Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ
Νέο 20ετές δάνειο

Πάνω ακόμη και από την πρόβλεψη που έβαζε ο προϋπολογισμός για το 2002 θα φτάσουν τα νέα φετινά δάνεια που έχει συνάψει το ελληνικό δημόσιο με τους μεγαλοτραπεζίτες και τους άλλους ρεντιέρηδες του διεθνούς χρηματεμπορίου που θησαυρίζουν με το δημόσιο χρέος, με αποτέλεσμα το τελικό ύψος των νέων δανείων να πλησιάζει το 20% του φετινού ΑΕΠ. Το υπουργείο Οικονομίας εξέδωσε χτες και νέο δάνειο 20ετούς διάρκειας (λήξη στο έτος 2022) ποσού 1,56 δισ. ευρώ (περίπου 532 δισ. δρχ).

Πολύ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι «προσφορές» που υπέβαλαν χτες οι διάφοροι μεγαλοδανειστές ήταν 4πλάσιες από τη ζήτηση, φτάνοντας σε 4 δισ. ευρώ, δηλαδή στο ιλιγγιώδες ύψος των 1,36 τρισ. δρχ. Το τεράστιο ενδιαφέρον οφείλεται πρώτα και κύρια στο γεγονός ότι τα επιτόκια που πληρώνει το ελληνικό δημόσιο είναι και τα υψηλότερα ανάμεσα στα 12 κράτη της ευρωζώνης.

Το μεσοσταθμικό επιτόκιο του 20ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε σε 5,42% (από 5,92% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία φέτος τον Απρίλη) καθώς στο μεταξύ στις διεθνείς χρηματαγορές καταγράφεται πτώση των επιτοκίων και στροφή κεφαλαίων από τα χρηματιστήρια στις αγορές κρατικών χρεογράφων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ