Πέμπτη 25 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Συστάσεις για ενίσχυση της επιθετικής ικανότητας της ΕΕ

Σχέδιο δράσης για μια «πιο ανταγωνιστική και αποτελεσματική» πολιτική τής κατ' όνομα άμυνας και ασφάλειας παρουσίασε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προτρέποντας τα κράτη - μέλη σε ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας στον τομέα αυτό. Το σχέδιο αποτελεί τη συμβολή της Κομισιόν στη σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Δεκέμβρη. Και λέμε κατ' όνομα άμυνας, γιατί πρόκειται για ιμπεριαλιστική επιθετική πολιτική.

Ο Ζ. Μ. Μπαρόζο παρουσιάζοντας το σχέδιο για την ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια ομολόγησε ότι «η ΕΕ δεν μπορεί να έχει τη βαρύτητα που χρειάζεται στον κόσμο χωρίς κοινή αμυντική πολιτική», δεν μπορεί δηλαδή να υπερασπιστεί αποτελεσματικά τα συμφέροντα των μονοπωλίων της, αν δε διαθέτει και τον κατάλληλο επιθετικό μηχανισμό, όπως άλλα καπιταλιστικά κράτη, των οποίων τα μονοπώλια κονταροχτυπιούνται με αυτά της ΕΕ. Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που, λόγω καπιταλιστικής κρίσης, οξύνονται οι ανταγωνισμοί, αυξάνεται η επιθετικότητα μονοπωλιακών κολοσσών, στο μάτι των οποίων βρίσκεται σταθερά η Ανατολική Μεσόγειος, εποφθαλμιώντας τον ενεργειακό της πλούτο και τους δρόμους μεταφοράς Ενέργειας.

Εξάλλου, και ο επίτροπος αρμόδιος για την εσωτερική αγορά, Μ. Μπαρνιέ συμπλήρωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να βρει τρόπους, για να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις ασφάλειας με αυτόνομο και αποτελεσματικό τρόπο.

Ο Μπαρόζο προέτρεψε τα κράτη - μέλη της ΕΕ να προχωρήσουν προς μια κοινή άμυνα, «σεβόμενα παράλληλα τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει έναντι του ΝΑΤΟ». Ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε ότι στην ΕΕ παραμένει ως στόχος η ενιαία αμυντική βιομηχανία, όταν χαρακτήρισε απειλή για την ανταγωνιστικότητα της αμυντικής βιομηχανίας το συνεχιζόμενο κατακερματισμό των αμυντικών αγορών της Ενωσης. Προανήγγειλε ακόμα δράση, όσον αφορά την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς για την άμυνα, σχετικά με τις δημόσιες προμήθειες και τις στρεβλώσεις της αγοράς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, η βιομηχανία άμυνας απασχολεί περίπου 400.000 εργαζομένους και δημιουργεί επιπλέον 960.000 έμμεσες θέσεις απασχόλησης, ενώ ο κύκλος εργασιών της το 2012 ανήλθε στα 96 δισ. ευρώ. Πρόκειται για καλή προίκα για τα αρπακτικά που θα καταφέρουν να πατήσουν πόδι στον τομέα αυτό στην Ελλάδα, αγοράζοντας τα προς ιδιωτικοποίηση, παραδείγματος χάριν, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Εξέλιξη που επιβεβαιώνεται ότι σχετίζεται άμεσα με τα σχέδια της ΕΕ.

Η Επιτροπή εισηγείται μέτρα για την ενίσχυση της εσωτερικής αγοράς άμυνας, δηλαδή μεγαλύτερη αιμορραγία των λαών για υπέρογκα εξοπλιστικά προγράμματα που υπηρετούν ανάγκες των μονοπωλίων. Δηλώνει ακόμα ότι προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας άμυνας, δηλαδή της πολεμικής βιομηχανίας έναντι των ΗΠΑ, Ρωσίας, κ.λπ.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα βιομηχανίας, Αντόνιο Ταγιάνι πρόσθεσε: «Εάν θέλει η Ευρώπη να διατηρήσει τη βιομηχανική της ικανότητα για να ανταποκριθεί στις μελλοντικές στρατιωτικές ανάγκες, και με τον τρόπο αυτό να υποστηρίξει μια αξιόπιστη κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας, απαιτείται συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση. Είναι, επίσης, σαφές ότι η αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν τη βιομηχανία και την αγορά θα έχει περιορισμένο μόνον αντίκτυπο εάν δεν επιτευχθεί ουσιαστική ευρωπαϊκή συμφωνία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ