Τρίτη 28 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Διήμερη επίσκεψη Ολάντ για μπίζνες

ΑΓΚΥΡΑ.--

Με τη συνοδεία 40 επιχειρηματιών και επτά μελών του υπουργικού συμβουλίου ξεκίνησε χτες η διήμερη επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στην Τουρκία, η πρώτη Γάλλου προέδρου μετά από 22 χρόνια. Μετά από τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπ. Γκιουλ, ο Ολάντ δήλωσε ότι «το άνοιγμα νέων κεφαλαίων (σ.σ. στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ) θα βοηθούσε την Τουρκία, καθώς μερικά από τα διαπραγματευόμενα κεφάλαια έχουν σχέση με ζητήματα - σχετικά με τη διάκριση των εξουσιών, βασικά δικαιώματα, τις αρχές δικαίου και το δικαστικό σώμα - που βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο της συζήτησης στην εσωτερική πολιτική σκηνή προσκήνιο της πολιτικής». Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, η Γαλλία έχει «μπλοκάρει» με βέτο τις διαπραγματεύσεις ΕΕ - Γαλλίας στα κεφάλαια που αφορούν την ανάπτυξη της υπαίθρου και την αγροτική οικονομία, ζητήματα δημοσιονομικής πολιτικής και τους θεσμούς.

Ο Α. Γκιουλ δήλωσε από τη μεριά του ότι η ένταξη αποτελεί «στρατηγικό στόχο» για την Τουρκία, τονίζοντας ότι «ελπίζουμε ότι όλοι θα τιμήσουν τις υποσχέσεις τους». Οσον αφορά τη γενοκτονία των Αρμενίων - η αναγνώριση της οποίας αποτελούσε πάντα «αγκάθι» στις σχέσεις των δύο χωρών - ο μεν Ολάντ αναφέρθηκε στην ανάγκη «κοινής εντατικής δουλειάς» και εφαρμογής «όσων προβλέπουν οι νόμοι» (σ.σ. αναφερόμενοι σε απόφαση του Γαλλικού δικαστηρίου που θεωρεί αδίκημα τη μη αναγνώριση της γενοκτονίας), ο δε Γκιουλ δήλωσε ότι χρειάζεται «κοινή μελέτη των γεγονότων του 1915 από ιστορικούς και με τη συμμετοχή τρίτων», συμπληρώνοντας ότι «σεβόμαστε την ετυμηγορία του Συνταγματικού δικαστηρίου της Γαλλίας».

Σχετικά με τη Συρία, οι ηγέτες των δύο χωρών (που είχαν ταχθεί υπέρ μιας διεθνούς στρατιωτικής επέμβασης) συμφώνησαν στην ανάγκη μιας «μεταβατικής» κυβέρνησης» που δεν θα αφήσει «γκρίζες ζώνες» για «ανεπιθύμητες» καταστάσεις, αλλά και στην ανάγκη να υπάρξει συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών για την αποτροπή εξτρεμιστικών ομάδων που εισέρχονται στη Συρία.

Πλήθος οικονομικών συμφωνιών

Ο Ολάντ συναντήθηκε ακόμα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρ. Τ. Ερντογάν, ενώ πριν αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη (όπου θα μιλήσει σε συνάντηση επιχειρηματιών και εκδήλωση στο πανεπιστήμιο της Γαλατάσαραι), θα είχε συνάντηση με τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου.

Επιβεβαιώνοντας ότι η σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων αποτελεί επιδίωξη για τις αστικές τάξεις των δύο χωρών, οι δύο πλευρές έθεσαν ως στόχο οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές να φτάσουν ετησίως τα 20 δισ. ευρώ. Υπογράφτηκαν πάνω από δέκα συμφωνίες για συνεργασία σε τομείς όπως η πυρηνική ενέργεια (η γαλλική εταιρεία GDF Suez μαζί με την ιαπωνική κοινοπραξία Mitsubishi Heavy Industries Ltd and Itochu θα κατασκευάσουν στη Σινώπη της Μαύρης Θάλασσας το δεύτερο πυρηνικό σταθμό συνολικής αξίας 22 δισ. δολαρίων).

Ακόμα, υπογράφτηκε συμφωνία για «στρατηγική συνεργασία υψηλού επιπέδου» (αντίστοιχες συμφωνίες η Τουρκία έχει υπογράψει με χώρες όπως η Ρωσία, η Ουκρανία, το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και Συρία, Ιράκ, Αίγυπτο, με τις οποίες ωστόσο οι οικονομικές σχέσεις είναι πλέον τεταμένες). Τέλος, αποφασίστηκε να ενισχυθεί η συνεργασία (με ετήσιες συναντήσεις) μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ