Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2003
Και εξωπραγματικός και αντιλαϊκός

Αρχισε στη Βουλή η συζήτηση για το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Το ΚΚΕ στιγμάτισε τις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης

Τον έντονα ταξικό χαρακτήρα του προσχεδίου προϋπολογισμού, που ξεκίνησε να συζητείται χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, κατήγγειλε το ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι οι κυβερνητικές επιλογές στον προϋπολογισμό θα είναι επαχθέστερες για τον ελληνικό και λόγω των διεθνών εξελίξεων. Ενδεικτικό των προθέσεων της κυβέρνησης να σκληρύνει τη λιτότητα το 2003 σε βάρος των εργαζομένων (με περικοπές δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα) είναι το γεγονός ότι «αρπάχτηκαν», στη συνεργασία που είχαν το πρωί, οι υπουργοί Οικονομίας και Παιδείας, επειδή ο πρώτος δεν έδινε στο δεύτερο τα κονδύλια που ζητούσε να εγγραφούν στο υπουργείο Παιδείας για το 2003.

«Δραματικές συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα» θα έχει η διαφαινόμενη παγκόσμια κρίση, επισήμανε στην παρέμβασή του ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης, τονίζοντας ότι «η διαχείριση της κρίσης και η προσήλωση στους όρους σταθερότητας μοιάζουν με πρόβλημα που δεν μπορεί να ξεπεράσει η ΕΕ», προσθέτοντας πως «οι αντιφάσεις οξύνονται μπροστά στο ενδεχόμενο ανόδου των τιμών του πετρελαίου». Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι «τα μεγέθη τα οποία προβλέπει το προσχέδιο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», ενώ «η θέση της ελληνικής οικονομίας είναι πιο επισφαλής στους κινδύνους της κρίσης».

Για το θέμα της φορολογίας ο Αγγελος Τζέκης επισήμανε ότι υπήρξε «αύξηση 5,2%», ενώ «η αύξηση των άμεσων φόρων ήταν 16,7%, δηλαδή 210 εκατομμύρια ευρώ». Σημείωσε ακόμη ότι «προϋπολογίζετε χαμηλά έσοδα, όμως η πολιτική σας τα αυξάνει άμεσα ή έμμεσα», την ίδια ώρα που έχουμε «φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο», και συγκεκριμένα «μειώσεις μέχρι και 32,5%», κάνοντας λόγο για «ταξικό, φορομπηχτικό χαρακτήρα του συστήματος». Οσον αφορά στις όποιες φοροαπαλλαγές, τόνισε ότι εξανεμίστηκαν ήδη από την ακρίβεια, ζητώντας «μέτρα αντιστροφής της σχέσης άμεσων/έμμεσων φόρων» και μέτρα «ενίσχυσης του πραγματικού εισοδήματος».

Αποκαλύπτοντας την ουσία των κυβερνητικών θριαμβολογιών για το εισόδημα των εργαζομένων, σημείωσε ότι το 5,6% της εισοδηματικής πολιτικής «είναι ψευδές, συμπεριλαμβάνετε τις προσλήψεις και την ωρίμανση και βάζετε μέσα και το οικογενειακό επίδομα», δίνοντας μόλις 2,5% στη μισθολογική κλίμακα. Για τον ιδιωτικό τομέα σημείωσε ότι είναι «στο 51% η σύγκλιση των μισθών» και υπάρχει μείωση 27% την τελευταία 20ετία, ενώ για τους αγρότες έχουμε «μείωση 1,4% στο πραγματικό αγροτικό εισόδημα» και «μεγάλη μείωση του αγροτικού πληθυσμού», αφού στόχος της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής είναι «η συγκέντρωση της παραγωγής και της γης σε λιγότερα χέρια». Για το θέμα της ανεργίας σημείωσε ότι «δε θεωρείται (σ.σ. από την κυβέρνηση) άνεργος αυτός που δουλεύει από 1 μέχρι 4 ώρες», ενώ «είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να προεκτείνει τη μερική απασχόληση και στο δημόσιο τομέα». Τέλος, κατήγγειλε την έλλειψη πόρων για την Υγεία, την Παιδεία και την Κοινωνική Ασφάλιση, ενώ χρηματοδοτούνται τα εξοπλιστικά προγράμματα, «που εντάσσονται στη νέα δομή του ΝΑΤΟ».

Ακόμα θριαμβολογούν...

Θριαμβολογώντας για τα κυβερνητικά επιτεύγματα αλλά και κινδυνολογώντας για την ...παγκόσμια οικονομική κρίση, εμφανίστηκε χτες στη Βουλή ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Αναστάσιος Μαντέλης. Οσον αφορά στους ρυθμούς ανάπτυξης ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «στόχο ανάμεσα στο 4,1% και στο 3,1%, ανάλογα με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν σε διεθνές επίπεδο», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να βρίσκεται σε ετοιμότητα. Επίσης, αναφερόμενος στις κοινωνικές δαπάνες δήλωσε ότι «η αύξηση των δαπανών στην Κοινωνική Ασφάλιση θα είναι της τάξης του 21%», παραδεχόμενος όμως ότι το μεγαλύτερο μέρος της αφορά στην «επιχορήγηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης». Παράλληλα, μίλησε για πραγματική αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων και για ανάγκη μείωσης του δημοσίου με «χρηματοδότηση από το προϊόν της αποκρατικοποίησης».

Κριτική στην αξιοπιστία και όχι στην ουσία των αντιλαϊκών επιλογών του προϋπολογισμού άσκησαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Ο τομεάρχης οικονομίας της ΝΔ, Γιώργος Αλογοσκούφης, σημείωσε χαρακτηριστικά πως «η συζήτηση γίνεται επί ενός εντελώς αναξιόπιστου προσχεδίου προϋπολογισμού το οποίο βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα». Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για αποκλειστικά εισπρακτική πολιτική.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεργασία που είχε χτες το πρωί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ο υπουργός Παιδείας δεν κατάφερε να πείσει τον Ν. Χριστοδουλάκη να αυξήσει το κονδύλι για την Παιδεία κατά 40 εκατ. ευρώ (σε σχέση με τα 254 εκατ. ευρώ που δίνονται στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2003). Για την τελική διαμόρφωση των μεγεθών του προϋπολογισμού, ο υπουργός Οικονομίας είχε χτες συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης, ενώ έπονται συναντήσεις και με τους άλλους κορυφαίους υπουργούς.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ