Τετάρτη 24 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΚΩΔΙΚΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ»
Κατασχέσεις από τον έφορο στα λαϊκά νοικοκυριά

Προβλέπεται η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, χωρίς δικαστική απόφαση, ενώ για τυπικές φορολογικές παραβάσεις επιβάλλονται πρόστιμα από 100 έως και 2.500 ευρώ...

Η κυβέρνηση προωθεί το μέτρο της κατάσχεσης κινητών και ακινήτων, χωρίς τη λήψη δικαστικής απόφασης, αλλά με απόφαση μόνο του έφορου. Επίσης, οι φορολογικοί ελεγκτές, παρουσία εισαγγελέα, θα μπορούν να επισκέπτονται τον ελεγχόμενο, εκτός από την επιχείρησή του και στο σπίτι! Προωθεί, επίσης, την αναδρομική μείωση των προστίμων για εκδότες και χρήστες πλαστών και εικονικών τιμολογίων.

Ειδικότερα, στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας» που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα στο υποκεφάλαιο «Μέτρα για τη διασφάλιση και την αναγκαστική εκτέλεση» προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι «η φορολογική διοίκηση, προκειμένου να διασφαλίσει την είσπραξη των φόρων, μπορεί, σε επείγουσες περιπτώσεις ή για να αποτραπεί επικείμενος κίνδυνος για την είσπραξη των φόρων, να προβαίνει και χωρίς δικαστική απόφαση στην επιβολή συντηρητικής κατάσχεσης κινητών, ακινήτων, εμπράγματων δικαιωμάτων σε αυτά, απαιτήσεων και γενικά όλων των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη του Δημοσίου είτε βρίσκονται στα χέρια του είτε στα χέρια τρίτων».

Σε περίπτωση που ο οφειλέτης δεν καταβάλει τους φόρους, ή τους τόκους και τα πρόστιμα στη συγκεκριμένη ημερομηνία που προβλέπεται από το νόμο, η Εφορία θα του αποστέλλει ατομική ειδοποίηση καταβολής των οφειλών του και αν μέσα σε 30 ημέρες δεν έχει τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις του, θα μπορεί να προβεί σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης ή αναγκαστικής είσπραξης των οφειλόμενων ποσών.

Τα πρόστιμα

Για τη μη έκδοση ή την ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων αξίας άνω των 5.000 ευρώ, το πρόστιμο είναι ίσο με το 40% της αξίας της συναλλαγής, ενώ σε περίπτωση έκδοσης πλαστού φορολογικού στοιχείου το πρόστιμο ανέρχεται στο 100% της αξίας του. Στην περίπτωση έκδοσης εικονικού φορολογικού στοιχείου επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 50% της αξίας του.

Στην περίπτωση που μέσω εικονικού φορολογικού στοιχείου ο φορολογούμενος έλαβε επιστροφή ΦΠΑ ή απέφυγε την καταβολή ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 50% του φόρου που απέφυγε την καταβολή.

Προβλέπεται επίσης η κατάργηση της δυνατότητας μείωσης των προστίμων στο 1/3, σε περίπτωση διοικητικής επίλυσης της διαφοράς. Για τυπικές φορολογικές παραβάσεις επιβάλλονται πρόστιμα 100 ευρώ για όσους δεν τηρούν βιβλία, 1.000 ευρώ για όσους τηρούν βιβλία και 2.500 ευρώ για όσους τηρούν πλήρη λογιστικά βιβλία.

Για τη μη είσπραξη φόρων προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα, καθώς αν δεν καταβληθεί ο φόρος μέσα σε δύο μήνες από τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 10% του φόρου, αν δεν καταβληθεί μέσα σε ένα χρόνο το πρόστιμο αυξάνει στο 20% και στα δύο χρόνια στο 30%. Σε περίπτωση μη καταβολής παρακρατούμενου φόρου (ΦΠΑ,ΦΜΥ κλπ.) επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 100% του φόρου. Προσπαθώντας να πιάσουν στην τσιμπίδα του εφόρου όσους δεν υποβάλλουν φορολογική δήλωση, η Εφορία μπορεί να βεβαιώσει κατ' εκτίμηση (!) το φόρο που τους αναλογεί, με βάση τα στοιχεία που διαθέτει...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκβιασμοί στο λαό προς είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών (2014-01-30 00:00:00.0)
«Ηλεκτρονικά» κατασχετήρια σε καταθέσεις (2014-01-17 00:00:00.0)
...και ο φόρος (2012-06-30 00:00:00.0)
Προτάσεις για τη φορολόγηση (2009-10-15 00:00:00.0)
Επανέρχονται στο ίδιο εκβιαστικό τροπάρι (2002-10-23 00:00:00.0)
Ετοιμο το νομοσχέδιο για το ποινολόγιο (1997-06-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ