Τετάρτη 31 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
«Σαρωτικοί»... έλεγχοι για τα μάτια του κόσμου

Την εντατικοποίηση των ελέγχων για τη δήθεν καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας ανακοίνωσε για πολλοστή φορά το υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο των συνηθισμένων επικοινωνιακών παιχνιδιών που στόχο έχουν να συγκαλύψουν τον αντεργατικό χαρακτήρα των κυβερνητικών πολιτικών.

Το πόσο ανταποκρίνονται αυτές οι ανακοινώσεις στην πραγματικότητα το δείχνει και το γεγονός ότι οι χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας έγιναν μετά το πέρας σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων το υποστελεχωμένο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας και η Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ η οποία παρά τη βαρύγδουπη ονομασία της διαθέτει μόλις 25 υπαλλήλους πανελλαδικά, για να ελέγξει εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις! Παράλληλα, οι όποιοι έλεγχοι γίνονται δεν εντοπίζουν τις πραγματικές επικρατούσες συνθήκες στους χώρους δουλειάς αλλά περιορίζονται στη διαπίστωση της ύπαρξης ή μη των προβλεπόμενων εντύπων. Και βέβαια είναι άλλο η επιβολή προστίμου και άλλο η είσπραξή του.

Παρά τις πανηγυρικού χαρακτήρα ανακοινώσεις για σαρωτικούς ελέγχους τα επίσημα στοιχεία δείχνουν συνεχή αύξηση της ανασφάλιστης εργασίας: το 2010 υπολογίζονταν στο 25%, το 2011 στο 30%, το 2012 στο 36% και το πρώτο εξάμηνο του 2013 έχει φθάσει ήδη στο 38,4%! Δηλαδή 4 στους 10 εργαζόμενους εξαναγκάζονται σε καθεστώς μαύρης εργασίας.

Από την άλλη, κάθε τέτοια ανακοίνωση αποτελεί πρόκληση για τους εργαζόμενους, καθώς όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις -και η σημερινή- δημιουργούν και εμπλουτίζουν το νομοθετικό πλαίσιο συρρίκνωσης των εργασιακών δικαιωμάτων, ώστε πλέον να διαφέρουν πολύ λίγο οι ασφαλισμένοι από τους ανασφάλιστους. Οπως για παράδειγμα συμβαίνει με τα διάφορα επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης, όπου όσοι προσλαμβάνονται δε θεωρούνται εργαζόμενοι αλλά μαθητευόμενοι..!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ