Παρασκευή 26 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Ετοιμότητα και οργάνωση μπροστά στη νέα επίθεση

Τον αντιασφαλιστικό της οδοστρωτήρα επανακινεί η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για να τσακίσει τα ασφαλιστικά δικαιώματα χιλιάδων εργαζομένων, των αυτοαπασχολουμένων, των αγροτών και να πετσοκόψει εκ νέου τις ήδη πενιχρές συντάξεις. Αυτό επιβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης με προχτεσινές του δηλώσεις σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή.

Ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι το ασφαλιστικό σύστημα «θέλει αλλαγή εκ θεμελίων» γιατί, όπως σημείωσε, στη συνέχεια «δεν είναι βιώσιμο». Παρά το γεγονός ότι, στο περιθώριο των συζητήσεων μετά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της Ενιαίας Ηλεκτρονικής Βάσης Ακίνητης Περιουσίας «ΕΣΤΙΑ», ο υπουργός εμφανίστηκε «καθησυχαστικός», οι εργαζόμενοι, οι αυτοπασχολούμενοι, οι αγρότες, οι συνταξιούχοι πρέπει να είναι σε αγωνιστική επιφυλακή, για νέο χτύπημα. Πολύ περισσότερο που στο πλευρό της κυβέρνησης έσπευσε να σταθεί η ΓΣΕΕ με τον γραμματέα της Ν. Κιουτσούκη να νιώθει την ανάγκη να δηλώσει ευχαριστημένος για τη διαβεβαίωση του υπουργού ότι δε θα υπάρχουν άλλα μέτρα.

Η επίκληση και μόνο της «βιωσιμότητας» του ασφαλιστικού, πρέπει να σημάνει συναγερμό για την εργατική τάξη καθώς τα τελευταία χρόνια στο όνομα κάθε φορά της διάσωσης των ασφαλιστικών Ταμείων και της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, ξεδιπλώθηκαν οι πιο σφοδρές επιθέσεις στα δικαιώματα και τις συντάξεις των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Παρά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που έχουν δεχτεί οι συνταξιούχοι και συνολικά οι ασφαλισμένοι, ειδικά τα τρία τελευταία χρόνια με δραστικές περικοπές των συντάξεων, μείωση και κατάργηση παροχών, δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο ούτε στο ελάχιστο η οικονομική κατάσταση των Ταμείων.

Αντίθετα, τα Ταμεία αντιμετωπίζουν εξαιρετικά σοβαρά οικονομικά προβλήματα ως αποτέλεσμα της διαχρονικής αντιασφαλιστικής πολιτικής που σήμερα γίνεται ακόμα πιο επιθετική. Η λεηλασία των αποθεματικών, με το τζογάρισμά τους στο χρηματιστήριο, με το «κούρεμα» που έφερε απώλειες πάνω από 12 - 16 δισ. ευρώ, η εισφοροδιαφυγή σε συνδυασμό με τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, των μισθών, της δραματικής αύξησης της ανεργίας, στραγγαλίζουν οικονομικά τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Είναι ενδεικτικό ότι τα έσοδα των Ταμείων, σε συνάρτηση με τη μειωμένη κρατική επιχορήγηση, έχουν μειωθεί από 14% (ΙΚΑ) έως και 30% (ΟΑΕΕ) αφήνοντας χρηματοδοτικό κενό 2,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2013.

Σε αυτές τις συνθήκες η συγκυβέρνηση στρώνει το έδαφος για νέες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις, δηλαδή για νέες μειώσεις των συντάξεων, νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ριζικές περικοπές στην Υγεία και την Πρόνοια, νέες περικοπές στα φάρμακα και τις ιατρικές εξετάσεις. Την ίδια στιγμή η συγκυβέρνηση εξετάζει και νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών μέσα στο 2013, μετά το 1,1% πέρυσι με την απαλλαγή τους από τις εισφορές για την Εργατική Κατοικία και Εστία που αποδίδει στα ταμεία τους 250 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Οι συντάξεις έχουν γίνει φιλοδωρήματα

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες συνταξιούχοι που έχουν υποστεί απανωτές μειώσεις στις συντάξεις τους αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο των εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία, είναι αποκαλυπτικά. Οι κύριες συντάξεις για το 2012 (χωρίς δηλαδή να υπολογίζονται οι νέες μεγάλες περικοπές από τις αρχές του 2013 και με δεδομένο ότι οι συνταξιούχοι πια λαμβάνουν 12 αντί για 14 συντάξεις) οδηγούνται σε δραματική συρρίκνωση. Συγκεκριμένα, 1.327 εκατομμύρια συντάξεις, δηλαδή το 46% του συνόλου των αποδιδόμενων συντάξεων, είναι κάτω από 500 ευρώ. Ακόμα 400 χιλιάδες συντάξεις (14%) κυμαίνονται μεταξύ 500 και 600 ευρώ και συνολικά το 78% των κύριων συντάξεων είναι κάτω των 1.000 ευρώ. Τέλος, μόλις το 6% των συντάξεων είναι άνω των 1.700 ευρώ.

Ταυτόχρονα, συντριπτικό χτύπημα δέχτηκαν το προηγούμενο διάστημα οι επικουρικές συντάξεις, με περικοπές που ξεκινούν από το 7,5% και φτάνουν στο 42,5%! Σε αυτές τις μειώσεις δεν υπολογίζονται οι νέες περικοπές του 2013, οι οποίες αθροίζουν τα ποσά των κύριων και επικουρικών συντάξεων και επιβάλλουν μείωση από 5% έως 20%, αλλά και οι απώλειες που είχαν οι συνταξιούχοι όλων των Ταμείων με την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, για τις οποίες οι ασφαλισμένοι συνεχίζουν να πληρώνουν τις εισφορές τους.

«Στο κόκκινο» τα οικονομικά των Ταμείων

Σήμερα, το έλλειμμα των ασφαλιστικών Ταμείων υπολογίζεται στα 2,5 δισ., ενώ στον ΕΟΠΥΥ στο 1,5 δισ. ευρώ. Από το 1950 και μετά οι κυβερνήσεις πλιατσικολόγησαν για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου τα αποθεματικά των Ταμείων. Το μέγεθος της ληστείας ξεπέρασε τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Στο τέλος του 2010, τα χρέη κράτους και εργοδοτών προς τα Ταμεία που δεν αποδίδονταν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ανέρχονταν στο ποσό των 14 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οσο δηλαδή και τα μισά αποθεματικά των Ταμείων. Τεράστια ποσά «αρπάχτηκαν» μέσω του χρηματιστηριακού τζόγου την προηγούμενη δεκαετία.

Το πρόσφατο «κούρεμα» των ομολόγων που διαθέτουν τα ασφαλιστικά ταμεία αποτελεί ληστεία δισεκατομμυρίων ευρώ. Είναι οι συγκεντρωμένοι κόποι ολόκληρων δεκαετιών, ο ιδρώτας των εργαζομένων της χώρας μας. Τα ασφαλιστικά ταμεία διέθεταν στο Κοινό Κεφάλαιο της ΤτΕ 15,97 δισ. και ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου 6,52 δισ. Συνολικά 22,49 δισ. τα οποία μετά από τη διαδικασία του «κουρέματος» (με το «PSI») έχασαν το 53,50%, δηλαδή έμειναν 11,92 δισ. ευρώ. Δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός και των απωλειών σε τόκους που πριν το «PSI» έφταναν τα 700 με 800 εκατ. ευρώ και τώρα δεν ξεπερνούν τα 120 με 160 εκατ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ