Σάββατο 20 Ιούλη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Στο «παζάρι» ενέργεια - ΑΟΖ - Κυπριακό

Τη σύγκληση του τρίτου «Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας» ανάμεσα στις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας στις αρχές του νέου χρόνου στην Αθήνα, δρομολόγησαν χτες ο υπουργός Εξωτερικών Ευαγ. Βενιζέλος με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, στην Αγκυρα.

Στο Συμβούλιο, με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών και των υπουργών των κυβερνήσεων των δυο χωρών, που θα πραγματοποιηθεί και ενόψει της ανάληψης από την Ελλάδα της προεδρίας της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014, θα τεθούν επί τάπητος το σύνολο των ελληνοτουρκικών θεμάτων, με έμφαση στα σχέδια των δυο κυβερνήσεων για λογαριασμό των αστικών τάξεων των δυο χωρών, για συνεκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου του Αιγαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χτεσινή συνάντησή τους, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν το θέμα των θαλάσσιων ζωνών και του καθορισμού της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), με τις ΗΠΑ και την ΕΕ να δρομολογούν ήδη καθεστώς συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου, προκειμένου να εφορμήσουν τα ενεργειακά μονοπώλια στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Επίσης αναφέρθηκαν εκτενώς στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου (ΤΑΠ), ο οποίος ξεκινάει από το Αζερμπαϊτζάν, διασχίζει την Τουρκία και την Ελλάδα, περνάει από την Αλβανία και μέσω υποθαλάσσιου αγωγού καταλήγει στην Ιταλία. Κυβερνητικά στελέχη, σημείωναν χτες ότι τα «ενεργειακά μπορούν να αναχθούν σε πρόσφορο πεδίο για διμερή συνεργασία και προσέγγιση μεταξύ των δυο χωρών».

Στη συνάντηση συζητήθηκε και το Κυπριακό, στο φόντο των σχεδίων των ιμπεριαλιστικών κέντρων για την προώθηση ενός νέου διχοτομικού «σχεδίου Ανάν» ακόμα και μέσα στο φθινόπωρο. Επίσης οι δυο υπουργοί αναφέρθηκαν στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα σε Αίγυπτο και Συρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ