Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΑΦΕΙΑ
Επανέρχονται στο ίδιο εκβιαστικό τροπάρι

Τέλειωσαν οι εκλογές - θυμήθηκαν φορολογικά γιουρούσια σε βάρος των ΕΒΕ. Εγκύκλιος με τα νέα πρόστιμα του ΚΒΣ

Στην ημερήσια διάταξη του «κυβερνητικού έργου» επανήλθε, μετά τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το άγριο φοροκυνηγητό των ΕΒΕ, που για μια ακόμη φορά εκβιάζονται ανοιχτά και απροκάλυπτα προκειμένου να υποβάλουν «οικειοθελώς» τις δηλώσεις της κατάπτυστης «συνάφειας» και να πληρώσουν τα πρόσθετα χαράτσια που επιβάλλει η κυβέρνηση. Παρά το γεγονός ότι η υποβολή των των σημειωμάτων «συνάφειας», τόσο με βάση το νόμο όσο και με βάση τις ερμηνευτικές εγκυκλίους, είναι «προαιρετική», το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών έχει κάνει μόνιμη επωδό τους λεγόμενους «φορολογικούς ελέγχους», δηλαδή την επιδρομή του φοροεισπρακτικού μηχανισμού στα μικρομάγαζα και τους επιτηδευματίες που δε συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις.

Οι εκβιασμοί της κυβέρνησης έχουν να κάνουν και με το γεγονός ότι οι ΕΒΕ στη συντριπτική πλειονότητά τους «γύρισαν την πλάτη» στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και αρνήθηκαν να μπουν στη λογική του «οικειοθελούς» χαρατσώματος. Ηδη, πριν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είχε δώσει σαφείς εντολές στις υπηρεσίες της Εφορίας για τη διενέργεια των εκβιαστικών ελέγχων. Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους και με αρκετή δόση κουτοπονηριάς που τους χαρακτηρίζει, οι ΔΟΥ έχουν συγκεντρώσει τα στοιχεία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δεν προσήλθαν. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και προκειμένου να αποσπάσουν λαϊκές ψήφους η κυβέρνηση ήταν ιδιαίτερα προσεκτική στους χειρισμούς της, ενώ τώρα επανέρχεται με ακόμη μεγαλύτερη ένταση στο αρχικό μοτίβο. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πληροφορίες, σκοπεύουν με νέα νομοθετική ρύθμιση να επεκτείνουν τη Συνάφεια σε όλες τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας.

Τα νέα πρόστιμα του ΚΒΣ

Το υπουργείο Οικονομικών δημοσιοποίησε χτες εγκύκλιο για τα πρόστιμα που προβλέπει ο πρόσφατος νόμος με τις «απλουστεύσεις στον ΚΒΣ, στον τρόπο απόδοσης του ΦΠΑ και άλλες διατάξεις».

Η εγκύκλιος που έχει άμεση εφαρμογή (η ισχύς των διατάξεων ξεκίνησε από τις 24 Σεπτέμβρη του 2002) προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Σε περιπτώσεις που διαπιστώνονται από τον ίδιο έλεγχο περισσότερες από μία παραλείψεις, ή παραβάσεις, επιβάλλεται μόνο ένα πρόστιμο, το βαρύτερο από αυτά που έχουν καταλογιστεί.
  • Ορίζεται πρόστιμο σε βάρος του λογιστή - φοροτέχνη που υπογράφει τον ισολογισμό και τις λοιπές οικονομικές καταστάσεις, χωρίς να έχει τέτοιο δικαίωμα.
  • Η καταχώριση στα βιβλία ανύπαρκτης αγοράς ή εξόδου (εικονικά έξοδα ή αγορές) παύει να αντιμετωπίζεται ως αυτοτελής παράβαση με πρόστιμο ανάλογο της κατηγορίας των βιβλίων και στοιχείων και με τις νέες ρυθμίσεις θεωρείται «ιδιάζουσα φορολογική παράβαση».
  • Επίσης, η καταχώριση ανύπαρκτων αγορών και εξόδων εξομοιώνεται φορολογικά με τη λήψη εικονικών στοιχείων, ενώ για πλαστά, εικονικά και νοθευμένα στοιχεία αξίας μέχρι και 880 ευρώ το πρόστιμο είναι μικρότερο.
  • Δεν επιβάλλεται πρόστιμο στον αγρότη που παρέλαβε εικονικά στοιχεία, στην περίπτωση που η συναλλαγή είναι πραγματική αλλά διαφορετικό το πρόσωπο με το οποίο συναλλάχτηκε.
  • Οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν μέχρι το χρόνο έναρξης των νέων διατάξεων (24/9/2002) αντιμετωπίζονται με βάση τις μεταβατικές διατάξεις που προβλέπουν την επιεικέστερη μεταχείριση για το φορολογούμενο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ