Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Οι κατασχέσεις...

Eurokinissi

Γενικά είναι γνωστό ότι ο φιλομονοπωλιακός χαρακτήρας της κυβερνητικής πολιτικής έχει ως αποτέλεσμα το σύνολο των μέτρων που υιοθετούνται να είναι αντιλαϊκού προσανατολισμού. Μιλάμε για αντιδραστικές πολιτικές που με μαθηματική ακρίβεια προκαλούν νέα επιδείνωση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων στην κοινωνία, μιλάμε για μέτρα που οδηγούν στη χρεοκοπία χιλιάδες και χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά.

Ορισμένες όμως από τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, δεν είναι απλά αντιδραστικές και αντιλαϊκές. Είναι μεθοδεύσεις που συνοδεύονται με μέτρα που ξεχειλίζουν από μίσος, για τους εργαζόμενους, τους αγρότες τα μεσαία στρώματα της πόλης και της υπαίθρου. Το παράδειγμα με τη συζήτηση για την άρση των περιορισμών για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, είναι από τα πλέον ενδεικτικά. Κάτω από το βάρος που προκάλεσε η ραγδαία μείωση των λαϊκών εισοδημάτων και της αδυναμίας των δανειοληπτών να συνεχίσουν να πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους στις τράπεζες, η πολιτεία αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει ένα από τα πλέον κλασικά μέτρα αποτροπής του μαζικού ξεσπιτώματος εκατοντάδων χιλιάδων εργατικών οικογενειών και με αυτή τη λογική δεν επιτρέπονται οι κατασχέσεις πρώτης κατοικίας. Λόγος γίνεται για αυστηρά αμυντικό μέτρο βραχυχρόνιου χαρακτήρα, το οποίο οι κυβερνώντες υιοθετούν όχι για να στηρίξουν όσους δεν είναι σε θέση να πληρώνουν τις τοκοχρεολυτικές τους δόσεις, αλλά για να προστατέψουν τη δική τους εξουσία, από το κίνημα της λαϊκής αντίδρασης που θα προκαλούσαν οι μαζικές κατασχέσεις πρώτης κατοικίας.

Βέβαια, τώρα, μία τριετία μετά την κυριολεκτική κατεδάφιση των λαϊκών εισοδημάτων, την επιβολή δεκάδων νέων φόρων και χαρατσιών, την ανατροπή του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος και την κατακρεούργηση των κρατικών δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, τόσο η κυβέρνηση όσο και οι δανειστές της στην τρόικα επιχειρούν να διευρύνουν τον κύκλο της λεηλασίας.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο κινείται και η φιλολογία των τελευταίων βδομάδων, σύμφωνα με την οποία η άρση της απαγόρευσης των κατασχέσεων πρώτης κατοικίας θα οδηγήσει σε εκτόνωση της κρίσης που υπάρχει στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Και είναι τόση η αθλιότητά τους που στο αμέσως επόμενο διάστημα θα αρχίσουν να εκτοξεύουν διάφορα ψεύτικα επιχειρήματα για το... θετικό του πράγματος. Το πόσο καλά θα είναι, δηλαδή, να επιτραπούν οι κατασχέσεις πρώτης κατοικίας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ