Τρίτη 28 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Στην τελική ευθεία για προεδρικές εκλογές

KAΪΡΟ.--

Η χτεσινή προαγωγή του στρατηγού, υπουργού Αμυνας, Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι, από το αιγυπτιακό «Ανώτατο Συμβούλιο Ενόπλων Δυνάμεων» σε στρατάρχη, θεωρήθηκε ως το τελευταίο «σκαλοπάτι» για την υποψηφιότητά του στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, οι οποίες (σύμφωνα με προχτεσινή απόφαση του μεταβατικού προέδρου Αντλι Μανσούρ) θα προηγηθούν τελικά των βουλευτικών εκλογών και αναμένεται να διεξαχθούν το νωρίτερο στις 17 Φλεβάρη και το αργότερο στις 18 Απρίλη.

Επιπλέον, το συμβούλιο του αιγυπτιακού στρατού αποφάσισε ως «διάδοχο» του ελ Σίσι στο υπουργείο Αμυνας το στρατηγό Σέντκι Σόμπχι, αμέσως μόλις ο πρώτος υποβάλλει την παραίτησή του επισημοποιώντας την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές.

Οι εξελίξεις αυτές σημειώνονται μετά τις νέες βίαιες συγκρούσεις των δυνάμεων ασφαλείας με υποστηρικτές του ισλαμιστή ανατραπέντα πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι το περασμένο Σάββατο, ημέρα κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις για την τρίτη επέτειο από τις λαϊκές διαδηλώσεις που ανέτρεψαν τον πρώην ηγέτη της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ. Στις Σαββατιάτικες εκδηλώσεις δεν έλειψαν και μαζικές συγκεντρώσεις υποστήριξης της υποψηφιότητας του στρατάρχη ελ Σίσι, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των «Αδελφών Μουσουλμάνων».

Στη διάρκεια συγκρούσεων ή και επιθέσεων του Σαββάτου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 49 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 240 άλλοι.

Για σήμερα Τρίτη, οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» έχουν απευθύνει έκκληση για νέες διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες κατά της μεταβατικής κυβέρνησης. Είναι φανερό ότι στην αντιπαράθεση μεταξύ μερίδων της αστικής τάξης για την εξουσία και την εκμετάλλευση του πλούτου της χώρας, με προβαλλόμενη διαφορά το θέμα της θρησκείας, έχουν εγκλωβιστεί σημαντικές μάζες εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ