Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ.-- Πάνω από 1.500 άνθρωποι αναγκάστηκαν χτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο Σαν Χασίντο της νότιας Καλιφόρνιας εξαιτίας ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς που εκτεινόταν σε μέτωπο 23 τετρ. χλμ.

ΤΕΞΑΣ.-- Ενοπλος άνδρας σκότωσε τουλάχιστον τέσσερα άτομα και τραυμάτισε άλλα τέσσερα (ανάμεσά τους δύο αγόρια) για αδιευκρίνιστους λόγους, αργά το βράδυ της Τετάρτης, στην πόλη Ντάλας του Τέξας.

ΣΕΟΥΛ.-- Ξεκίνησαν χτες στην πόλη Γκούμι της Νότιας Κορέας οι πειραματικές δοκιμές ενός «ηλεκτρικού δρόμου» μήκους 24 χλμ. που θα επιτρέπει στα ηλεκτρικά δημόσια λεωφορεία τύπου OLEV να κινούνται ή να γεμίζουν τις μπαταρίες τους εν κινήσει από υπόγεια καλώδια.

ΠΡΑΓΑ.-- Ορατή είναι η πιθανότητα πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην Τσεχία μετά την αποτυχία του εντολοδόχου πρωθυπουργού Γίρι Ρούσνοκ, που είχε ορκιστεί στις 10 Ιούλη, να πάρει αργά το βράδυ της Τετάρτης την πλειοψηφία των μελών της Βουλής.

ΡΙΑΝΤ.-- Δωρεά ύψους 100.000.000 δολαρίων για τη λειτουργία, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ενός κέντρου κατά της τρομοκρατίας, το οποίο ίδρυσε ο ίδιος, ανακοίνωσε χτες ο βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας.

ΤΖΟΥΜΠΑ.-- Οι συγκρούσεις ανάμεσα στις φυλετικές κοινότητες Μούρλε και Λου Νούερ στο Τζόνγκλεϊ του Νότιου Σουδάν για βοσκότοπους και υδροφόρους ορίζοντες προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 320 ατόμων μέσα στον περασμένο μήνα, κατήγγειλαν χτες τοπικοί βουλευτές.

ΣΟΦΙΑ.-- Την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού Πλάμεν Ορεσάρσκι και των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση προκάλεσε το προχτεσινό βέτο του Προέδρου της χώρας, Ρόσεν Πλέβνελιεφ, στο νόμο περί τροποποίησης και συμπλήρωσης του προϋπολογισμού 2013. Το ίδιο 24ωρο, αντικυβερνητικοί διαδηλωτές που διεκδικούν την παραίτηση της κυβέρνησης προχώρησαν στην ίδρυση Ενωσης με την επωνυμία «Δίκτυο Διαμαρτυρίας».

ΖΑΝΖΙΒΑΡΗ.-- Δύο 18χρονες Βρετανίδες, που εργάζονταν ως εθελόντριες σε σχολείο της Ζανζιβάρης στην Τανζανία, δέχθηκαν το βράδυ της Τετάρτης πρωτοφανή επίθεση με οξύ στα χέρια και στο πρόσωπο από άνδρες που επέβαιναν σε μηχανάκι. Η τοπική αστυνομία άρχισε ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Την εκτίμηση ότι η αξία των επενδύσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη Σερβία ενδέχεται να ξεπεράσει το ένα δισ. ευρώ εξέφρασε χτες ο Σέρβος πρωθυπουργός, Ιβιτσα Ντάσιτς, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε έπειτα από την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της σερβικής κυβέρνησης και της εταιρείας «Global Capital Advisors Management» (GCAM).

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Δεν είναι πιθανή - σε μεσοπρόθεσμη βάση - η επιστροφή της κροατικής οικονομίας σε «σταθερά και υγιή επίπεδα ανάπτυξης», ανακοίνωσε χτες ο οίκος αξιολόγησης «Μούντις», καθώς η οικονομία και αυτής της χώρας στραγγαλίζεται από μέτρα εξαντλητικής λιτότητας και φτωχοποίησης με τη σφραγίδα της ΕΕ.

ΜΟΣΧΑ.-- Την απογοήτευσή της για την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα, να ακυρώσει τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, με αιχμή την παραχώρηση προσωρινού ασύλου από τη Ρωσία στον πρώην Αμερικανό πράκτορα Εντουαρντ Σνόουντεν εκφράζει η Μόσχα. Παρά την ακύρωση της συνάντησης ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι δε διαταράσσονται οι σχέσεις Ρωσίας - ΗΠΑ.

ΜΟΣΧΑ.-- Σε ανακοίνωση ότι η Ρωσία έχει προχωρήσει στην καταστροφή του 76% των αποθεμάτων της σε χημικά όπλα προχώρησε χτες το υπουργείο Βιομηχανίας της χώρας.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Κύμα καύσωνα πλήττει τη Σαγκάη, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι να έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής.

ΡΩΜΗ.-- Δύο Αφρικανοί μετανάστες έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος με λέμβο από τη βόρεια Αφρική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ