Κυριακή 21 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ»
Σοβαρά τα προβλήματα σε όλους τους τομείς της Πυροσβεστικής

Για τα τεκταινόμενα στην Πυροσβεστική μιλά στον «Ρ» ο Δημήτρης Βλάχος, συνδικαλιστής της ΕΑΚΠ

Εκτός από τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό που υπάρχει στο Σώμα, εκτός από τη σπατάλη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για την ενοικίαση ελικοπτέρων ενώ περικόπτονται κάθε χρόνο σημαντικά κονδύλια από την Πυροσβεστική, έρχεται να προστεθεί τόσο η μείωση προσωπικού στο Σώμα όσο και η λειτουργία του με ανταποδοτικά τέλη, πριν καν ψηφιστεί η αναδιοργάνωση της Πυροσβεστικής από τη Βουλή. Γι' αυτά μιλά στον «Ριζοσπάστη» ο συνδικαλιστής της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών» Δ. Βλάχος.

Αν και ήρθε η «πολυπόθητη» για τους ίδιους τους συμβασιούχους πρόσληψή τους με καθυστέρηση σχεδόν δύο μηνών (καθώς η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε την 1η Μάη), ακόμα και τώρα, τόσο η πολιτική όσο και υπηρεσιακή ηγεσία της Πυροσβεστικής προσπάθησαν να «κόψουν» θέσεις εργασίας. «Παρά το γεγονός ότι είπαν πως θα προσλάβουν 1.500 συμβασιούχους, δεν ανακοίνωσαν πόσοι προσλήφθηκαν τελικά. Παρατηρούμε, μάλιστα, πως στη διαταγή πρόσληψης των συμβασιούχων αναφέρεται ότι "σε πυροσβεστικές υπηρεσίες που θα παρουσιαστεί μικρότερος αριθμός εποχικών πυροσβεστών από όσους αναφέρονται στη (β) σχετική (σ.σ. στην απόφαση του Αρχηγείου σχετικά με την κατανομή πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης) δεν θα προβούν στην κάλυψη των κενών αυτών από τους πίνακες επιλαχόντων αλλά να μας αναφέρουν εγγράφως". Ουσιαστικά, με αυτή την παράγραφο γίνεται σαφές πως ο εκάστοτε υπουργός και ο εκάστοτε αρχηγός θα κανονίζουν πόσους ακριβώς θα πάρουν και οι μήνες εργασίας τους θα είναι έως πέντε», τονίζει ο Δ. Βλάχος, και συνεχίζει:

«Αυτό φαίνεται μέσα από το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο εγκρίνει την πρόσληψή τους στις 14 Ιούνη. Αναφέρει συγκεκριμένα πως "η διάρκεια της απασχόλησης των πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης είναι έως πέντε (5) μήνες ετησίως. Ο αριθμός των συμβασιούχων και η διάρκεια απασχόλησης καθορίζεται κατ' έτος με απόφαση της Επιτροπής της ΠΥΣ 33/2006 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει". Εχουμε προειδοποιήσει πως ελλοχεύει ο κίνδυνος και για πιθανές απολύσεις εξαιτίας των σχεδιασμών κατάργησης υπηρεσιών, όπως θα συμβεί και σε αρκετές υπηρεσίες του δημόσιου τομέα. Και με αυτή την κίνηση, φαίνεται πως τα οργανικά κενά διαρκώς θα μεγαλώνουν».

Από την άλλη, ο συνδικαλιστής της ΕΑΚΠ υπογράμμισε πως πριν ακόμα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την - όπως χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση - αναδιοργάνωση του Σώματος, ήδη υπηρεσίες του λειτουργούν ως «ανταποδοτικοί μηχανισμοί» με «κριτήρια αγοράς». Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση μέσα στο μήνα. «Είναι ξεκάθαρη η άτυπη εφαρμογή του - υπογραμμίζει ο Δ. Βλάχος - όπως φάνηκε από το Πυροσβεστικό Σταθμό Λιμένα Καβάλας. Η Υπηρεσία λειτουργούσε αυτόνομα μέχρι τέλη Σεπτέμβρη του 2011 όταν και συστεγάστηκε με τον κεντρικό Πυροσβεστικό Σταθμό της πόλης, ενώ δύο μήνες μετά αποσύρθηκε το μοναδικό διαθέσιμο πυροσβεστικό της πλοιάριο λόγω παλαιότητας. Στα τέλη Μάη, όταν ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας ζήτησε την επαναλειτουργία του Πυροσβεστικού Σταθμού στο λιμάνι (δίνοντας μάλιστα κτιριακές εγκαταστάσεις), η Διεύθυνση Πλωτών Μέσων του Αρχηγείου απάντησε πως θα δώσει μόνο ένα πυροσβεστικό πλοιάριο και ανάλογο προσωπικό. Και αυτό αν ο Οργανισμός αναλάβει και τη διάθεση όλου του απαιτούμενου ηλεκτρικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, όπως και της ανάλογης υλικοτεχνικής υποδομής, καθώς και τη μόνιμη παροχή καυσίμων και υλικών συντήρησης».

Επισήμανε, τέλος, πως «είναι προφανές και το είχαμε αναδείξει από την πρώτη στιγμή ότι σήμερα είναι αυτό αλλά αύριο ο φορολογούμενος πολίτης θα καλείται να πληρώσει το δικαίωμα στην πυροπροστασία. Κάτι που έχει πληρώσει χιλιάδες φορές μέσω της φορολογίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ