Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Στο τέλος ξυρίζουν το ... βαμβακοπαραγωγό

«Σβήνουν» τώρα το πλαφόν στρεμματικής απόδοσης, όχι όμως και τις αρνητικές επιπτώσεις σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών

Αλλαξε χαβά, χτες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας και ανακοίνωσε πως καταργείται το πλαφόν στρεμματικής απόδοσης. Αυτό, όμως, που δεν καταργείται, ό,τι κι αν σκαρφιστεί ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγ. Αργύρης, είναι οι ολέθριες επιπτώσεις σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών και του εισοδήματός τους, εξαιτίας του καταστροφικού κανονισμού για το βαμβάκι που ψήφισε πέρσι η κυβέρνηση στην ΕΕ.

Χτες, στο υπουργείο Γεωργίας έγινε άλλη μια διεπαγγελματική σύσκεψη, υπό τον Βαγ. Αργύρη, όπου γνωστοποιήθηκε ότι καταργείται το πλαφόν των 275 κιλών, που ορίστηκε με το ξεκίνημα της νέας εκκοκκιστικής περιόδου. Ταυτόχρονα, γνωστοποιήθηκε πως το ποσοστό της υγρασίας από 15% γίνεται 17% και μπορεί να ξανακατέβει αν συνεχιστούν οι ίδιες καιρικές συνθήκες. Ο Βαγ. Αργύρης, ανακοίνωσε στους παρευρισκόμενους πως ό,τι παράγεται εντός ΟΣΔΕ, θα παραδίδεται στο εξής στα εκκοκκιστήρια και πως δε θα υπάρχει στο εξής όριο παρτίδων ανά φορτίο. Είπε επίσης πως αν η μέση πανελλαδική στρεμματική απόδοση ξεπεράσει τα 297 κιλά το στρέμμα, δηλαδή τους 1.062.000 τόνους τότε θα χτυπήσει το καμπανάκι...

Με άλλα λόγια ο Αργύρης, μετά και τα «μηνύματα» των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών «βγήκε χτες από αριστερά», εκθέτοντας πρωτίστως τους γαλάζιους αγροτοσυνδικαλιστές και συνεταιριστές. Οι εκπρόσωποι των πρασινογάλαζων διοικήσεων της ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ και της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ενώσεων, που έχουν εκκοκκιστήρια πιάστηκαν σαν ποντικοί στη φάκα και άρχισαν να σκούζουν. Κοκκινούλης, Τσακίρης, Τσέλιος, Μαρουφίδης, Μιχαήλ και άρχιζαν να φωνάζουν μέσα στη σύσκεψη και ζητούσαν εναγωνίως να μπει πλαφόν στρεμματικής απόδοσης! Οι γαλάζιοι φώναζαν κυρίως για τον αέρα και οι πράσινοι για την εικονική τιμή... Κανείς τους, όμως, δεν αναφέρθηκε στα δεινά του ολέθριου κανονισμού για το βαμβάκι και ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ, που πήγε κάτι να πει για τον επερχόμενο κανονισμό στο βαμβάκι, βλέποντας πού το πήγαινε ο Αργύρης, έκανε την πάπια. Μόνο οι εκπρόσωποι της ΕΑΣ Μεσολογγίου ανέφεραν πως ό,τι παράγουν τα χωράφια να παραδίδεται στα εκκοκκιστήρια. Επ' αυτού συμφώνησαν για τους δικούς τους λόγους και οι εκπρόσωποι των ιδιωτών εκκοκκιστών, προβάλλοντας όμως τις δικές τους ενστάσεις για το τι θα γίνει στο τέλος, αν η παραγωγή είναι πολύ μεγάλη και θα χρειαστεί να επιστραφούν χρήματα στην ΕΕ.

Το ζήτημα, βέβαια, είναι ότι ο Βαγ. Αργύρης δεν ανακοίνωσε τυχαία ό,τι ανακοίνωσε χτες. Γνωρίζοντας καλά το μέγεθος της αγανάκτησης και των προβλημάτων των βαμβακοπαραγωγών, εξαιτίας του κοινοτικού κανονισμού και των συνακόλουθων κυβερνητικών μέτρων περιορισμού σε στρέμματα και στρεμματική απόδοση, αποφάσισε να κάνει νέο ελιγμό, επιδιώκοντας μια προσωρινή αναστροφή του αρνητικού κλίματος σε βάρος της κυβέρνησης. Ετσι, ενώ και φέτος ξεκίνησε με τη φάμπρικα των μη επιλέξιμων βαμβακιών, φαίνεται σε πρώτη φάση να το γυρίζει και να δηλώνει ότι τα βαμβάκια που παράγονται εντός ΟΣΔΕ είναι όλα επιλέξιμα. Ομως, στο τέλος ξυρίζουν ...τον βαμβακοπαραγωγό. Γιατί, εκτός των άλλων, το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε φέτος ότι δηλώθηκαν στο ΟΣΔΕ 3.575.000 στρέμματα, ενώ στην πραγματικότητα σπάρθηκαν περισσότερα από 3.900.000 στρέμματα. Και με βάση τα πετσοκομμένα στρέμματα ΟΣΔΕ του 2002, που εμφανίζει το υπουργείο Γεωργίας, ακόμα κι αν η μέση στρεμματική απόδοση είναι 320 κιλά, η τελική παραγωγή δε θα ξεπερνά τα 1.150.000 τόνους...

Ετσι, χτες ο Αργύρης, επιχειρώντας να βγει κι από πάνω, γνωστοποίησε πως τα εκκοκκιστήρια που θα πιαστούν να παραλαμβάνουν «αέρα» και να καταστρατηγούν τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, θα τους αφαιρείται αμέσως η φερεγγυότητα. Δηλαδή, θα πετιούνται αυτόματα εκτός συστήματος επιδότησης. Το χειρότερο και το πιο ύπουλο, όμως, αφορά τους βαμβακοπαραγωγούς. Εδώ ο Αργύρης, ανέφερε πως με βάση τις 150 ζώνες περίπου που έχουν καθοριστεί στους βαμβακοπαραγωγούς νομούς, αλλά δεν έχει καθοριστεί ακόμα, η ηρτημένη απόδοση ανά ζώνη... θα επιβάλλονται εκ των υστέρων ποινές στους βαμβακοπαραγωγούς οι οποίοι θα υπερβαίνουν τις αποδόσεις, που θα βγάλει η κυβέρνηση! Δηλαδή, με βάση τα χτεσινά λεγόμενα του Αργύρη, το υπουργείο Γεωργίας και ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα περιμένει στη γωνία τους βαμβακοπαραγωγούς και όσοι θα βγάλουν παραγωγή πάνω από τα όρια που θα τεθούν στη συνέχεια, θα πληρώνουν βαριά πρόστιμα στρεμματικής απόδοσης και θα εξαναγκάζονται να γυρίσουν πίσω την προκαταβολή της επιδότησης που πήραν!

Το κακό, όμως, για τους βαμβακοπαραγωγούς δε σταματά στα παραπάνω. Από τη νέα χρονιά, όπως όλα δείχνουν, θα επέλθει νέα αναθεώρηση του κοινοτικού κανονισμού για το βαμβάκι και η επιδότηση θα δίνεται ανά στρέμμα και φυσικά ακόμα πιο πετσοκομμένη. Αυτό προφανώς το γνωρίζει καλά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας και κάνει ό,τι κάνει φέτος στο βαμβάκι. Με άλλα λόγια χτες ο υφυπουργός Γεωργίας έστειλε το μετεκλογικό μήνυμα: «κόφτε το λαιμό σας, αρκετά μας ζαλίσατε». Κι όσοι βαμβακοπαραγωγοί έστειλαν πράσινο ή γαλάζιο μήνυμα, δυστυχώς πολύ σύντομα θα διαπιστώσουν πως έπεσαν θύματα της δικομματικής πρασινογάλαζης κοροϊδίας. Και θα διαπιστώσουν, επίσης, που δεν τους μένει άλλος δρόμος πέρα από τη στήριξη των δυνάμεων που στέκονται μονίμως στο πλευρό τους και τη συνέχιση και την ένταση του αγώνα ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που στηρίζουν και ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και οι δορυφόροι τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ