Τρίτη 28 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αλληλοκατηγορίες και συνεχής πτώση της λίρας

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.- ΑΓΚΥΡΑ.--

Κατηγορίες σε βάρος του υποψήφιου δημάρχου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) για την Κωνσταντινούπολη, Μουσταφά Σαριγκιούλ, εξαπέλυσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, επιδιώκοντας να αποδείξει ότι το σκάνδαλο διαφθοράς που έχει ξεσπάσει (για το οποίο το CHP κατηγορείται ως ηθικός συναυτουργός) στοχοποιεί άδικα τον ίδιο και την κυβέρνησή του. Απορρίπτοντας τις κατηγορίες, ο Σαριγκιούλ τον κάλεσε να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία που διαθέτει.

Στο μεταξύ, σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, ο ισλαμιστής επιχειρηματίας και διανοητής Φετιουλάχ Γκιουλέν - που θεωρείται ότι πρωτοστάτησε στις αποκαλύψεις που «πλήττουν» την κυβέρνηση Ερντογάν - δήλωσε στο BBC ότι δεν έχει σχέση με τις αποκαλύψεις, σχολιάζοντας για τις εξελίξεις στην Τουρκία: «Προφανώς οι δικαστές και οι αστυνομικοί που διεξήγαγαν τις έρευνες δεν ενημερώθηκαν ότι η διαφθορά και η δωροδοκία έπαψαν να θεωρούνται εγκληματικές πράξεις στην Τουρκία...». Ο Γκιουλέν δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι οι Κούρδοι με τους οποίους η τουρκική κυβέρνηση διεξάγει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αντιτάχθηκαν στη δράση του Χιζμέτ, του «κινήματος» του οποίου ηγείται («τα σχολεία και οι επενδύσεις στην περιοχή θεωρήθηκε ότι στρέφονταν ενάντια στις ειρηνευτικές συνομιλίες», είπε). Ενώ ερωτώμενος τι θα συμβούλευε κάποιον να ψηφίσει στις επερχόμενες τοπικές εκλογές, απάντησε «θα έλεγα ότι θα έπρεπε να ψηφίσουν όσους σέβονται τη δημοκρατία, τις αρχές του δικαίου».

Χτες, αναμενόταν έκτακτη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, καθώς η τουρκική λίρα σημείωνε τη χαμηλότερη από το 1996 συναλλαγματική ισοτιμία έναντι του δολαρίου.

  • Επίθεση με ένα νεκρό και έξι τραυματίες σημειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη, την Κυριακή, στα γραφεία του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP). Ενοπλοι επιτέθηκαν σε οπαδούς του MHP κατά την προσέλευση του υποψήφιου του κόμματος για τη δημαρχία, Ρασίμ Ακάρ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ