Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεγάλες αλήθειες μετά από 30 χρόνια...

Για καταλήστευση των λαϊκών αποταμιεύσεων, μέσω του τραπεζικού συστήματος, έκανε λόγο ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Θ. Καρατζάς

Σε αποτίμηση κρίσιμων πολιτικών και οικονομικών επιλογών των τελευταίων 30 τουλάχιστον χρόνων προχώρησε ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΕΤΕ), Θ. Καρατζάς, στη διάρκεια της ομιλίας του στο ετήσιο συνέδριο του περιοδικού ΕΚΟΝΟΜΙΣΤ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Στα πλαίσια αυτά ο Θ. Καρατζάς ομολόγησε με διπλωματικό τρόπο πως η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ έγινε για λόγους σταθεροποίησης του αστικού πολιτικού συστήματος, μέσα στις νέες σχέσεις υποταγής στους κόλπους του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Ετσι, έκανε λόγο για «διορατικότητα της ελληνικής πολιτείας και εμμονή της πολιτικής ηγεσίας να αναζητήσει ένα σταθερότερο, προοδευτικότερο σύστημα διακυβέρνησης στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σταθερότερο και προοδευτικότερο, εννοείται, απ' ό,τι μπορούσε η χώρα από μόνη της και σε αυτόνομη σχέση με το διεθνές γίγνεσθαι να αποκτήσει».

Ο διοικητής της ΕΤΕ προσδιόρισε σε δύο φάσεις την εξέλιξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ελλάδα. Σ' αυτή της περιόδου του «κρατικού παρεμβατισμού» και στη συνέχεια τη σημερινή περίοδο της «απελευθέρωσής» του και της ...χειραφέτησής του. Η περίοδος του «κρατικού παρεμβατισμού» προσδιορίζεται ως περίοδος «στρατολόγησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην αποστολή, είτε της κατευθυνόμενης εκβιομηχάνισης, είτε της τεχνητής διατήρησης της απασχόλησης, είτε της προνομιακής μεταχείρισης ισχυρών κοινωνικών και οικονομικών ομάδων».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του και προκειμένου να εκθειάσει την «ευρωπαϊκή προοπτική» της Ελλάδας, ανέφερε ότι η τελευταία συνέβαλε σε ένα περιβάλλον ισονομίας και σταθερότητας, ένα περιβάλλον το οποίο δε θα ανεχόταν είτε την υφαρπαγή της λαϊκής αποταμίευσης, είτε τον κλονισμό της φερεγγυότητας καίριων λειτουργιών, όπως η προστασία των καταθέσεων». Ετσι, με παρέλευση μερικών δεκαετιών, κορυφαίοι παράγοντες της άρχουσας τάξης ομολογούν ότι η μεταπολεμική κεφαλαιοκρατική ανάπτυξη στην Ελλάδα στηρίχτηκε στη, μέσω του τραπεζικού συστήματος, καταλήστευση των λαϊκών αποταμιεύσεων. Βέβαια, ο διοικητής της ΕΤΕ και πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών απέκρυψε το γεγονός ότι η ληστεία των λαϊκών αποταμιεύσεων συνεχίζεται και σήμερα μέσω του μηδενισμού των επιτοκίων καταθέσεων, πολιτική στην οποία πρωτοστάτησε τόσο η Εθνική όσο και οι υπόλοιπες κρατικές και ιδιωτικές, ελληνικές ή ξένες, τράπεζες.

  • Στο ίδιο συνέδριο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Ν. Γκαργκάνας, ζήτησε την άρση των τελευταίων νομικών και ρυθμιστικών εμποδίων που απομένουν, ώστε να προχωρήσει ταχύτερα η ενοποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ