Τρίτη 28 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αντιπαραθέσεις και προσπάθεια συμβιβασμού

Οδοφράγματα στο Κίεβο
Οδοφράγματα στο Κίεβο
ΚΙΕΒΟ.--

Η αντιπαράθεση, οι ελιγμοί και η επιδίωξη συμβιβασμού ανάμεσα σε μερίδες της αστικής τάξης και πολιτικούς εκπροσώπους τους καλά κρατεί, ενώ συνεχίζονται οι οδομαχίες στην παγωμένη πρωτεύουσα της Ουκρανίας και κάποιες πόλεις στις δυτικές επαρχίες. Το υπόβαθρο αυτής της αντιπαράθεσης είναι η διαπάλη των αστών για τον προσανατολισμό της χώρας και τη σύνδεσή της με διακρατικές καπιταλιστικές ενώσεις, διαπάλη που συμπαρασύρει και λαϊκό κόσμο. Η κυβέρνηση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς προς το παρόν αναβάλει τη σύνδεση με την ΕΕ, δίνοντας προτεραιότητα στη συνεργασία με τη Ρωσία, κίνηση στην οποία αντιδρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης που βρίσκουν στήριξη στους αμερικανοευρωπαίους ιμπεριαλιστές.

Ο πρόεδρος της χώρας επιχείρησε το Σάββατο ένα συμβιβασμό, προτείνοντας κυβερνητικό ανασχηματισμό και αμνηστία στους αρχηγούς της αντιπολίτευσης. Επίσης, προτάθηκε στον Αρσένι Γιατσένουκ του κόμματος Μπατκίβτσινα και της φυλακισμένης για διαφθορά πρώην πρωθυπουργού, Γιούλια Τιμοσένκο, η θέση του πρωθυπουργού και στον πρώην πυγμάχο Βιτάλι Κλίτσκο του Ουντάρ, θέση αντιπροέδρου. Ωστόσο, η αντιπολίτευση επιμένει στο αίτημα για παραίτηση της κυβέρνησης και διεθνή διαμεσολάβηση από την ΕΕ και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Χτες από το πρωί, ομάδες κρούσης εθνικιστών φασιστών με στρατιωτικού τύπου επιχειρήσεις κατέλαβαν το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά μετά την απειλή κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης αποχώρησαν, ενώ το απόγευμα ανακοινώθηκε ότι θα συνεχιστούν διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - αντιπολίτευσης.

Στην Ουκρανία, που είναι πεδίο έκφρασης του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, ο Στέφαν Φούλε, επίτροπος υπεύθυνος για θέματα διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, βρέθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο και συναντήθηκε με τον Γιανουκόβιτς και με το νέο αρχηγό του γενικού επιτελείου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Αντρι Κλιούγεφ. Μέσα στην βδομάδα θα βρίσκεται και η Κάθριν Αστον, επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ