Σάββατο 27 Ιούλη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Στην κόψη του ξυραφιού

ΚΑΙΡΟ.--

Εκρυθμη είναι η κατάσταση στην Αίγυπτο με ογκώδεις συγκεντρώσεις οπαδών των «Αδελφών Μουσουλμάνων» και αντιπάλων τους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του αρχηγού του στρατού να «εκφράσουν τη στήριξή τους στη μεταβατική ηγεσία» βρίσκονταν σε εξέλιξη από νωρίς το μεσημέρι σε πολλές πόλεις της χώρας. Δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και αστυνομικοί, με άρματα μάχης, θωρακισμένα οχήματα και σημεία ελέγχου είχαν αναπτυχθεί σε δρόμους και συνοικίες, ενώ ελικόπτερα πετούν διαρκώς πάνω από τις πόλεις. Ηδη, νωρίς το απόγευμα αναφέρονταν συγκρούσεις στην Νταμιέτα και στη συνοικία Σάμπρα του Καΐρου, με τις πρώτες πληροφορίες να μιλούν για τουλάχιστον επτά τραυματίες.

Λίγο πριν την έναρξη των αντίπαλων συγκεντρώσεων, η ανακοίνωση των νέων αιγυπτιακών αρχών ότι η δικαιοσύνη εξετάζει κατηγορίες σε βάρος του ανατραπέντος προέδρου Μούρσι για συνεργασία με την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση «Χαμάς» (επίσης απορρέουσα από τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους») στη διάρκεια της εξέγερσης που εκδηλώθηκε την περίοδο των διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ το 2011, κατά την οποία δραπέτευσαν περίπου 30 φυλακισμένα μέλη των «Αδελφών Μουσουλμάνων», μεταξύ των οποίων φέρεται να είναι και ο Μούρσι, έριξε περαιτέρω «λάδι στη φωτιά». Και αυτό γιατί κατά τη δραπέτευση δολοφονήθηκαν 14 Αιγύπτιοι φρουροί, κάτι που συνεπάγεται αυτόματα εμπλοκή σε δολοφονία και επίθεση κατά αστυνομικών, ενώ η αναφορά της «Χαμάς» αμέσως αποδίδει στους δραπέτες την κατηγορία της συνεργασίας «με ξένη οργάνωση ενάντια στις αρχές ασφαλείας».

Ο Ισάμ αλ Αριάν, εκπρόσωπος των «Αδελφών Μουσουλμάνων» απέρριψε τις κατηγορίες αυτές και τόνισε ότι ακόμη και αν υπάρχει ψήγμα αλήθειας, ο Μούρσι, ως εκλεγμένος πρόεδρος, χαίρει αμνηστίας και μπορεί να παραπεμφθεί σε δίκη μόνο με βάση την προβλεπόμενη, για τις περιπτώσεις αυτές, διαδικασία από το σύνταγμα. Οι ακριβείς συνθήκες δραπέτευσης του Μούρσι από τις φυλακές κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου περιστατικού δεν είναι γνωστές.

Η γνωστοποίηση των καταγγελιών, που αποτελεί και την πρώτη επίσημη τοποθέτηση ως προς το καθεστώς κράτησης στο οποίο υπάγεται, δηλαδή αυτό της προφυλάκισης ενώ συνεχίζεται η έρευνα για ένα αδίκημα, εκτίναξε στο «κόκκινο» την οργή των υποστηρικτών του και των μελών των «Αδελφών Μουσουλμάνων» που συνεχίζουν τις καθημερινές διαδηλώσεις καταγγέλλοντας την ανατροπή του. Από την άλλη, αντίπαλοι των «Αδελφών Μουσουλμάνων» και υποστηρικτές του στρατού ανταποκρίνονταν κατά χιλιάδες στο κάλεσμα του επικεφαλής του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, στρατηγού αλ Σίσι, να εκφράσουν «με την παρουσία τους στους δρόμους τη στήριξή τους για τη μεταβατική διαδικασία και την αναγκαιότητα ριζικής αντιμετώπισης των βίαιων και τρομοκρατικών ενεργειών».

Η ένταση και ο διχασμός ήταν τόσο έκδηλος που το ενδεχόμενο αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ των δύο πλευρών (και με δεδομένη την παρουσία οπλοφόρων εκατέρωθεν) φάνταζε, το μεσημέρι χτες, σχεδόν βεβαιότητα. Την ίδια ώρα, αναλυτές εκτιμούσαν ότι εξίσου εμπρηστική θα ήταν και μια απόπειρα του στρατού, ενθαρρυμένου από ογκώδη ανταπόκριση στο κάλεσμα του αλ Σίσι, να απομακρύνει τους οπαδούς των «Αδελφών Μουσουλμάνων» από τις καθιστικές διαμαρτυρίες που πραγματοποιούν έξω από το τέμενος Ράμπαα αλ Ανταουίγια στο Κάιρο ή και αλλού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην τελική ευθεία για προεδρικές εκλογές(2014-01-28 00:00:00.0)
Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση κυβέρνησης - «Αδελφών Μουσουλμάνων»(2013-12-28 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η στρατιωτική επιχείρηση στο Σινά(2013-09-10 00:00:00.0)
Εκρηκτική ατμόσφαιρα και λεπτές πολιτικές ισορροπίες(2013-07-11 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις μετά το πραξικόπημα(2013-07-09 00:00:00.0)
Σε εκρηκτικές ισορροπίες(2013-07-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ