Σχέδιο Β» δηλώνει πρόθυμο να προσφέρει στέγη σε μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ που ενδεχομένως αποφασίσει ή οδηγηθεί απ' την πλειοψηφία στην έξοδο, στην προοπτική συγκρότησης ενός νέου οπορτουνιστικού σχήματος στη θέση που αφήνει κενή ο ΣΥΡΙΖΑ που κατευθύνεται στους κόλπους της σοσιαλδημοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ